Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 150
Offentligt
955855_0001.png
955855_0002.png
anbefalingerSåDan fårDanmark flere Varmepumper– og såDan bliver vi minDre aFHængige aF olieDansk energi anbefaler politikerne, myndigheder og branchenfølgende initiativer for at få flere varmepumper i danske hjem tilgavn for privatøkonomi, forsyningssikkerhed og klima:Økonomistøt skrotning af oliefyr.læg afgift på oliefyr.lav ens afgifter på strøm og olie.TrygHeD for forbrugernekoordiner og saml information til forbrugeren.øg information om certificerede installatører, såforbrugeren får den bedste rådgivning.øg information om go´energis energimærke.aDminiSTraTion:kommunen som aktiv medspiller.læg afgifT på oliefyrHvis politikerne indfører en afgift på olie, kan den dækkede fremtidige udgifter til en skrotningsordning for oliefyr.Dansk energi anbefaler, at afgiften skal være på 60 øre pr.liter olie. i gennemsnit svarer det til en ekstra udgift for enoliefyrskunde på 1.000 kr. om året.Hvis politikerne i en årrække fastholder det nuværende til-skudsniveau til varmepumper og udskifter 15.000 oliefyrom året, så vil det svare til en udgift for olieforbrugerne påcirka 250 millioner kr. om året.Dansk Energi anbefaler:at politikerne indfører en afgift på olie, som dækker omkost-ningerne til at videreføre skrotningsordningen for oliefyr.laV enS afgifT på STrøm og olieafgifter på el er mindst en tredjedel højere end afgifterpå olie og gas – på trods af at el er omfattet af eu’s Co2-kvoteregulering. kvotesystemet holder styr på udslippetaf Co2fra de kraftværker, der producerer strømmen. Det ertil Danmarks fordel, at flytte så meget som muligt af voresCo2-udslip ind under kvote-systemet. Det gør vi blandt an-det ved at erstatte olie og naturgas i den individuelle bolig-opvarmning med eldrevne varmepumper.men de nuværende afgifter blokerer for, at Danmark kan nåmålet om mindre udslip af Co2så billigt som muligt. Det ersimpelthen for dyrt for hr. og fru Danmark at vælge strømsom kilde til opvarmning i dag.lavere afgifter på el vil forbedre økonomien i en varmepum-pe – både når det handler om indkøb og drift. ensretning afafgifsystemet kan sammen med en skrotningsordning værefødselshjælper og skabe den nødvendige ketchupeffekt, derkan fremme udbredelse af varmepumperne.
DanskEnergiRosenørns Allé 91970 Frederiksberg Cwww.danskenergi.dk
Dansk Energi er interesseorganisation for energiselskaberne i Danmark. DanskEnergi ser effektiv anvendelse af energi som en forudsætning for vækst, vel-færd og økonomisk udvikling. Vi arbejder for konkurrencedygtige priser; energii det øjeblik, vi har brug for den, og energi, der både er skånsom mod miljøet oger klimaneutral inden for en overskuelig årrække. Dansk Energis medlemmer –energiselskaberne – rådgiver forbrugeren om varmepumper.
Dansk Energi anbefaler:Harmoniser afgiften på strøm og olie.koorDiner og Saml informaTion Til forbrugernemængden af information om varmepumper kan virkeovervældende for forbrugeren. Følgende aktører har i daghjemmeside og aktiviteter, der handler om varmepumper:TekniQ, energistyrelsen, Teknologisk institut, go´energi,videncenter for energibesparelser i bygninger, energitje-nesten og energiselskaberne.udfordringen er at gøre det enkelt og let for kunder at findeog anvende informationen. Forbrugeren har brug for et sted,hvor de kan henvende sig med spørgsmål om teknik, kvalitetog mærkning og certificerede installatører.Dansk Energi anbefaler:At branchen og myndigheder tager initiativ til at samleviden og rådgivning, så forbrugeren kun skal henvendesig et sted enten per telefon eller på en hjemmeside.øg informaTionen om cerTificereDe inSTallaTører,Så forbrugeren får Den beDSTe råDgiVningi dag er der mange installatører, som ikke er certificerettil at installere varmepumper – det er først et krav fra år2012. Det er vigtigt, at kunderne allerede nu kan få hjælptil at vælge en certificeret installatør. energistyrelsen harlavet varmepumpeordningen, men mange forbrugere er ikkeopmærksomme på ordningen – herunder certificering afinstallatører.Dansk Energi anbefaler:At branchen i tæt dialog med myndigheder og forbruger-organisationer tager initiativ til at skabe oversigt overcertificerede varmepumpeinstallatører.
