Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 201
Offentligt
971415_0001.png
971415_0002.png
971415_0003.png
971415_0004.png
971415_0005.png
971415_0006.png
Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse afeltransmissionsnettet m.v.1I medfør af § 2 a, § 24, stk. 3, § 26, stk. 3, § 27 d, stk. 1 og 2, § 28, stk. 3, § 29, stk. 2, § 78, stk.7, § 84, stk. 8, §§ 85 a, 90 og 92 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 516 af 20. maj 2010,som ændret ved lov nr. 622 af 11. juni 2010, og lov nr. xx af [dato] 2011, § 3, stk. 2, og § 70 i lovnr. 1392 af 27. december 2008 om fremme af vedvarende energi og § 21 i lov om Energinet.dk, jf.lovbekendtgørelse nr. 224 af 16. marts 2009, fastsættes:Kapitel 1Generelle bestemmelser

§ 1.

Bekendtgørelsen finder anvendelse på den systemansvarlige virksomhed Energinet.dk,transmissionsvirksomheder og brugere af transmissionsnettet m.v.

§ 2.

Energinet.dk skal videregive oplysninger til udenlandske systemansvarlige virksomheder i detomfang, det er nødvendigt for samarbejdet mellem de systemansvarlige virksomheder ellervaretagelsen af den modtagende systemansvarlige virksomheds opgaver.Stk. 2.Pligten til at videregive oplysninger, som nævnt i stk. 1, gælder kun i det omfang, denmodtagende virksomhed er underlagt tilsvarende regler om videregivelse af oplysninger.Stk. 3.Transmissionsvirksomhederne samt brugere af transmissionsnettet skal videregiveoplysninger til den systemansvarlige virksomhed i det omfang, det er nødvendigt for densystemansvarliges udarbejdelse af forskrifter og planlægning, jf. kapitel 3 og 4, samtsystemansvarets pligt til at offentliggøre informationer, jf. § 3.

§ 3.

Energinet.dk skal offentliggøre informationer indenfor virksomhedens ansvarsområde, derkan have betydning for prisdannelsen på elmarkedet.Stk. 2.De i stk. 1 nævnte informationer skal være tilgængelige for alle brugere og potentiellebrugere af det kollektive elforsyningsnet.Kapitel 2Anvendelse af transmissionsnettet

§ 4.

Energinet.dk er teknisk og økonomisk ansvarlig for dækning af nettab i den del aftransmissionsnettet, der er stillet til rådighed for Energinet.dk.

§ 5.

Indgåelse af aftaler om brug af transmissionsnettet, der indebærer reservation afnetkapaciteten, er ikke tilladt.Stk. 2.Stk. 1 gælder ikke for følgende aftaler:1) Aftaler, der indgås i forbindelse med brugen af transmissionsforbindelser, der forbinder andresammenhængende elforsyningssystemer, hvor der ikke er mindst samme adgang til benyttelse af1
Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/72/EF af13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for elektricitet og om ophævelse af direktiv 2003/54/EF, EU-Tidende 2009,nr. L211, side 55, dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/28/EF af 23. april 2009 om fremme af anvendelsen afenergi fra vedvarende energikilder og om ændring og senere ophævelse af direktiv 2001/77/EF og 2003/30/EF, EU-Tidende2009, nr. L 140, side 16 og dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 2005/89/EF af 18. januar 2006 omforanstaltninger til fremme af elforsyningssikkerhed og infrastrukturinvesteringer, (EF-Tidende 2006 nr. L 33, side 22).
det kollektive elforsyningssystem, eller hvor forskelle i reglerne for elmarkedets tilrettelæggelsemellem systemområder nødvendiggør en særlig håndtering af brugen af transmissionsnettet.2) Aftaler som den systemansvarlige virksomhed indgår med henblik på varetagelse afsystemtjenester.Stk. 3.Energinet.dk skal uanset bestemmelsen i stk. 1 sikre, at VE-elektricitet i tilfælde afnetbegrænsninger får prioriteret adgang til det kollektive elforsyningsnet.Stk. 4.Indgåelse af nye aftaler om reservation af netkapaciteten efter stk. 2, nr. 1, kan kun skeefter aftale med Energinet.dk og må højst ske for en etårig periode.Stk. 5.Aftaler om brug af transmissionsnettet, der indebærer reservation af netkapacitet, og som erindgået før den 1. juni 2002, kan ikke håndhæves efter denne bekendtgørelse.

