Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del Bilag 43
Offentligt
915718_0001.png
915718_0002.png
915718_0003.png
Spørgsmål og kommentarer til sygefraværsaftalen.
Revacenter Esbjerg er en virksomhed, som har ført den specialiserede revalideringsindsatsvidere efter amternes nedlæggelse med speciale i individuelt tilrettelagte afklaringsforløb efterarbejdsevnemetoden. Vi arbejder således med de borgere, som er længst væk fraarbejdsmarkedet, og som har behov for en helhedsorienteret og tværfaglig indsats for atkomme tættere på arbejdsmarkedet. Arbejdet er at beskrive, dokumentere og vurdereborgerens ressourcer, barrierer og udviklingsmuligheder. I arbejdet indgår motiverendesamtaler, praktikperiode i intern eller ekstern virksomhed, arbejdspladsindretning ogsundhedsfremmende foranstaltninger efter behov. Læge og psykolog kan inddrages efter enindividuel behovsvurdering. Vores arbejde danner baggrund for kommunens videre arbejdemed borgeren samt er grundlag for kommunens afgørelser.(Jvf. bekendtgørelse 1402 af 13/12 2006. Bek. om beskrivelse, udvikling og vurdering afarbejdsevne.)Revacenter Esbjerg har således i flere år ydet ”en indsats, som er individuelt tilpasset og harfokus på, at den sygemeldte vender tilbage i job eller kommer ud på en virksomhed og løseropgaven i et kollegialt fællesskab” (citat fra aftaleteksten). Vi er dog noget usikre på, om der iforbindelse med den nye aftale er taget højde for den specialiserede arbejdsmarkedsrettedeindsats, som der udføres i dag. Vi er enige i, at virksomhedspraktikker på private og offentligearbejdspladser er vejen frem, og vi har derfor også et stort netværk og samarbejde med delokale virksomheder, men det er vores erfaring, at nogle borgere har behov for et individuelttilpasset og meget målrettet forløb inden en ekstern virksomhedspraktik kan iværksættes.
I den forbindelse kan det nævnes, at borgere med komplekse problemstillinger, psykisk syge,borgere med sproglige barrierer, unge med særlige behov, borgere som har en meget lavarbejdsevne generelt kræver vejledning og opkvalificering af fagligt dygtigt personale, forindenarbejdsgivere og kollegaer kan/vil modtage dem på en arbejdsplads.Af aftaleteksten fremgår det, at delvis raskmelding, virksomhedspraktik og ansættelse medløntilskud eller ordinær uddannelse vil udløse 50 % refusion og øvrige tiltag eller passivitet viludløse 30%. Indebærer det at den specialiserede arbejdsmarkedsrettede indsats der ydes ivores virksomhed defineres som øvrige tiltag og udløser 30% refusion?Vi ønsker endvidere at gøre opmærksom på følgende i.f.t. aftaleteksten (som vi har forståetden):Der er fortsat ikke noget kvalitetskravTilskyndelse til virksomhedspraktik uanset målgruppe og individuelle behovHele grundlaget for socialt arbejde efter arbejdsevnemetoden er tilsidesatDet er forudsat at alle borgere kommer i arbejde, selv om fakta er, at der altid vil værebehov for afklaring af borgere (grundig beskrivelse af ressourcer, barrierer ogudviklingsmuligheder i.f.t. vurdering af revalidering, fleksjob og førtidspension)
Til sidstnævnte ønskes det at gøre opmærksom på, at borgere, sagsbehandlere i kommunerne,lægerne m.v. ofte anbefaler en afklaring/udredning/screening foretaget af Revacenter Esbjergskonsulenter (socialrådgivere, erhvervskonsulenter, jobkonsulenter, ergo-og fysioterapeuter,diætist, psykolog og lægekonsulent), idet de eksterne virksomhedspraktikker m.v., som
borgeren har været i, ikke altid giver mulighed for at udarbejde en grundig og helhedsoriente-ret beskrivelse af arbejdsevnen, som er brugbar i.f.t. arbejdsevnemetoden, og dermed ikkefyldestgørende som grundlag for en afgørelse.Som et tilbud med en specialiseret, tværfaglig, erhvervs- og målrettet aktiv indsats overforsyge borgere, har vi hilst debatten om kvalitet, afklaring og aktivering velkommen, men havdeogså med debatten og eksemplerne håbet på et udspil/udfald, som ville tilgodese kvalitet,tværfaglig ekspertise, individuelle mål m.v.
Vi er således meget enige i, at refusionsmodellen for 2010 ikke er hensigtsmæssig, men medden nye refusionsmodel kan det frygtes, at mange af virksomhedspraktikkerne ikke kommer tilat indeholde den nødvendige kvalitet og opfølgning. Vi frygter herudover at arbejdsgiverneefter nogle måneder siger fra i.f.t. alle de mange henvendelser fra kommunen og andreaktører, især ift. til de borgere der har komplekse problemer.Vi har således et ønske om at der i den nye refusionsmodel indarbejdes mulighed for:Tæt og målrettet opfølgning i.h.t. individuelle behov.(Formål med indsatsen og krav til opfølgning på virksomheden skal hænge sammen.Er det f.eks. i orden, at en borger med psykisk sygdom, først skal have opfølgning efter1, 2 eller 3 måneder ?)Krav til kvalitet og metode.(I.h.t. lovgivningen og sagsbehandlingsreglerne skal arbejdsevnemetoden benyttes,når arbejdsevnen er truet. Et forslag kunne være at arbejdsevnemetoden også skalbenyttes i virksomhedspraktikker over en bestemt periode, eller hvis der iværksættesmere end 1 virksomhedspraktik)Fagligt dygtigt personale med tværfaglig og helhedsorienteret fokus.(I aftalens pkt. 11 fremgår det at samarbejdet med lægerne skal styrke opfølgningen.Samarbejde med lægerne samt koordinering af en tværfaglig og helhedsorienteretvurdering indgår ofte som et naturligt led i det specialiserede afklaringsforløb afarbejdsevnen.Skelnen mellem aktivering og afklaring.(Ledige har behov for en aktiv, hurtig og jobrettet indsats (aktivering), hvorvirksomhedspraktik og job med løntilskud ofte er det bedste middel.Sygemeldte, handicappede m.fl. har behov for en individuel afklaring og afdækning afarbejdsevnen via beskrivelser af ressourcer, barrierer og udviklingsmuligheder. Detoptimale er at denne afdækning foretages via et tværfagligt teamsamarbejde.Både aktivering og afklaring kan foregå via virksomhedspraktik. Vores erfaring medafklaring er, at et afklaringsforløb bedst opfylder målet ved at kombinere forskelligeindsatser (samtaler, sundhedsfremmende tiltag, intern virksomhedspraktik/eksternvirksomhedspraktik m.v.)
Afslutningsvis ønsker vi at stille et konkret spørgsmål.Kommunerne kan fremover ”hjemtage 50 % refusion af forsørgelsesudgifterne i perioder medvirksomhedsrettet aktivering (virksomhedspraktik og ansættelse med løntilskud)”? Medførerdet at målrettede afklaringsforløb, hvori der indgår virksomhedspraktik også kan hjemtage
50 % i refusion eller er det udelukkende virksomhedspraktikker (uanset kvalitet m.v.) som kanhjemtage denne refusion ?Vi håber på en hurtig behandling af denne henvendelse. Skulle skrivelsen give anledning tildrøftelse, spørgsmål eller lign. modtager vi dem gerne.
Med venlig hilsenBjarne FrederiksenCenterleder.
Esbjerg d. 9. november 2010.