øg informaTion om energimærkeTTeknologisk institut laver i dag en positivliste for varmepumper– det er et godt initiativ, som mange forbrugere har glæde af.men mange forbrugere har brug for hurtig og nem rådgivningi butikken. Her kan et mærke – som vi kender det fra fx hårdehvidevarer og go´energi – gør det nemt at finde frem til demest effektive varmepumper i butikken. Der findes alleredeet mærke til varmepumper, men det er ikke udbredt til helemarkedet.Dansk Energi anbefaler:myndigheder, sælgere af varmepumper og installatører afvarmepumper skal støtte en udbredelse af det eksiste-rende energimærke til alle varmepumper på markedet.kommunen Som akTiV meDSpilleri dag tager det tid af få godkendt sit jordvarmeanlæg hoskommunen. Det kan kommunerne gøre mere smidigt ved påforhånd at godkende givne geografiske områder, evt. somen del af den kommunale energiplanlægning.godkendelsen skal gælde både jordvarmeanlæg med hori-sontal og vertikal boring.Dansk Energi anbefaler:Afskaf lovgivning om kommunernes godkendelse af jord-varmeanlæg – og forkort vejen fra tanke til handling. God-kendelsen skal kun være nødvendig de steder, hvor derer særligt miljøfølsomme områder. En godkendelse skalmaksimalt tage tre dage.
Varmepumper

Dansk EnErgi

Februar 2011
Design: essensen.ComFoto: Hanne loop, ColourboxTryk: litotryk.dk2011
– Frigør Danmark FraFossile brænDsler
STøT SkroTning af oliefyrmange boligejerne synes fortsat, at prisen for en varme-pumpe er for høj, og økonomi betyder rigtigt meget for defleste boligejere.Politikerne har skabt en skrotningsordning for oliefyr på i alt400 mio. kr. Den ordning er med til at fjerne de økonomiskeforhindringer for varmepumper. men pengene slipper op pået tidspunkt, og Danmark har brug for langsigtede strategi,der kan mindske afhængigheden af olie.Dansk Energi anbefaler:at politikerne viderefører den eksisterende skrotningsord-ning for oliefyr.
Hent Dansk energis analyse om varmepumper herwww.danskenergi.dk/Holdning/elvarmepumper.aspx
Danmark Har brug forVarmepumperVarmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler ogsænke udslippet af co2. Varmepumpen giver forbrugeren en laverevarmeregning. Varmepumpen er fortsat en stor investering for for-brugeren og en række nye initiativer fra politikerne, myndigheder ogbranchen skal bane vejen for flere varmepumper.vejen til et energiforbrug uden fossile energikilder og sti-gende uafhængighed af fossil energi udefra går via flerevindmøller og brug af strøm til langt flere formål. varme-pumper drives af strøm og spiller derfor godt sammen medvindmøller. i fremtiden skal endnu flere danske hjem opvar-mes med varmepumper.varmepumper er en god løsning, fordi de er mere energief-fektive end oliefyr. en varmepumpe leverer cirka 3-4 kWhvarme for hver gang den bruger 1 kWh el. varmepumpengavner også boligejerens økonomi i form af mindre varme-regning i forhold til oliefyret.varmepumpen er kendt og afprøvet opvarmningskilde, menudbredelsen er langt mindre i Danmark end i vores nordiskenabolande sverige og norge.Det er ikke så let som det burde være at få enkel informa-tion om varmepumper. i dag er der myriader af informationog mange aktører, der informerer om varmepumper. Derforer der behov for lettere adgang til information om varme-pumper.aDm. DirekTørlarS aagaarDT: 22 750 450[email protected]Prisen og finansiering er hovedudfordringen og det er nød-vendigt at politikere, energiselskaber og brancherelevanteaktører sammen løser denne udfordring, så udbredelsen afvarmepumper øges markant.Dansk energi anbefaler derfor politikere, myndigheder ogbranche relevante aktører en række nye initiativer, der skalsætte ekstra skub i salget af varmepumper til danskerne.Dansk energi inviterer til dialog og samarbejde om at ud-brede varmepumper.med venlig hilsen
