Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 241
Offentligt
På vej mod et slutdepot04-05-2011PRESSEMEDDELELSE - Et meget omfattende materiale er nu afleveret til en tværministerielarbejdsgruppe, som skal arbejde videre med placering af et slutdepot for lav- ogmellemradioaktivt affald i Danmark.
I dag er der taget endnu et lille skridt mod etablering af et slutdepot for lav- og mellemradioaktivtaffald i Danmark. Men der er lang vej – sandsynligvis år – før beslutningen om placering afslutdepotet kan tages.Et enigt folketing gav i marts 2003 samtykke til, at der skulle udarbejdes et beslutningsgrundlag foret slutdepot. Den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende udarbejdelse afbeslutningsgrundlag for etablering af et slutdepot har nu modtaget tre meget omfattende såkaldteforstudier. Forstudierne er her til formiddag præsenteret for Folketingets partier af indenrigs- ogsundhedsminister Bertel Haarder.”Jeg er glad for, at Folketingets partier i dag har bakket op om den videre proces. Danmark har joikke a-kraft, og derfor kan vores problem med affald slet ikke sammenlignes med andre landes.Men det er helt afgørende, at vi håndterer den relativt beskedne mængde affald, som vi har, heltsikkert. Det er også afgørende for regeringen, at hele processen mod et slutdepot foregår iåbenhed og enighed. Hele arbejdsgrundlaget har været vedtaget enstemmigt i Folketinget. Vi ernu enige om den videre proces, og jeg vil gøre alt for at enigheden fortsætter til det sidste, ” sigerBertel Haarder.De tre forstudier handler om:Selve konceptet for et slutdepot. Det vil sige hvilken udformning af et depot, der skal arbejdesvidere med. Dansk Dekommissionering (DD) har stået for dette forstudie, som viser, at allede undersøgte depotkoncepter vil være mulige ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt.Samlet set peger forstudierne på, at et mellemdybt depot vil være den sikkerhedsmæssigtmest hensigtsmæssige løsning.Transporten af affaldet hen til det kommende slutdepot. Statens Institut for Strålebeskyttelse(SIS) har stået for transportstudiet, som overordnet viser, at der ikke af radiologiskeårsager er transportproblemer, som behøver at begrænse valget af placering af etslutdepot.Placeringen af et slutdepot i Denmark. De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark ogGrønland (GEUS) har stået for den regionale geologiske kortlægning ud fra eksisterendedata. Forstudiet peger på 22 mulige placeringer.
De tre institutioner, DD, SIS og GEUS, har sammen lavet et resume af forstudierne. Heri anbefalerman at gå videre med at undersøge seks mulige placeringer af et slutdepot i Danmark.De seks placeringer er:Østermarie, Bornholms Kommune.Rødbyhavn, Lolland Kommune.Kertinge Mark, Kerteminde Kommune.Hvidbjerg, Thyholm, Struer Kommune.Thise, Salling, Skive Kommune.Skive Vest, Skive Kommune.Den tværministerielle arbejdsgruppe vil nu på baggrund i anbefalingerne fra forstudierne gå videremed arbejdet med henblik på at reducere antallet af mulige placeringer fra de seks til to eller treområder. De berørte kommuner og regioner m.fl. vil blive inddraget i denne proces.Før embedsmændene i det tværministerielle udvalg er kommet frem til to eller tre muligheder foren placering af et slutdepot, vil Folketingets partier igen blive indkaldt.Derefter vil regeringen stille forslag i Folketinget om en projekteringslov for de to eller treområder.Projekteringsloven vil give grundlag for omfattende VVM-undersøgelser m.v. af de to eller trevalgte placeringsmuligheder og en offentlig høringsfase. Når de er afsluttet, kan Folketinget tageden endelige beslutning om en placering af et slutdepot i Danmark i form af en anlægslov.Processen mod et slutdepot blev begyndt i april 2000, hvor DR3 på Risø som den sidsteatomreaktor blev taget ud af drift. Forstudierne er gennemført på baggrund af redegørelse (R4)om beslutningsgrundlag for etableringen af et slutdepot for lav- og mellemradioaktivt affald, som i2009 blev afgivet til Folketinget.Link til resume af forstudierneLink til rapport fra Dansk Dekommissionering(på engelsk) (pdf-fil (28 MB))Link til rapport fra Statens Institut for Strålebeskyttelse(på engelsk)PRESSEBRIEFING:Der vil være mulighed for at stille spørgsmål af teknisk karakter til Dansk Dekommissionering, SISog GEUS under en pressebriefing, som afholdes i morgen torsdag den 5. maj, kl. 10.00 hos DanskDekommissionering (ved Risø DTU), Frederiksborgvej 399, bygning 214, Roskilde. Fremmøde skalske senest 9.45.Proces:Den tværministerielle arbejdsgruppe udpeger 6 steder, som skal undersøges nærmere, hvorefterder indenfor et års tid kan indsnævres til yderligere to til tre steder, som efterfølgende skaligennem yderligere undersøgelsen.Det står et enigt Folketing bag processen.
Risø er vært for et pressemøde i morgen kl. 10.00 om rapporternes konklusioner.Yderligere oplysninger:Kontakt: Kontorchef John Erik Pedersen (formand for den tværministerielle arbejdsgruppe) tlf. 7226 94 66.Kontakt vedr. spørgsmål af teknisk karakter:Direktør Ole Kastbjerg Nielsen, Dansk Dekommissionering på tlf. 46 33 63 17.Chefkonsulent Kaare Ulbak, Statens Institut for Strålebeskyttelse, tlf. 44 54 34 70.Chefkonsulent Peter Gravesen, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland(GEUS), tlf. 38 14 27 88.FAKTABOKS:Proces:Den tværministerielle arbejdsgruppe udpeger 6 steder, som skal undersøges nærmere, hvorefterder indenfor et års tid kan indsnævres til yderligere to til tre steder, som efterfølgende skaligennem yderligere undersøgelsen.Det står et enigt Folketing bag processen.Risø er vært for et pressemøde i morgen den 5. maj 2011 kl. 10.00 om rapporterneskonklusioner