§ 6.

Parter som, i medfør af § 5, stk. 2, har reserveret netkapacitet, skal medvirke til, atnetkapaciteten udnyttes fuldt ud.Stk. 2.Parter i aftaler som nævnt i stk.1, samt brugere af det kollektive elforsyningsnet, skal efterregler fastsat af Energinet.dk, jf. elforsyningslovens § 27c, stk. 2, anmelde planer for udnyttelse afnetkapaciteten til Energinet.dk, således at Energinet.dk efterfølgende har mulighed for at tilbydeuudnyttet og ledig kapacitet til anden side, eksempelvis via elbørs-, elspot- og regulerkraftmarkeder.Stk. 3.De regler, som Energinet.dk fastsætter i medfør af stk. 2, skal være tilgængelige for brugereog potentielle brugere af det kollektive elforsyningsnet. Reglerne skal anmeldes til Energitilsynet.Stk. 4.Klager over regler, som Energinet.dk fastsætter efter stk. 2, kan indbringes forEnergitilsynet. Energitilsynet kan give pålæg om ændring af reglerne.Kapitel 3Forskrifter

§ 7.

Energinet.dk skal efter drøftelse med net- og transmissionsvirksomheder udarbejde forskrifterfor benyttelsen af det kollektive elforsyningsnet, som er nødvendige for, at Energinet.dk kanvaretage sine opgaver. Forskrifterne skal indeholde følgende:1) Tekniske forskrifter for tilslutning af elproduktionsanlæg til det kollektive elforsyningsnet.2) Tekniske forskrifter for tilslutning af elforbrugsanlæg til transmissionsnettet.3) Forskrifter for adgang til og benyttelse af det kollektive elforsyningsnet.4) Forskrifter for aktørernes forpligtelser, som sætter Energinet.dk i stand til at opretholde dentekniske kvalitet og balance inden for det sammenhængende elforsyningsnet m.v.Stk. 2.De forskrifter, som Energinet.dk fastsætter i medfør af stk. 1, skal være tilgængelige forbrugere og potentielle brugere af det kollektive elforsyningsnet. Forskrifterne skal anmeldes tilEnergitilsynet.Stk. 3.Klager over forskrifter, som Energinet.dk fastsætter efter stk. 1, kan indbringes forEnergitilsynet. Energitilsynet kan give pålæg om ændring af forskrifterne.

§ 8.

Energinet.dk skal efter drøftelse med net-, transmissions- og elhandelsvirksomhederudarbejde måleforskrifter til afregnings- og systemdriftsformål, som er nødvendige for varetagelsenaf Energinet.dk’s opgaver. Måleforskrifterne skal indeholde krav til net- og transmissionsvirksom-hedernes målinger af forbrug, produktion og eludveksling, herunder krav til:1) Omfanget af de målinger, som selskaberne skal foretage, herunder i hvilken grad elforbrug skalmåles.2) Nøjagtigheden af de enkelte målinger.3) Formidling af målinger til berørte parter, herunder inden for hvilke tidsfrister målingerne skalvidereformidles.
Stk. 2.De forskrifter, som Energinet.dk fastsætter i medfør af stk. 1, skal være tilgængelige forbrugere og potentielle brugere af det kollektive elforsyningsnet. Forskrifterne skal anmeldes tilEnergitilsynet.Stk. 3.Klager over forskrifter, som Energinet.dk fastsætter efter stk. 1, kan indbringes forEnergitilsynet. Energitilsynet kan give pålæg om ændring af forskrifterne.Kapitel 3 aEnerginet.dk’s kriterier for driftssikkerhed i elforsyningssystemet m.v.

