Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 114
Offentligt
942388_0001.png
942388_0002.png
Klima- og energiminister Lykke FriisKlima- og EnergiministerietStormgade 2-61470 København K(kopi sendt til medlemmerne i FEFU)
Rosenørns Allé 9DK 1970 Frederiksberg CTlf: 35 300 400Fax: 35 300 401e-mail: [email protected]www.danskenergi.dkDok. ansvarlig: KOLSekretær: KOLSagsnr: 11/19Doknr: 112-01-2011

Energibranchen indfører rabatordning for husstandsvindmøller

Netselskaber har lovmæssigt ret til at opkræve betaling fra små solcelleanlæg og husstands-vindmøller – såkaldte mikroanlæg, der er tilsluttet elnettet. Men efter en intern drøftelse blandtDansk Energis medlemmer, åbnes der nu op for, at ejere af mikroanlæg får rabat, hvis densamlede kapacitet ikke overstiger 6 kW. Ordningen er ifølge Dansk Energi indtil videre sat til atkøre i to år som en opstartshjælp.Det er teknologiske fremskridt og politiske initiativer, der har medvirket til, at stadig flere elkun-der opsætter mikroanlæg tilsluttet deres bolig. Samtidig er det danske energisystem under engevaldig omlægning i disse år, og dette skridt er med til at understrege energiselskabernes øn-ske om, at lægge nye muligheder tilrette for forbrugerne.Derfor åbner Dansk Energi nu op for, at ejere af mikroanlæg, ikke længere opkræves betalingfor at kunne bruge elnettet. Med ordningen får boligejere et godt incitament til at tænke i vedva-rende energi, som et supplement til deres primære strømkilde. Det åbner op for nye måder, attænke energi på både som energiselskab, men også som forbruger.I dag forholder det sig sådan, at forbrugere kan opnå nettoafregning i henhold til den såkaldtenettoafregningsbekendtgørelse, hvilket betyder, at kunderne principielt kun betaler afgifter ogfuld nettarif for forskellen mellem deres elforbrug og egenproduktion. Men ved flere afgørelser iEnergitilsynet er det blevet slået fast, at netselskaberne kan opkræve rådighedsbetaling foregenproduktionen for at dække den netkapacitet, som ejere af mikroanlæg benytter, når de ikkeselv producerer elektricitet.Der har til nu været forskellig praksis med hensyn til, hvordan netselskaberne håndhæver rettentil at opkræve rådighedsbetaling for små egenproducenters reservation af kapacitet i nettet.Men da energibranchen hele tiden arbejder på at opdage og fremtidssikre nye muligheder ienergisektoren, så er der bred enighed i medlemskredsen, om at åbne op for denne opstarts-hjælps-ordning. Derfor anbefaler dansk energi, at man ensretter principperne for opkrævning afrådighedsbetaling.
2
Dansk Energi fastholder, at ordningen i første gang skal ses på, som en opstartshjælp for en to-årig periode, og hvis det viser sig, at en fortsat udbredelse af mikroanlæg giver anledning tilubalance i forretningen hos Dansk Energis medlemmer, så vil energibranchen, tage projektet optil revurdering.
Med venlig hilsen
Torben Møller PedersenAfdelingschef i Dansk Energi