Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del Bilag 138
Offentligt
947834_0001.png
947834_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 82 alm. del stillet af Europaudvalget den 10.

december 2010 efter ønske fra Kim Mortensen (S).

Spørgsmål:

Ministeren bedes – i forlængelse af svaret på EUU alm. del – spørgsmål11 – oplyse, om regeringen vil ændre kravene til medfinansiering af regi-onalfondsprojekter, så det ikke alene er offentlige myndigheder og offent-lige institutioner, der i praksis er de eneste, som er sikret fri og lige ad-gang til disse midler? Ministeren bedes desuden oplyse, om regeringenvil indføre regler, hvor ikke-offentlige midler kan anvendes til medfinan-siering af regionalfondsprojekter? Spørgsmålet skal ses i lyset af ministe-rens svar på EUU alm. del – spørgsmål 11, hvor ministeren oplyser, at”alle fysiske og juridiske personer har adgang til søge om strukturfonds-midler i Danmark. Det gælder således også almennyttige non-profit aktø-rer”. Hermed har ministeriet fastslået en lige og fri adgang til ansøgning.Men i praksis forvaltes midlerne således, at de 50 pct. medfinansieringalene kan komme fra offentlige myndigheder og offentlige institutioner,eller hvis en aktør har modtaget et andet offentligt tilskud til at medfinan-siere med. Det forekommer uforståeligt, at private midler fra f.eks. al-mennyttige non-profit NGO’er ikke har samme værdi som medfinansie-ring, idet det ville kunne øge antallet af projekter, men også styrke civil-samfundets og den private sektors medansvar og medfinansiering af denregionale udvikling.

Svar:

Det danske regionalfondsprogram ”Innovation og Viden” indeholder enfinansieringsplan (afsnit 7 i programmet). Af denne plan fremgår det, atbidraget fra Regionalfonden i perioden 2007-2013 skal medfinansieresmed et tilsvarende beløb fra dansk side.Det fremgår desuden, at den nationale medfinansiering af prioritet 1 (dvs.ekskl. teknisk bistand) kan komme fra såvel private som offentlige mid-ler. Den vejledende fordeling i programmet er 40 pct. private midler(knap 100 mio. EUR) og 60 pct. offentlige midler (knap 150 mio. EUR).Pr. 7. december 2010 er fordelingen af den nationale medfinansiering påprioritet 1 (dvs. ekskl. teknisk bistand) 33 pct. private midler og 67 pct.offentlige midler. Denne opgørelse er baseret på faktiske afholdte og be-talte udgifter, som er godkendt som støtteberettigede udgifter.Fordelingen mellem EU-finansiering og national medfinansiering (privat
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
og offentlig) for regionalfondsprogrammet er pr. 7. december 2010 45pct. i EU-bidrag og 55 pct. i national medfinansiering.På denne baggrund finder jeg ikke anledning til ændringer i regional-fondsprogrammets finansieringsplan.Medfinansieringen af socialfondsprogrammet ”Flere og bedre job” kantilsvarende komme fra såvel offentlige som private midler.