Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 10
Offentligt
900671_0001.png
900671_0002.png
900671_0003.png
900671_0004.png
INGENIØRFORENINGEN
Kursus i
Kernekraftteknologi
IDA Energi
IDA-Energi
Kalvebod Brygge 31-33DK-1780 København VTelefon 33 18 48 48
Fax 33 18 48 99[email protected]
2BaggrundInternationalt er der en fornyet interesse for kernekraft som et middel til forsyningssikker og prisstabilelproduktion, der ikke belaster klimaet med udledning af kuldioxid. I flere lande foregår der en renoveringaf ældre kernekraftanlæg, så disse vil kunne fortsætte driften i en årrække, og i mere end 40 lande, herafflere europæiske, bygges eller planlægges det at bygge nye kernekraftværker. I mange lande er kernekraftsamtidigt kontroversielt, med en udbredt bekymring for værkernes sikkerhed og for behandlingen af detradioaktive affald fra elproduktionen.For at kunne tage stilling til teknologiske spørgsmål vedrørende kernekraft og de sikkerhedsmæssige for-hold er det afgørende at have en forståelse for de fysiske processer, der ligger til grund for kernekraft, forkraftreaktorernes konstruktion og virkemåde, og for behandlingen af det radioaktive affald.
FormålKurset er et introduktionskursus, der sigter mod at give deltagerne en forståelse for basale forhold vedrø-rende kernespaltning (fission), kernereaktorers opbygning og drift, brændselskredsløbet og håndtering afsikkerhed.
FormKursusformen er baseret på forelæsninger, med enkelte praktiske øvelser.
KursusmaterialeJ.R. Lamarsh and A.J. Baratta:Introduction to Nuclear Engineering(3rd Edition) (Addison-Wesley Seriesin Nuclear Science and Engineering), suppleret med Power Point handouts.
DeltagereIngeniører med interesse for kernekraftteknologi. Der forudsættes ikke nogen forhåndsviden om kernekraft.
LærerkræfterBent Lauritzen, Risø DTU (BL); Erik Nonbøl, Risø DTU (EN); Bjørn Thorlaksen, Beredskabsstyrelsen(BT); Povl Ølgaard, Olgaard Consult (PLØ); Paul-Frederik Bach (PFB).
Program 1. dag9.309.45Indledning(Bent Lauritzen)Kernekraft i dag og i morgen(Bent Lauritzen)Der gives et overblik over anvendelsen af kernekraft, energiforhold, og den historiske udvikling. Kerne-kraftens renæssance diskuteres, herunder levetidsforlængelse, effektforøgelse og planer for nybyggeri.Argumenterne for og imod anvendelse af kernekraft.
10.4511.00
KaffepauseFission og kernekraft(Bent Lauritzen)Den basale fysik bag kernespaltning (fission) og kernekraft præsenteres: Atomer, kerner, radioaktivthenfald, neutronindfangning og fissionsproces. Kædereaktion og fissionstværsnit ved indfangning aftermiske og hurtige neutroner. Reaktorers opbygning med brændselskerne, moderator, kølemiddel ogkontrolstave skitseres.
12.3013.30
FrokostReaktorers konstruktion og drift(Bjørn Thorlaksen)Kogendevandsreaktorens (BWR) konstruktion og funktion gennemgås med udgangspunkt i svenske re-aktoranlæg. Nøgleord vil være valg af materialer, herunder brændsel og indkapsling, kogningens indfly-delse på driften, fissionsprodukters indflydelse på driften, korttids- og langtidsregulering af effekten, væ-sentlige uheldstyper, resteffekt efter nedlukning samt kontrol- og sikkerhedssystemer.
314.45Trykvandsreaktoren(Erik Nonbøl)Trykvandsreaktorens (PWR) konstruktion og funktion gennemgås. Regulering af drift, herunder xenon-effekt og anvendelse af bor i moderatoren til regulering af reaktiviteten i varm og kold tilstand. Sikker-hedssystemer. Forskelle mellem BWR og PWR i brændselsdesign. Udviklingen af trykvandsreaktorenfra Generation I til EPR.
16.0016.1518.0019.30
KaffepauseByggeriet af Olkiluoto-3 i Finland(Erik Nonbøl)Video/ Konstruktionen af den finske tredjegenerations reaktor (EPR). billedserie.
