Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 258
Offentligt
997798_0001.png
997798_0002.png
EnergistyrelsenAmaliegade 441256 København K
Ribe, den 3. maj 2011
RIBE SOL projektet – eller”Hvordan vi nedbringer CO2-udledningen med 870 tons om året?””Ribe Sol” er et samarbejde mellem Ribe Jernindustri A/S (RJ) og Danhostel (DHR) i Ribe. Idéener, at der skal laves et solenergianlæg på taget af Ribe Jernindustri A/S. I alt 10.000 m2solpaneler i 2 anlæg: Ét med solfangere til varmeproduktion og ét med solceller tilstrømproduktion. I den forbindelse er der igangsat et projektforberedende arbejde, der skalafdække mulighederne for at gennemføre projektet.Visionen er, at der skal skabes øget miljømæssig bæredygtighed i et naturfølsomt område. Og atdet kan gøres økonomisk forsvarligt for erhvervsvirksomheder.

Grøn energi i et følsomt område

Nationalpark Vadehavet er et naturfølsomt område. Samtidig er Ribe-området ettiltrækningsområde for turister og derfor et vigtigt erhverv for byen. I stedet for at se disse tofakta som modsætninger vil vi se det i kombination: At tilbyde turister det, de ønsker, men ogsåvise, at man ønsker øget bæredygtighed i de erhvervsaktiviteter, som er forankret her. Dekommende års turister vil i højere og højere grad være fokuserede på den miljømæssige side –specielt når de skal besøge et unikt område, som Ribe er beliggende i.Derfor også dette unikke solar-anlæg, som kan danne et skoleeksempel på, hvordan lokalterhvervssamarbejde omkring en miljøudfordring ikke kun er til fordel for de to involverede parter,men også er til stor gavn for områdets udvikling.De nuværende beregninger ud fra anlæggets størrelse og fortrængningen af belastendeenergiformer vil afhjælpe CO2

-udledningen

med mere end 870 tons om året.

Partnerskaber mellem offentlig institution og private virksomheder

Ud over samarbejdet mellem de to lokale virksomheder og en innovativ VVE-leverandør kommer,at der er aftalt et samarbejde med Aalborg Universitet. Universitetets involvering vil være atudføre et større forsknings- og måleprogram, så der kan samles mere viden om solenergi til gavnfor udviklingen inden for solarteknologien. Med andre ord for at styrke mulighederne på VVE-området. Det vil kunne klassificere projektet som fuldskala forsøgsanlæg.

Barrierer for videre fremdrift

Det projektforberedende arbejde har afdækket en række af barrierer, der giver problemer med atetablere et sådant anlæg på rimelige vilkår.En del af idéen er også, at der skal kunne overføres energi fra RJ til DHR, da der vil væreperioder, hvor energiproduktionen ikke absorberes på RJ, men så til gengæld kan bruges hosDHR (ex. weekender og ferieperioder).
De områder, vi har identificeret, er:Side 1 af 1
Der er problemer med at få tilladelse til overføring af el over matrikelskel, et spørgsmålom udnyttelse af egenproduktion.For virksomheder er der p.t. ikke mulighed for at fortrænge el med afgift, inden for degældende regler. Dvs. at der ikke er de samme gunstige muligheder, som for mindreanlæg (6kW anlæg).Afregningsprisen for den producerede el på VVE-anlæg bør være højere af hensyn tiløget incitament for at investere i renere energi.Et anlæg af den størrelse, vi arbejder med, er unikt set i forhold til det, vi kender her ilandet.
Da vi ikke har forestillinger om at kunne ændre lovgivningen inden for overskuelig tid, vil vi istedet for opfordre til/ansøge om, at der kan ses nærmere på at igangsætte tiltag for etableringaf en

forsøgsordning,

som eksempelvis kan strække sig over 8-10 år. Det vil selvfølgelig kræve,at der gives dispensationer fra de regler, der forårsager ovenstående barrierer, således at detbliver muligt at etablere dette anlæg.Samlet set er vi ikke i tvivl om, at dette tiltag vil være til gavn for at skabe endnu mere fremdrifti udviklingen af alternative grønne energier, som der vil og skal være stor fokus på i dekommende år.Vi ser frem til en nærmere dialog med alle relevante parter i denne sag.
Med venlig hilsen

Jens Philipsen

DirektørTlf. 7542 0620E-mail[email protected]

Michael Boel Olesen

Admin. direktørMob. 6155 2222E-mail[email protected]

Danhostel Ribe Vandrerhjem

Sct. Peders Gade 16DK-6760 Ribe

Ribe Jernindustri A/S

Saltgade 11DK-6760 Ribe
Bilag:Projektbeskrivelse af solenergiprojekt hos Ribe Jernindustri A/S og Danhostel Ribe
Side 2 af 2