Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del Bilag 35
Offentligt
913047_0001.png
913047_0002.png
913047_0003.png
913047_0004.png
913047_0005.png
RÅDET FORDEN EUROPÆISKE UNION
Bruxelles, den 7. oktober 2010 (12.10)(OR. en)
14479/10
SOC 612EDUC 158ECOFIN 580NOTEfra:til:Vedr.:
BeskæftigelsesudvalgetDe Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/EPSCO-RådetFå overgange til at betale sig- Udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget
Hermed følger til delegationerne en udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget som endeligt udformet afudvalget den 5.-6. oktober 2010 og forelagt med henblik på samlingen i EPSCO-Rådet den21. oktober 2010.
________________________
14479/10DG G 2B
av/AA/bh
1
DA
Beskæftigelsesudvalget
FÅ OVERGANGE TIL AT BETALE SIGUDTALELSE FRA BESKÆFTIGELSESUDVALGET
Hurtige teknologiske, demografiske, miljømæssige og samfundsmæssige forandringer udløser hyp-pigt hurtigere og mere komplekse arbejdsmarkedsovergange mellem forskellige job, erhverv ogsektorer og forskellige former for beskæftigelsesstatus. Overgange frembyder nye muligheder forudvikling af kvalifikationer og bedre beskæftigelsesegnethed, men − som krisen har understregetdet − også nye risici, der potentielt fører til indkomsttab, perioder med arbejdsløshed, indholdstøm-ning af arbejdet og social udstødelse. Lettelse af overgange er tillige et middel til at sætte skub iproduktiviteten og den europæiske økonomis konkurrenceevne.
At få overgange til at betale sig er væsentligt for at give mennesker den sikkerhed, der er nødvendigfor, at de kan acceptere og bedre tackle kravet om mobilitet, og for at nå EU's overordnede beskæf-tigelsesmål. Det indebærer, at der nås niveauer af arbejdskraftmobilitet, der er karakteriseret af enhøj andel af frivillige jobskift, samt opadgående jobmobilitet, der er kendetegnet af en høj andel afjobskift, der kræver nye eller andre kvalifikationer. Der lægges også vægt på individuelle forløb,der opbygges gennem en serie positive overgange og medfører højere kvalitet i arbejdet og størrelivskvalitet. Stimulering af jobskabelse er altafgørende for at skabe mere positive overgange ogdermed få overgange til at betale sig.
En livsforløbstilgang til arbejdsmarkedsovergange
At få overgange til at betale sig fremmer en samtidig og udtrykkelig forvaltning af alle typer over-gange efter en livsforløbstilgang. Forvaltningen af overgange bør ikke resultere i punktuel og sim-pel jobmatchning på et givet tidspunkt, men i stedet fokusere på bæredygtige overgange i hele livs-forløbet. En livsforløbstilgang til positive overgange for mænd og kvinder bør sikre, at det i helelivsforløbet vil være let at blive reintegreret på arbejdsmarkedet efter en periode helliget omsorg forafhængige familiemedlemmer eller studier, at gå fra arbejdsløshed til beskæftigelse eller fra uddan-nelse til arbejde og jobskift.
14479/10DG G 2B
av/AA/bh
2
DA
Blandt aldersgrupperne bør der lægges særlig vægt på unges overgange. Unge står over for særligevanskeligheder, når de skal ind på arbejdsmarkedet og starte en karriere. Tiltag med henblik på atreducere den høje arbejdsløshed blandt unge og øge deres beskæftigelsesfrekvens bør integrere un-ges forløb i overgangen fra uddannelse til arbejde og yde støtte til unge, der risikerer at droppe ud afuddannelse/erhvervsuddannelse og beskæftigelse. Udvalget hilser de rammer for unges beskæftigel-se, der præsenteres i "unge på vej"-flagskibsinitiativet1, velkommen. Det indeholder retningslinjer,der skal sikre, at unge kan forme deres jobfremtid ud fra deres forhåbninger og undgå risikoen fornedadgående mobilitet.
Ældre arbejdstagere er også udsat for risici i forbindelse med overgange, der skyldes økonomiskomstrukturering, nemlig arbejdsløshed og indkomsttab og social udstødelse. Tiltag til at støtte deresomskoling og opkvalificering er væsentlige for at øge deres beskæftigelsesegnethed, lette deresovergang til nye sektorer og erhverv og undgå tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Udvalgethilser i den forbindelse det europæiske år for aktiv aldring velkommen.
