Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 12
Offentligt
900710_0001.png
900710_0002.png
900710_0003.png
Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om elforsyning1I medfør af § 6 a i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 516 af 20. maj 2010, fastsættes ef-ter bemyndigelse i henhold til § 92:

§ 1.

Denne bekendtgørelse finder anvendelse på forbrugeraftaler om salg af elektricitet, som enelhandelsvirksomhed indgår som led i sit erhverv, når den anden part (forbrugeren) hovedsagelighandler uden for sit erhverv, samt på den netbenyttelsesaftale, der gælder mellem en forbruger ogen netvirksomhed.Stk. 2.Denne bekendtgørelse finder ikke anvendelse på forbrugeraftaler, i det omfang anden lov-givning måtte give forbrugeren en bedre retsstilling.Elhandelsvirksomheder

§ 2.

Forbrugere og elhandelsvirksomheder skal i forbindelse med etablering af et kundeforholdindgå kontrakt om salg af elektricitet. Kontrakten skal som minimum angive følgende:1) Virksomhedens navn, adresse, hjemmeside, e-mailadresse, telefon- og cvr-nummer.2) Hvilke ydelser der leveres, elektricitetens kvalitetsniveau og til hvilken adresse.3) Tidspunkt for leverancens start fra den pågældende virksomhed.4) De typer vedligeholdelsesservice, der tilbydes.5) Hvordan information om gældende tariffer, gebyrer og andre priser kan indhentes.6) Kontraktens løbetid og for så vidt angår tidsbegrænsede kontrakter eventuelle betingelser forfornyelse af kontrakten.7) Betingelserne for afslutning af kontrakten, en eventuel ret til opsigelse samt hvorvidt det er mu-ligt at opsige kontrakten uden omkostninger. Såfremt opsigelse medfører omkostninger, jf. dog§ 13, skal beløbet oplyses.8) Hvilket varsel forbrugeren skal give virksomheden, hvis forbrugeren agter at flytte fra adressen,hvor ydelserne leveres, og forbrugeren ønsker at opsige kontrakten.9) Hvorvidt kunden kan fortsætte aftaleforholdet på en ændret leveringsadresse.10) Frist for virksomhedens udsendelse af slutafregning ved aftaleforholdets ophør.11) Oplysning om over for hvem erstatning og andre mangelsbeføjelser kan gøres gældende, hviskontrakten ikke overholdes, herunder unøjagtig og forsinket fakturering.12) Oplysning om klageadgang og om fremgangsmåden ved klage, herunder oplysning om en fy-sisk adresse og e-mailadresse, hvor forbrugeren kan henvende sig med eventuelle klager.Stk. 2.Betingelserne i kontrakten skal være rimelige. Der skal gives oplysning om betingelserneforud for kontraktens indgåelse. Dette gælder også, hvis kontrakten indgås via mellemmænd.Stk. 3.Hvis aftalen indgås på forbrugerens anmodning under anvendelse af fjernkommunikations-teknik, skal betingelserne for kontrakten være tilgængelige for forbrugeren via virksomhedensBekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv2009/72/EF af 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for elektricitet og om ophævelse af direktiv2003/54/EF, (EU-Tidende 2009 nr. L 211, side 55) og dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/54/EF af26. juni 2003 om fælles regler for det indre marked for elektricitet og om ophævelse af direktiv 96/92/EF, (EU-tidende2003, nr. L 176, side 37).1
hjemmeside på en sådan måde, at forbrugeren kan gøre sig bekendt med betingelserne forud forkontraktens indgåelse.

§ 3.

Der er ikke krav om indgåelse af kontrakt mellem en elhandelsvirksomhed og en forbruger,der modtager elektricitet på grundlag af elhandelsvirksomhedens forsyningspligt, jf. elforsyningslo-vens § 34.Stk. 2.Forbrugeren har dog efter anmodning ret til en kontrakt med forsyningspligtvirksomheden ioverensstemmelse med § 2, stk. 1.Stk. 3.Uanset om der indgås kontrakt i medfør af stk. 2, skal forsyningspligtvirksomheden over-holde kravene i bekendtgørelsens § 2, §§ 4 og 5 og §§ 11-14, herunder fremsende de i § 2, stk. 1nævnte oplysninger.

§ 4.

Forbrugeren skal have et forudgående individuelt varsel på mindst 3 måneder, hvis elhan-delsvirksomheden agter at ændre kontraktbetingelserne. Ændring af enhedspris i aftaler om fast prisog ændring af prisberegningsgrundlag i aftaler om variabel pris anses for en ændring af kontraktbe-tingelserne. Forbrugeren har ret til at hæve kontrakten, hvis denne ikke accepterer de nye betingel-ser, som elhandelsvirksomheden har underrettet om. Elhandelsvirksomheden skal i forbindelse medunderretningen orientere forbrugeren om dennes ret til at hæve kontrakten.

§ 5.