Så mange Varmepumper HarDanmark– så mange kan vi FåDanmark har et stort potentiale for varmepumper.Der er cirka 1 million parcelhuse, rækkehuse, og sommer-huse i Danmark, som ikke er opvarmet af fjernvarme.Tilbage er et stort antal boliger, der bliver opvarmet af olie-fyr. Tal viser, at der alt i alt er et potentiale på cirka 300.000oliefyr, der kan og bør blive udskiftet med varmepumper.Der sælges alt for få varmepumper i Danmark til, at vi kanholde op med at bruge olie til individuel opvarmning inden foren kortere årrække. Dansk energi vurderer, at der sælges cirka5.000-7.000 nye varmepumper af typerne jordvarme og lufttil vand om året.Hvis vi ønsker at ophøre med at bruge oliefyr i år 2030, ogdet er varmepumper der skal erstatte oliefyrene, kræverdet, at salget af varmepumper stiger til 15.000 om året fremtil år 2030.Varmepumper gaVner SamfunDeTæraen med billig olie er snart forbi.brug af olie på verdensplan og i Danmark har været støtstigende siden 2. verdenskrig. vi bruger olie til transportaf varer og personer, til opvarmning og i industri. stigendeoliepriser og øget efterspørgsel bevirker, at konkurrencenom olien er øget markant, og at forsyningssikkerheden erkommet under pres.Cirka 50 procent af det danske forbrug af fossile brændsler(olie, kul og gas) er olie. Danmarks selvforsyning med olieophører om få år, og vi vil være tvunget til at importere oliefra få oliestater. Danmark vil ved udgangen af år 2018 brugemere olie, end vi kan udvinde fra nordsøen. øget afhæn-gighed betyder, at Danmark skal øge importen af olie. Detinternationale energiagentur, iea, forudser, at den samledeglobale efterspørgsel på olie vil stige i de kommende år, hvil-ket vil øge prisen på olie.Hvis alle oliefyr udskiftes, kan Danmark spare 450 millionerliter olie hvert år, det svarer til, at Danmark reducerer afhæn-gigheden af importeret olie med 5 procent i forhold til 2009.Det gør Danmark mindre afhængig, og sænker behovet forimport af olie – det styrker samfundets økonomi, vækst,udvikling og gavner klimaet.Varmepumper gaVner klimaeTopvarmning med oliefyr er ikke omfattet af eu’s kvotesy-stem. sammen med udslippet fra energilette virksomheder,gasfyr, transport og landbrugets udslip af drivhusgassergiver det 37,5 mio. ton Co2hvert år (opgjort i 2005) – mereend halvdelen af Danmarks samlede udslip.Danskerne står over for en stor og vanskelig opgave medskære det tal ned med 20 procent svarende til 7,5 mio. tonCo2i 2020.Tallet kan blive endnu højere, hvis transporten fortsættermed at stige, som den har gjort de sidste 15 år, eller hvis eubeslutter at sænke udslippet af Co2yderligere.varmepumper kan hjælpe os godt på vej. udskifter vi alleoliefyr med varmepumper vil det sænke udslippet af Co2med 1,3 mio. tons Co2hvert år i al fremtid.Varmepumper gaVner familienS økonomivarmepumpen er en god investering for familien, fordi ud-gifterne til drift er meget lavere end et oliefyr. men inve-steringen i selve varmepumpen er høj sammenlignet medoliefyret. et oliefyr koster cirka 40.000-50.000 kr., en lufttil vand varmepumpe koster fra 70.000 kr. og en jordvarme-pumpe koster fra 110.000 kr.Dansk energi har fået foretaget en analyse af epinion blandt1000 husejere, som viser, at investeringen i varmepumpener den største barriere for at få boligejeren til at købe envarmepumpe. begrænset friværdi og lånemuligheder ernogle af årsagerne.boligejerne er tilfredse, når de har anskaffet en varme-pumpe – og det er der en god forklaring på. sammenlignerman økonomien for et oliefyr med en varmepumpe over en15 års periode for et hus på 130 m2, så er varmepumpen etbilligere valg.sådan ser økonomien ud efter 15 år for en familie med envarmepumpe i et hus på 130 kvadratmeter:
Tre Typer af VarmepumperDer findes flere typer af varmepumper. De tre hovedtyper er:1 Væske til vand varmepumpe (også kaldet jordvarme)2 luft til vand varmepumpe3 luft til luft varmepumpeJordvarmeanlæg anvendes typisk ved udskiftning afoliefyr og gasfyr i villaer eller i ejendomme udenfor denkollektive energiforsyning. Jordvarmeanlægget kræver,at der er plads til at lægge slanger i jorden. Jordvar-meanlæg findes både med horisontal og vertikal bor-ing. vertikal boring gør det muligt at lave jordvarme pået mindre areal.luft/vand varmepumpen anvendes typisk ved ud-skiftning af oliefyr og gasfyr i villaer eller i ejendommeudenfor den kollektive energiforsyning, og hvor der ikke erplads til etablering af jordslanger.luft/luft varmepumper vælges typisk til bygninger, hvorder ikke i forvejen er et vandbåret varmeafgiver system,altså typisk i elopvarmede huse og primært udenfor denkollektive energiforsyning.
KORTET VISER ANTAL OLIEFYR, DER KANSKIFTES TIL VARMEPUMPER.RegionNordjylland
INVESTERING OG DRIFT OVER 15 ÅRS LEVETIDT kr.400350
cHefkonSulenTricHarD ScHalburgT: 25 291 932[email protected]
45.00047.000RegionHovedstaden
30025020015010050
RegionMidtjylland
60.000RegionSyddanmark
0
74.000
RegionSjælland
Jordvarme130 kvm hus
Luft vand130 kvm hus
Olie130 kvm hus
73.000
Investering kr.
Drift kr.
Vedligehold kr.