Betingelser for at få overgange til at betale sig
Følgende betingelser, der hænger sammen indbyrdes, anses for afgørende for at få overgange til atbetale sig:
Gennemsigtighed på arbejdsmarkedet og tilgængelighedaf information for alle, således atden enkelte kan foretage informerede uddannelses-, jobsøgnings- og karrierevalg.
Uddannelsesmuligheder for alle,herunder lavtuddannede, med fokus på erhvervelse af derette kvalifikationer og fremgang i arbejdslivet. Uddannelsestilbud skal også opfylde ar-bejdsmarkedets behov og være rettidige, effektive, let tilgængelige, relevante og af kvalitet.
Fleksibel tilrettelæggelse af arbejdetpå en måde, der hurtigt opfylder produktionsbehoveneog samtidig giver arbejdstagerne mulighed for at forene arbejdslivets og privatlivets forplig-telser.
1
KOM(2010) 477 endelig af 15. september 2010.av/AA/bhDG G 2B3
14479/10
DA
Sikrede og tilstrækkelige arbejdsmarkedsmæssige og sociale rettighederi overgangsperio-der, der giver tillid til at bevæge sig ind på og ud af arbejdsmarkedet og fungerer somspringbræt for beskæftigelse, genbeskæftigelse og selvstændig erhvervsvirksomhed.
Tilgængelige formidlings- og erhvervsvejledningstjenester,herunder adgang for alle til ledi-ge stillinger, der slås op overalt i Den Europæiske Union.
Arbejdstagernes overgang til ordentligt arbejde og kvalitetsjobsom et vigtigt princip for ef-fektiv aktivering.
Disse betingelser bør sikres via en integreret flexicuritytilgang på nationalt niveau, der kombinererde fire elementer i flexicurity med incitamenter til at reducere arbejdsløsheden og inaktivitetsfæl-den, og bør også støtte arbejdstagerne i deres karriereforløb, især dem, der befinder sig i udsattesituationer.
Partnerskaber for at få overgange til at betale sig
Velfungerende partnerskaber mellem alle relevante arbejdsmarkedsinteressenter, herunder arbejds-formidlinger, socialsikringstjenester, udannelsesudbydere og arbejdsmarkedets parter, er vitale forat sikre komplementaritet mellem tjenesterne og ægte forvaltning af karrierer. De offentlige arbejds-formidlinger befinder sig i kraft af deres brede territoriale dækning og i kraft af, at det er dem, dergennemfører de fleste af de tiltag, der får overgange til at betale sig, i en central position, hvor dekan fungere som overgangsagenturer og udvikle disse partnerskaber.
Disse aktører kan også være nødt til at tilpasse og udvide deres nuværende levering af tjenester forat støtte det stigende antal overgange og nå ud til nye kundegrupper. Arbejdsformidlingerne børisær styrke deres tjenester til virksomhederne og, hvor det er hensigtsmæssigt, gradvis udvide dereskundegrundlag, så de ikke blot når ud til dem, der er arbejdsløse eller står uden for arbejdsmarkedet,men også til dem, der ønsker hjælp til at skifte job. Der bør sikres erhvervsvejledning til alle, derdeltager i læringsaktiviteter.
14479/10DG G 2B
av/AA/bh
4
DA
De næste skridt
Beskæftigelsesudvalget opfordrer Kommissionen til i fuldt omfang at tilslutte sig målet om at fåovergange til at betale sig, især i det kommende "nye kvalifikationer til nye job"-flagskibsinitiativ,og det opfordrer medlemsstaterne til at lade det komme til udtryk i deres beskæftigelsespolitikker,især i de nationale flexicuritytilgange.
Beskæftigelsesudvalget tilskynder også Kommissionen til inden for rammerne af det europæiske netaf offentlige arbejdsformidlinger at arbejde for at bidrage til at få overgange til at betale sig og til atdele information og analyser om deres bedste praksis med udvalget.
Beskæftigelsesudvalget opfordrer Kommissionen, især Eurostat, til i samarbejde med udvalget ogmedlemsstaterne at udvikle forløbsovervågningsredskaber til måling af resultaterne af overgange ienkeltpersoners karriereforløb som led i et kønsmainstreamingsperspektiv.
________________________
14479/10DG G 2B
av/AA/bh
5
DA