Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 146
Offentligt
954895_0001.png
954895_0002.png
954895_0003.png
954895_0004.png
954895_0005.png
Talepapir til samråd i DetEnergipolitiske Udvalg om kul-leverandører til DONG Energyden 3. februar 2011

Spørgsmål

3. februar 2011
”Vil ministeren redegøre for arbejdsforholdene hos de kulproducenter, der levererkul til DONG Energy, herunder de russiske?””Hvordan vil ministeren sikre, at der ikke i fremtiden opstår problemer medarbejdsforholdene hos de producenter, DONG Energy samarbejder med?”

Talepunkter

IndledningDet Energipolitiske Udvalg har stillet to spørgsmål vedrørende
DONG Energys kulleverandører. Jeg vil tillade mig at besvare deto spørgsmål samlet i det følgende.Som bekendt var der et tilsvarende samråd Det EnergipolitiskeUdvalg for omtrent et år siden om samme overordnede emne.Lad mig derfor også starte med at sige, at det er beklageligt oguacceptabelt, hvis DONG Energys leverandører ikke overholderde regler, der er aftalt. Og det er min holdning, at DONG Ener-gy skal gøre alt for at sikre, at deres leverandører lever op til reg-lerne.Jeg må dog også sige, at disse sager viser nogle af de udfordringervi har, når vi agerer på globale markeder.Som I sikkert ved, bad jeg allerede i december 2010 om en rede-gørelse fra DONG Energy, og den er blevet oversendt til DetEnergipolitiske Udvalg. Redegørelsen omhandler blandt andetDONG Energys kulimport, leverandørbetingelser, tiltag for atforbedre forholdene hos leverandørerne generelt og forholdenehos den russiske leverandør, SUEK, specifikt.I det følgende vil jeg primært tage udgangspunkt i denne redegø-relse.
DONG Energys leverandørbetingelserSom jeg også understregede sidste gang, er det mit indtryk, at
DONG Energy arbejder aktivt med selskabets samfundsmæssigeansvar i hele virksomheden. Som led i disse bestræbelser harDONG Energy udarbejdet en række leverandørbetingelser, somgælder for alle selskabets leverandører – ikke kun kulleverandø-rer.Leverandørbetingelserne omfatter blandt andet et generelt kravom, at leverandørerne skal overholde lovene i det land, leveran-dørerne er lokaliseret i.Derudover indeholder betingelserne en række mere specifikkekrav, som blandt andet omfatter sundheds- og sikkerhedsfor-hold. Der er også krav om løn- og arbejdsforhold, arbejdstid,foreningsfrihed og ret til overenskomstforhandlinger m.v.På den baggrund kan man sige, at DONG Energys leverandørerhar skrevet under på, at deres arbejdsforhold lever op til disse be-tingelser. Men derfor kan der være forskellig lovgivning i de lan-de, DONG Energy handler med. Og det kan ikke udelukkes, atnogle af betingelserne tolkes forskelligt.Endelig kan der selvfølgelig også være brodne kar blandt demange leverandører og underleverandører, som et stort selskabsom DONG Energy har entreret med.DONG Energy har derfor tilkendegivet, at man hele tiden arbej-der for at komme de brodne kar til livs og sikre, at leverandører-ne overholder betingelserne.
DONG Energys sanktionsmulighederHvad kan DONG Energy så egentlig gøre, hvis det viser sig, at
leverandørbetingelserne ikke overholdes - fx i en mine i Rusland?Leverandørbetingelserne indgår i DONG Energys kontraktermed leverandørerne, hvilket blandt andet giver DONG Energymulighed for at foretage uafhængige inspektioner af leverandø-rerne, som det blandt andet sker for kulleverandørerne.
DONG Energy har endvidere mulighed for at afbryde samarbej-det med en leverandør, hvis denne ikke lever op til kravene.Umiddelbart kan det måske lyde som den nemmeste og bedsteløsning. Men på den anden side er det ikke givet, at en afbrydelseaf samarbejdet vil medføre forbedringer hos leverandøren.Hvis man fortsætter samarbejdet, kan man derimod arbejde ak-tivt for at forbedre forholdene. Og man kan i hvert fald sige såmeget, at hvis ikke DONG Energy køber kul i russiske eller co-lombianske miner, har minearbejderne en instans mindre at ap-pellere til.