§ 8 a.

Energinet.dk skal udarbejde kriterier for opretholdelsen af en rimelig grad af driftssikkerhedi transmissionsnet, som virksomheden ejer eller har rådighed over, herunder1) kriterier for en passende transmissionsreservekapacitet og2) kriterier for, under hvilken grad af forudsigelige omstændigheder driftssikkerheden skal kunneopretholdes.Stk. 2.Energinet.dk skal udarbejde kriterier, som indeholder resultatmål for kvaliteten af transportaf elektricitet med tilhørende ydelser og for driftssikkerheden i transmissionsnet, som virksomhedenejer eller har rådighed over. Kriterierne skal være objektive og ikkediskriminerende og udarbejdespå grundlag af virksomhedens kriterier for driftssikkerhed som nævnt i stk. 1.Stk. 3.Energinet.dk udarbejder kriterier som nævnt i stk. 1 og 2 efter høring af brugere af detsammenhængende elforsyningssystem, herunder net- og transmissionsvirksomheder,systemansvarlige virksomheder i tilkoblede transmissionssystemer og Energitilsynet.

§ 8 b.

Kriterier som nævnt i § 8 a skal godkendes af Energistyrelsen forud for deres anvendelse.Stk. 2.Energistyrelsen kan give pålæg om ændring af kriterier i forbindelse med godkendelse ellerefterfølgende, hvis hensynet til driftssikkerheden eller kvaliteten af transporten af elektricitet talerherfor.Stk. 3.Energinet.dk redegør for virksomhedens overholdelse af kriterierne. Redegørelsenfremsendes til både Energitilsynet og Energistyrelsen.Stk. 4.Energinet.dk offentliggør kriterierne på sin hjemmeside og sender dem til brugere af detsammenhængende elforsyningssystem og de systemansvarlige virksomheder i tilkobledetransmissionssystemer.

§ 8 c.

Hvis Energinet.dk træffer betydelige foranstaltninger til at begrænse adgangen til detkollektive elforsyningsnet for elproduktionsanlæg, der producerer VE-elektricitet eller anvenderaffald som brændsel, for at garantere det nationale elforsyningssystems sikkerhed ogenergiforsyningssikkerheden, skal Energinet.dk indberette disse foranstaltninger til Energistyrelsenog Energitilsynet. Energinet.dk skal i forbindelse med indberetningen angive hvilke udbedrendeforanstaltninger, Energinet.dk agter at træffe for at forebygge uhensigtsmæssige begrænsninger.Kapitel 4Planlægning

§ 9.

Energinet.dk skal gennemføre en sammenhængende, helhedsorienteret planlægning, som kandanne grundlag for en vurdering af de aktuelle og fremtidige markedsforhold, forsyningssikkerhed,systemdrift, forsknings- og udviklingsaktiviteter, som er nødvendige for en fremtidig miljøvenlig ogenergieffektiv transmission og distribution af elektricitet, samt vurdering af behovet for ændringer,demonteringer og nyanlæg af elforsyningsnet over 100 kV.
Stk. 2.Planlægningen udføres med en tidshorisont på mindst 10 år og kan belyse alternativeudviklingsforløb. Som led i planlægningen udarbejder Energinet.dk tiårige netudviklingsplaner,derindsendes til både Energitilsynet og Energistyrelsen.Stk. 3.Planlægningen vedrørende elforsyningsnettet over 100 kV og alle udlandsforbindelser, skalforegå efter fastlagte og offentliggjorte dimensioneringskriterier. Dimensioneringskriterierne kanblandt andet omfatte en afvejning imellem samfundsøkonomi, niveau forforsyningssikkerhed, størrelse af elforbrug i berørte forsyningsområder, landskabelige hensyn,indpasning af vedvarende energi, elmarkedsfunktion, etc.Stk. 4.Planlægningen udmøntes i en eller flere årlige planer, som indsendes til Energistyrelsen.Stk. 5.Energinet.dk offentliggør planerne og stiller dem til rådighed for brugerne af nettet.