Elhandelsvirksomheden skal på en gennemsigtig og forståelig måde give forbrugeren indivi-duel meddelelse om den samlede eventuelle prisstigning i forhold til den foregående opgørelsespe-riode senest ved den førstkommende opgørelse af forbruget efter forhøjelsens ikrafttræden. Vedvæsentlige prisstigninger underrettes forbrugeren herom senest ved førstkommende faktura.Netvirksomheder

§ 6.

Der er ikke krav om indgåelse af kontrakt mellem en netvirksomhed og en forbruger, der an-vender det kollektive elforsyningsnet, jf. elforsyningslovens § 24, stk. 1.Stk. 2.Forbrugeren har dog efter anmodning ret til en kontrakt med netvirksomheden i overens-stemmelse med § 2, stk. 1, nr. 1-5 og nr. 7-12.Stk. 3.Uanset om der indgås kontrakt i medfør af stk. 2, skal netvirksomheden overholde kravenei bekendtgørelsens § 2, §§ 7-14, herunder fremsende de i § 2, stk. 1, nr. 1-5 og nr. 7-12 nævnte op-lysninger.

§ 7.

Netvirksomheden skal fremsende en kopi til forbrugerne af en tjekliste med elforbrugernesrettigheder, som er udarbejdet af Europa-Kommissionen. Tjeklisten skal gøres offentligt tilgængeligpå virksomhedens hjemmeside.

§ 8.

Forbrugeren skal have et forudgående individuelt varsel på mindst 3 måneder, hvis netvirk-somheden agter at foretage væsentlige ændringer i tariffer, vilkår eller gebyrer.Stk. 2.Ved væsentlige ændringer forstås ændringer i eksisterende tariffer eller gebyrer som forhø-jer det berørte priselement med 5 pct. eller mere, ændringer i eksisterende vilkår samt nye gebyrerog vilkår.

§ 9.

Netvirksomheden skal på en gennemsigtig og forståelig måde give forbrugeren individuelmeddelelse om den samlede prisstigning i forhold til den foregående opgørelsesperiode senest vedden førstkommende opgørelse af forbruget efter forhøjelsens ikrafttræden. Ved væsentlige prisstig-ninger underrettes forbrugeren herom senest ved førstkommende faktura.

§ 10.

Ved prisnedsættelser er der ikke krav om varsel.Stk. 2.Såfremt netvirksomheden gennemfører en midlertidig prisnedsættelse, hvor den forventedeefterfølgende forhøjelse af prisen ikke er væsentlig, jf. § 8, stk. 2, i forhold til prisen før prisnedsæt-telsen, skal denne varsles senest ved prisnedsættelsen.Stk. 3.Såfremt netvirksomheden gennemfører en midlertidig prisnedsættelse, og den forventedeefterfølgende forhøjelse af prisen er væsentlig, jf. § 8, stk. 2, i forhold til prisen før prisnedsættel-sen, skal der ske varsling i medfør af § 8, stk. 1, og gives meddelelse i medfør af § 9.Betalingsmetoder, leverandørskift og klagesagsbehandling

§ 11.

Elhandels- og netvirksomheden og skal tilbyde forbrugeren et bredt udvalg af betalingsme-toder, som ikke må indebære urimelig forskelsbehandling af kunderne. Enhver forskel i vilkår ogbetingelser som følge af den valgte betalingsmetode, skal afspejle elhandels- og netvirksomhedensomkostninger ved forskellige betalingssystemer.Stk. 2.Forudbetaling skal være rimelig og afspejle det forventede elektricitetsforbrug.Stk. 3.De generelle vilkår og betingelser for betaling skal være rimelige og gennemsigtige. Deskal anføres i et klart og forståeligt sprog og må ikke indeholde ikkekontraktmæssige hindringer forudøvelsen af forbrugerens rettigheder såsom overdreven dokumentation.

§ 12.

Såfremt en forbruger ønsker at skifte elhandelsvirksomhed, skal dette skift effektueres indenfor 3 uger fra elhandelsvirksomhedens modtagelse af anmodning om leverandørskift.Stk. 2.Forbrugeren skal modtage en slutafregning senest 6 uger efter, at skift af elhandelsvirk-somhed har fundet sted.

§ 13.

Efter § 6 i lov om elforsyning må forbrugeren ikke opkræves gebyr ved skift af elhan-delsvirksomhed.

§ 14.

En forbruger har ret til klagebehandling af god standard hos sin elhandels- eller netvirksom-hed. Behandlingen af en klage skal ske hurtigst muligt.Klage

§ 15.

Forbrugeren kan klage til Energitilsynet over elhandels- eller netvirksomhedens manglendeoverholdelse af bekendtgørelsen.

§ 16.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. marts 2011.Stk. 2.Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 380 af 25. maj 2005 om forbrugerbeskyttelse i med-før af lov om elforsyning.Stk. 3.§ 7 finder først anvendelse, når Europa-Kommissionen har udarbejdet en tjekliste i over-ensstemmelse med artikel 3, stk. 16, 1. pkt., i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/72/EFaf 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for elektricitet.