Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 317
Offentligt
Til medlemmer af Folketingets Energipolitiske Udvalg
8. september 2011
Foreningen af Danske Kraftvarmeværker og Dansk Fjernvarme har fået udarbejdet rapporten ”Red-ningsplan – små dyre naturgasfyrede fjernvarmeværker”. Rapporten er lavet af Rambøll.Rapporten giver konkrete bud på, hvordan de dyre barmarksværker kan komme ud af den onde spiralmed dyre varmepriser og faldende tillid fra forbrugerne. De to foreninger vil arbejde for, at bar-marksværkerne kan komme de høje priser til livs.Grundlæggende er løsningen solvarmeanlæg kombineret med biomassekedler. (1, 2 eller 5 MW)Dette skal dog kombineres med en omlægning af afskrivningerne på ledningsnettet. De fleste værkerhar i dag ca. fem års afskrivninger tilbage, men den tekniske restlevealder på ledningsnettene er langtover 20 år.Derfor kan afskrivningerne ændres og varmeprisen dermed reduceres med det samme.Investeringerne i solvarme (typisk 3200 m2 for et værk med 320 husstande som tilkoblede forbruge-re) er en anden vej til at spare naturgas. Dertil kommer investeringer i biomasse-kedler.Såvel storskala solvarmeanlæg som biomassekedler er velkendt (dansk) teknologi, som forefindes påmange andre værker. Investeringerne er ikke urealistisk store – et 3200 m2 solvarmeanlæg vil såle-des koste ca. 5-6 mio. kr.Men værkerne skal også arbejde med at få forbrugerne til at forbedre afkølingen, så energien udnyt-tes bedre.Endelig vil effekt af de ovenstående initiativer gøre det muligt på lidt længere sigt at koble nye for-brugere på. Flere forbrugere vil betyde flere om at dele de faste omkostninger og dermed lavere om-kostninger per forbruger. Altså bedre økonomi for såvel barmarksværket som for den enkelte forbru-ger.Skal barmarksværker investere i biomassekedler, så skal der politisk ændres på reglerne, så dettegøres muligt med et frit eller friere brændselsvalg.Der findes i dag barmarksværker, som har væsentligt lavere priser.Fakta:
Der indgår 30 barmarksværker i rapporten.Ca. 25 har priser, der er dyrere end alternativet individuelt oliefyr (25.000 kr/år for et standardhus med etforbrug på 18,1 MWh/år)Værkerne har tilsammen ca. 9000 forbrugereI alt er der 1,6 mio. forbrugere koblet på fjernvarme i Danmark. Gennemsnitsprisen i 2010 var 12.805 kr.for at varme et standardhus op.Der findes i dag 23 storskala solvarmeanlæg på i alt ca. 175.000 m2. Alle har kunnet reducere/fastholdelave varmepriser.
Fjernvarmens Hus – Merkurvej 7 - DK-6000 KoldingTlf. +45 76 30 80 00 - Fax +45 75 52 89 62 - [email protected] - www.danskfjernvarme.dkCVR DK 55 83 10 17