§ 10.

Energinet.dk og Energistyrelsen drøfter hvert år det nærmere indhold i de i § 9, stk. 4,beskrevne planer. Energistyrelsen kan stille krav om, at planerne skal indeholde eller belyseyderligere emner, hvis dette er nødvendigt af hensyn til varetagelsen af tilsynet med Energinet.dk’svirksomhed.

§ 11.

Energinet.dk er ansvarlig for de nødvendige ændringer, demonteringer og nyanlæg aftransmissionsnettet i henhold til planlægningen, jf. § 9. Ændringer, demonteringer og nyanlæg aftransmissionsnet, som ejes af andre end Energinet.dk, skal ske i samarbejde med de relevantetransmissionsvirksomheder, som foranstalter den praktiske udførelse,jf. dog stk. 3.Stk. 2.Energinet.dk og relevante transmissionsvirksomheder skal samarbejde om ansøgninger omom- og udbygninger af transmissionsnettet i henhold til den udarbejdede planlægning,jf. dog stk. 3.Stk. 3.For transmissionsnet, der er omfattet af ISO-optionen, jf. elforsyningslovens § 19 b,varetager Energinet.dk ansvaret for såvel planlægning som praktisk udførelse af ændringer,demonteringer og nyanlæg af de berørte transmissionsnet.Stk. 4.Energistyrelsen udøver på klima- og energiministerens vegne de beføjelser, som ministerentillægges i medfør af § 4, stk. 2-5 i lov om Energinet Danmark, for så vidt angår udbygninger ogændringer af transmissionsnet, hvor omkostningerne vurderes at være mindre end 100 mio. kr.Kapitel 5Miljøberetninger

§ 12.

Energinet.dk skal fremsende en årlig miljøberetning til Energistyrelsen. Miljøberetningenskal redegøre for udviklingen i de væsentligste miljøforhold for el- og kraftvarmeudbygningeninden for det samlede elforsyningssystem. Miljøberetningen skal derudover indeholde oversigter ogprognoser på produktionsområdet.

§ 13.

Miljøberetningen skal indeholde en status for det foregående år samt en prognose for deefterfølgende 10 år.Stk. 2.Miljøberetningen skal som minimum indeholde en redegørelse for elforsyningssystemetssamlede udledninger af CO2, SO2og NOx. Miljøberetningen skal så vidt muligt tillige indeholdeoplysninger om de samlede udledninger af methan og lattergas, samt oplysninger om produktion oghåndtering af væsentlige affaldsprodukter.Stk. 3.Energinet.dk og Energistyrelsen drøfter hvert år det nærmere indhold af miljøberetningen.
Kapitel 6Forsknings- og udviklingsopgaver

§ 14.

Energinet.dk skal, jf. elforsyningslovens § 29, stk. 1, sikre, at der udføres sådanneforsknings-, udviklings- og demonstrationsprojekter, som er nødvendige for udnyttelsen afmiljøvenlige elproduktionsteknologier, herunder udvikling af et miljøvenligt og sikkert elsystem.

§ 15.

Klima- og energiministeren fastlægger, blandt andet på grundlag af indstillinger fraEnerginet.dk, hvert år indsatsområderne for de i § 14 nævnte projekter, der vil kunne komme ibetragtning i det efterfølgende år. Ministeren fastsætter samtidig en økonomisk ramme forprojekterne.Stk. 2.Uudnyttede rammer for tilsagn om tilskud og udbetaling af tilskud til projekter i et åroverføres til det følgende år.

§ 16.