MiddagSimulering af reaktordrift(Erik Nonbøl)Simulering af reaktordrift på PC; normal drift og transienter. Gennemgang af simulator.Holdøvelse: Simulering af reaktordrift på PC: 1) simpel simulator, 2) transient med realistisk simulator.
Program 2. Dag09.00Ulykker ved kernekraft: Tremileøen(Erik Nonbøl)Hændelsesforløbet ved Three Mile Island ulykken gennemgås. Hvad lærte man med hensyn til operatør-uddannelse, udformning af kontrolrum og sikkerhedsdesign?
10.0010.15
KaffepauseUlykker ved kernekraft: Tjernobyl(Bjørn Thorlaksen)Hændelsesforløbet i forbindelse med Tjernobyl-ulykken gennemgås med fokus på de reaktortekniskeaspekter.
12.00Frokost13.00Brændselskredsløbet(Povl Ølgaard)Der indledes med at omtale verdens uranforekomster og den energi, der kan produceres ved spaltning afurankerner i termiske såvel som i hurtige reaktorer. Dernæst omtales de trin, som brændselskredsløbetomfatter: Udvinding af U3O8af uranmalm, konvertering til UF6, berigningsanlæg, fremstilling af brænd-selselementer, udbrænding i reaktoren, kemisk oparbejdning og genanvendelse af de tunge kerner samtdeponering af fissionsprodukterne eller direkte deponering af de udbrændte brændselselementer.
14.00Generation IV(PovlØlgaard)Fremtidens reaktorer sigter mod bedre udnyttelse af verdens uran- og thoriumressourcer (størst muligenergiproduktion), højere driftstemperaturer (højere virkningsgrad og nye anvendelser) samt højere ud-brænding (større el-produktion). Derfor er interessen særlig rettet mod hurtige reaktorer, der fuldt ud kanudnytte uranressourcerne, samt højtemperaturreaktorer, der har højere virkningsgrad og bl.a. kan benyt-tes til brintproduktion. Endelig omtales de særlige problemer og muligheder, der er forbundet med udnyt-telsen af thorium.
15.00Kaffepause15.15Passer kernekraft ind i dansk el- og fjernvarmeforsyning?(Paul-Frederik Bach)Udviklingen af forsyningssystemerne for el og kraftvarme er en meget langsigtet proces. Indtil 1985
forberedtes indførelsen af kernekraft i Danmark, men siden da er den nuværende decentrale struktur afkraftvarmeværker og vindkraft udviklet. Fremover skal der ske betydelige ændringer i takt med, at natur-gassen i Vesteuropa slipper op, og de nuværende produktionsanlæg slides ned. Vi skal se på forudsæt-ningerne for denne forandring og diskutere mulighederne for indpasning af kernekraft.
16.15
Kursusevaluering og afslutning(Bent Lauritzen)
4KursustidspunktTorsdag den 11/11-2010 kl. 9.30 til fredag den 12/11-2010 kl. 16.30 (internat).
KursusstedIngeniørforeningen IDA, Kalvebod Brygge 31-33, 1560 København V. Tlf. 3318 4848
InternatHotel CABINN City, Mitchellsgade 14, 1568 København V. Tlf. 3346 1616
Kursuspris8.900 kr.For ingeniører, der ikke er medlemmer af IDA, er prisen 11.200 kr.
KursusarrangørIDA Energi.
KursuslederBent Lauritzen, Risø DTU, tlf. 4677 4906.
Tilmelding og betalingBegrænset deltagerantal.

Tilmelding senest mandag den 11. oktober 2010.

Tilmelding herefter er kun mulig, sålænge pladser haves. Vi kan dog ikke garantere overnatning.Tilmelding sker til IDA’s mødetilmelding på www.ida.dk + arr.nr. 121152 eller
3318 4818, der herefter udsender bekræftelse og girokort.AfmeldingAfmelding kan ske omkostningsfrist indtil en måned før kursusstart. Ved afmelding mellem en måned og en ugefør kursusstart opkræves 35% af kursusafgiften, og under en uge før kursusstart opkræves det fulde beløb.
Mere informationHos kursuslederen eller evt. hos kursussekretæren Bente Samsøe, IDA på tlf. 3318 5518.