Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 120
Offentligt
943368_0001.png
943368_0002.png
Dato 13. januar 2011Side 1 af 2
Det Energipolitiske UdvalgFolketinget, Christiansborg1240 København K
Til medlemmerne af Det Energipolitiske Udvalg

Kombiner økologisk landbrug med biogasproduktion – det giver en mængde fordele

Landbrug & Fødevarer vil gerne med dette brev gøre opmærksom på den nye viden, som landbru-gets faglige rådgivningsvirksomhed har fremlagt, og som viser nogle meget interessante mulighe-der for klima-, miljø- og landbrugspolitikken ved at kombinere udviklingen af økologisk jordbrug medudbygning af biogasproduktionen.I Klimakommissionens nyligt udkomne rapport er der peget på, at landbruget får en vigtig rolle medat producere energi på biomasse til at afbalancere vindmøllestrømmen og til transportformål, derikke kan elektrificeres. Desuden må landbruget bidrage med at reducere emissionen af drivhusgas-ser, for at samfundets samlede emission kan komme tilstrækkeligt langt ned.I Grøn Vækst-aftalen er der sat et mål om, at op til 50 % af husdyrgødningen i landbruget skal ud-nyttes til bioenergi i 2020 og samtidig skal det økologiske areal være fordoblet. Begge dele går dettrægt med, primært fordi der er for lille indtjening i både at producere energi fra gylle og i at omlæg-ge til økologisk produktion.Videncentret for Landbrug har netop udgivet vedlagte pjece, der giver et godt forslag til, hvordanbegge problemer kan finde en løsning ved at supplere biogasproduktionen med kløvergræs fraøkologisk landbrug.Ved at bruge kløvergræs fra økologiske arealer i biogasproduktionen vil man få et råmateriale, derkan producere meget mere gas end husdyrgødningen. Det vil gøre biogasanlæggene mere rentab-le. Samtidig samler kløvergræsset kvælstof og kulstof fra luften, og det giver mere gødning og bed-re udbytter i den økologiske drift. Det indsamlede kulstof lagres i jorden til gavn for klimaet og tilgavn for landbrugsjorden, der vil blive mere frugtbar og mere robust overfor ekstreme nedbørsfor-hold, der kan komme med ændringer i klimaet.Forslaget ligner lidt et Columbusæg; men der er dog nogle forudsætninger, der skal på plads, for atmodellen for alvor kan komme til at virke.Der skal sikres en tilstrækkelig høj pris for biogas, der er produceret på denne måde (ca. 5kr. pr. Nm3metan)Prismodellen skal samtidig sikre, at der ikke i stedet dyrkes majs på stadigt større arealer,som man har set det i Tyskland. Majs har nemlig ikke de samme gavnlige effekter somkløvergræs.Barriererne (især de økonomiske) for at bruge naturgasnettet til distribution og lagring afbiogas skal fjernes, som det er blevet lovet i Grøn Vækst-aftalen
Side 2 af 2
Teknologien til afgasning af plantebiomasser skal skaffes til veje. Bl.a. gennem tilskud tilpilotprojekter som lovet i Grøn Vækst-aftalen.Strategisk placering af biogasanlæg med cirka 30 km’s afstand landet over. Det vil sikretilpas korte kørselsafstande, og biogasanlæggene vil kunne fungere som ”andels-gødningsanlæg”, der kan sikre bæredygtig gødning til områdets landmænd og dermed enattraktiv mulighed for at lægge om til økologisk drift.
Landbrug & Fødevarer finder, at det vil være til gavn for både landbruget og samfundet som hel-hed, hvis disse muligheder bliver udnyttet i størst mulig omfang. Vi håber derfor, at I som politikerevil sætte de rette rammevilkår for en sådan udvikling, og Landbrug & Fødevarer vil meget gerne bi-stå med yderligere information og beregninger, så vi hurtigst muligt kan nå frem til de bedst muligeløsninger.
Med venlig hilsen
Uffe BieFormand for ØkologisektionenLandbrug & Fødevarer