Energinet.dk udarbejder en plan for udmøntning af indsatsområderne nævnt i § 15. Planenskal indeholde en samlet vurdering af de indkomne ansøgninger i forhold til indsatsområderne og enbegrundet prioritering, der vil blive lagt til grund for udmøntningen.Stk. 2.Planen skal koordineres med Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram(EUDP) og godkendes af Energistyrelsen.Stk. 3.Energinet.dk træffer på baggrund af den af Energistyrelsen godkendte plan afgørelse om,hvilke projekter der kan godkendes.Stk. 4.Klima- og energiministeren orienterer Folketingets Energipolitiske Udvalg om degodkendte projekter.

§ 17.

Energinet.dk kan tage initiativ til at igangsætte projekter som nævnt i § 14, såfremt der ikkeinden for de pågældende indsatsområder er modtaget kvalificerede ansøgninger til projekter.

§ 18.

Energinet.dk fører tilsyn med de i § 16, stk. 3, nævnte projekters økonomi og fagligefremdrift.Stk. 2.Energinet.dk skal foranstalte en effektiv kontrolprocedure for projekternes økonomi ogfaglige fremdrift.Stk. 3.Senest to måneder efter projektets faglige afslutning, skal der foreligge et revisorgodkendtregnskab for projektet.Stk. 4.Revisionen skal være udført af statsautoriseret eller registreret revisor. Regnskaber skal dogikke være revisorpåtegnet, hvor Rigsrevisionen foretager revision af de ansvarlige institutioner ellervirksomheder.Stk. 5.Energinet.dk udarbejder årligt en rapport, som beskriver ordningens administration,herunder fremdriften i projekterne. Rapporten sendes til Energistyrelsen.

§ 19.

Energinet.dk fører tilsyn med projekter vedrørende miljøundersøgelser i forbindelse medovervågningsprogrammet for demonstrationsprogrammet for havvindmølle-udbygningen, hvoromkostningerne dækkes efter bestemmelsen i § 26, stk. 6 i lov om fremme af vedvarende energi.Tilsynet vedrører projekternes økonomi, udførelse og fremdrift.

§ 20.

Resultatet af forsknings-, udviklings- og demonstrationsprojekter skal stilles til rådighed foroffentligheden. Energinet.dk er forpligtet til at sikre offentliggørelse og formidling af resultaterne.Stk. 2.Energistyrelsen kan i særlige tilfælde tillade, at resultater ikke skal stilles til rådighed foroffentligheden, eller at kun et resumé af resultaterne skal stilles til rådighed for offentligheden.
Kapitel 7Klage- og ikrafttrædelsesbestemmelser

§ 21.

Afgørelser truffet af Energistyrelsen i medfør af §§ 11, stk. 3, 16, stk. 1 og 20, stk. 2, i dennebekendtgørelse kan ikke indbringes for klima- og energiministeren.Stk. 2.Afgørelser truffet af den systemansvarlige virksomhed Energinet.dk, i medfør af § 16, stk.3 i denne bekendtgørelse kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.

§ 22.

Bekendtgørelsen træder i kraft den [dato] 2011.Stk. 2.Samtidig hermed ophæves bekendtgørelse nr. 1463 af 19. december 2005omsystemansvarlig virksomhed og anvendelse af transmissionsnettet m.v., som ændret vedbekendtgørelse nr. 1298 af 20. november 2007, bekendtgørelse nr. 131 af 27. februar 2008,bekendtgørelse nr. 1254 af 15. december 2008 og bekendtgørelse nr. 1295 af 23. november 2010.Stk. 3.Projekter godkendt efter § 18, stk. 5 i bekendtgørelse nr. 444 af 11. juni 2002 omsystemansvarlig virksomhed og anvendelse af transmissionsnettet m.v. er omfattet af §§ 18 og 20 idenne bekendtgørelse.Stk. 4.Kriterier som nævnt i § 8 a indsendes første gang til Energistyrelsens godkendelse senestden 1. juni 2008. Kriterier, som anvendes den 1. marts 2008, er gældende, indtil Energistyrelsensgodkendelse som nævnt i 1. pkt. foreligger.