Om SUEK’s miner i RuslandDer har været en del presseomtale af forholdene i SUEK’s mi-
ner, og DONG Energy har kommenteret nogle af disse forhold iden tidligere omtalte redegørelse.
For at komme til bunds i sagen planlægger DONG Energy atlave et komplet uafhængigt kontrolbesøg af de russiske miner iførste kvartal i år.I 2009 blev gennemført inspektioner og besøg hos SUEK’s rus-siske miner, men der har været tale om pilot-projekter og ikkekomplette kontrolinspektioner. Besøgene har således blandt an-det haft til formål at etablere hensigtsmæssige kontrolrelationertil SUEK.Følgende oplysninger er altså i den forstand foreløbige, men ladmig blot kort kommentere nogle forhold på baggrund af DONGEnergys redegørelse:a) Løn: DONG Energys leverandørbetingelser omhandlerblandt andet løn- og arbejdsforhold. I forhold til den kritik,der har været af akkordløn i de russiske miner, er akkordlønnormalt i mineindustrien i flere lande - som i andre bran-cher. Dertil kommer, at SUEK anvender en lønmodel medbåde grundløn og akkord-bonus. Derudover har SUEKøget lønniveauet med en faktor 3,5, siden selskabet overtogminen i 2004;b) Arbejdsskader: Hvis SUEK’s medarbejdere får arbejdsska-der, tilbydes de andre jobs. Familierne får en større forsik-ringssum, hvis der beklageligvis skulle ske dødsfald;
c)
d)
e)
Sikkerhed: I 2010 var der to dødsfald i SUEK’s miner mod igennemsnit 10 om året for fem år siden. SUEK har i 2005-2010 investeret ca. 190 mio. USD i sikkerhedsforanstaltnin-ger og planlægger at investere yderligere ca. 33 mio. USD i2011;Manipulation med metanmålere: SUEK har forklaret de tid-ligere tilfælde. Og der er indført foranstaltninger, der skalforebygge, at dette sker fremadrettet. Blandt andet indføresudstyr i fremtiden, så hver person har sin egen metanmåler;ILO’s konvention C176 om sundhed og sikkerhed i miner:Konventionen er indarbejdet i russisk lov ifølge oplysningerfra SUEK, selvom Rusland ikke har ratificeret den.
Fremadrettede tiltagSå vidt de konkrete forhold hos den russiske kulleverandør,
SUEK. Lad os i stedet vende blikket mod DONG Energysfremadrettede tiltag.
Først og fremmest skal man huske, at arbejdet med at forbedremiljø- og arbejdsforhold mv. hos leverandørerne er en løbendeproces. DONG Energy er på den ene side kun en lille spiller pådet globale marked med begrænsede sanktionsmuligheder. Påden anden side har DONG Energy ca. 11.000 selskaber i sin le-verandørbase, og disse har også underleverandører.Selskabets fremadrettede tiltag kan opdeles i to typer: De tiltagDONG Energy udfører på egen hånd; og de fælles tiltag somselskabet forsøger at gennemføre sammen med andre energisel-skaber.På egen hånd fortsætter DONG Energy arbejdet med at udvikleog forbedre sine leverandørbetingelser og inspektionssystemet,der skal give efterretninger i forhold til overholdelse. Fremadret-tet vil DONG Energy således bruge det komplette inspektions-system over for sine nuværende leverandører og udføre mindrepræ-inspektioner af mulige nye kulleverandører.Idet DONG Energy kun er et mindre energiselskab med be-grænset indflydelse, har selskabet de seneste år arbejdet sammenmed andre europæiske energiselskaber om en fælles indsats for atforbedre forholdene hos kulleverandørerne.
Som eksempel kan nævnes, at DONG Energys køb af de russi-ske kul fra SUEK udgør ca. 29 pct. af DONG Energys samledekulindkøb, men kun ca. 0,5 pct. af SUEK’s samlede produktion.I det lys virker et fælles samarbejde blandt ansvarlige energisel-skaber om etiske, sociale og miljømæssige normer som vejenfrem.--------- o ----------