Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 148
Offentligt
955769_0001.png
955769_0002.png
Slagslunde FjernvarmelaugFormand Marie Louise Allerslev, Egetoften 7, 3660 Stenløse
tlf: 4818 3884 e-mail:[email protected]

Henvendelse til klima- og energiminister Lykke Friis

Slagslunde Fjernvarmelaug, der er en forening af fjernvarmebrugere, samlet til generalforsamlingtirsdag den 8. februar 2011, henvender sig til dig for at gøre opmærksom på de utåleligt stadigt sti-gende varmepriser, som energiselskabet E.ON byder sine fjernvarmekunder her i Slagslunde. Vi hari den forbindelse en opfordring til dig om at hjælpe os.

Baggrund

Fra 2010 til 2011 er prisen for at opvarme Energitilsynets standardhus steget fra 30.199 kr. til39.775 kr., eller 31,7%. E.ON overtog værk og net fra Nesa ultimo 2005. Før den tid var prisernerimelige, men i de 5 år E.ON har været ejer, er prisen i alt steget med 73,6%, en stigning som hver-ken inflation eller gaspris kan forklare. Næsten 40.000 kr. om året er hårdt for en lille privatøkono-mi. E.ON påstår at de voldsomme stigninger skyldes opsamlede underskud (i øjeblikket ca. 4 mio.kr., som ikke eksisterede i Nesas tid). Det bør få alarmklokkerne til at ringe - også hos andre end devarmekunder, det går ud over.Således ligger landet: Varmeforsyningsloven er baseret på at varmeforsyningsvirksomheder er”non-profit” foretagender, der skal følge varmeforsyningslovens ”hvile-i-sig-selv princip”. Detbekymrer dog ikke koncerner som E.ON, som omgår dette princip gennem koncerninterne aftaler,der giver høj indtjening til moderselskabet, medens det datterselskab, der er den egentlige varmele-verandør (og som ingen ansatte har), giver underskud på grund af de høje priser, moderselskabetforlanger. Varmeleverandørens regnskab skal ”hvile-i-sig-selv”. Derfor skal kunderne betale under-skuddet. Det kalder E.ON i henhold til varmeforsyningsloven ”nødvendige omkostninger”.Som et illustrativt eksempel kan vi nævne, at værkerne i Skuldelev og Dragsholm (der er af nogen-lunde samme størrelse som vores værk) i administrations- og lønomkostninger bruger henholdsvis1.737 kr. og 2.237 kr. om året pr. forbruger. I Slagslunde bruger E.ON 4.590 kr. Disse omkostningerburde ellers være nogenlunde ens fra værk til værk af samme størrelse.Vi er ved at få nok. Vi er stavnsbundne til vores huse, fordi de er usælgelige pga. varmeprisen, og vikan ikke komme ud af fjernvarmen, fordi E.ON forlanger 80-110.000 kr. i såkaldt udtrædelsesgodt-gørelse.

Energitilsynets bestræbelser

Under overskriften ”Laverevarmepriser til E.ON’s forbrugere”skrev Energitilsynet den 22. juni2009 på sin hjemmeside ”Beslutningernefra Energitilsynet betyder, at E.ON fremadrettet skal sæn-ke sine priser og ændre sine leveringsbetingelser”.Det er bare ikke sket, til trods for at der den 16. juni 2010 også trådte ændringer til varmeforsy-ningsloven i kraft, der skulle udelukke omgåelser. Ifølge disse lovændringer har Energitilsynet nuside 1/2
mulighed for nærmere at undersøge koncerninterne transaktioner. Desværre må det konstateres, atbegge tiltag er utilstrækkelige – i stedet forsænkede priserer E.ONs varmepris i Slagslunde tvært-imodstegetmed 35,5% i perioden 2009-2011.Delafgørelser fra Energitilsynet viser, at Energitilsynet ikke kan trænge igennem, og E.ON Dan-mark A/S er allerede i fuld gang med at punktere de vedtagne muligheder for en tilstrækkelig kon-cerngennemgang. E.ON fortsætter uanfægtet med at vælte stadigt stigende oppustede udgifter overpå drift, administration, afskrivning og forrentning.

Vor opfordring til dig som minister for området

I tiden efter Energitilsynets tilkendegivelser den 22. juni 2009 var det vores forventning, at prisernenu ville blive frosset fast, og derefter sat markant ned. Men virkeligheden er i dag en anden: Et gro-tesk misforhold mellem Energitilsynets løfter og de 35,5% vi skal betale mere, blot halvandet år se-nere.Med varmeforsyningslovens § 21 stk. 4 i hånden kan EnergitilsynetdiktereE.ON, hvilke priser dermå benyttes. Vi opfordrer dig til at udvirke at dette sker omgående.Således vedtaget på Slagslunde Fjernvarmelaugs generalforsamling den 8. februar 2011.
Som dirigentChristian Hartmann
Som formandMarie Louise Allerslev
Kopi af denne henvendelse er sendt til:Folketingets energipolitiske udvalgKontorchef Kamma Eilschou Holm Jonassen, EnergitilsynetBorgmester Willy Eliasen, Egedal kommune
Der vil også blive udsendt en pressemeddelelse.side 2/2