Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del Bilag 189
Offentligt
991590_0001.png
991590_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
På baggrund af medieomtale af det kemiske arbejdsmiljø på LM Wind Power i fe-bruar 2011 bad jeg Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen om at udarbejde enredegørelse om det kemiske arbejdsmiljø og eventuelle arbejdsskadesager som føl-ge af udsættelse for styren.Den 8. marts 2011 sendte jeg i første omgang en redegørelse for perioden 2000-2010 til udvalgets orientering. Samtidig orienterede jeg om, at udvalget snarestville modtage en redegørelse for perioden 1995-1999. Denne redegørelse foreliggernu og vedlægges til udvalgets orientering. En overordnet sammenfatning af redegø-relsen fremgår af bilag 1, som også indeholder en sammenfatning for den samledeperiode 1995-2010.I brevet af 8. marts 2011 til udvalget oplyste jeg, at redegørelsen for 2000-2010 formig at se rejste en række spørgsmål om, hvorvidt myndighedernes indsats havdeværet tilstrækkelig. Jeg bad derfor Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen om atbesvare en række spørgsmål, så vi kan forebygge, at denne type sager opstår ifremtiden. Arbejdstilsynets og Arbejdsskadestyrelsens besvarelse foreligger nu ogvedlægges ligeledes til udvalgets orientering. En sammenfatning af konklusionernefra Arbejdstilsynets og Arbejdsskadestyrelsens besvarelse fremgår af bilag 2.De overordnede konklusioner i besvarelsen er, at Arbejdstilsynet i forhold til LMWind Power har ført tilsyn, reageret og fulgt op i overensstemmelse med arbejds-miljøloven. Arbejdsskadestyrelsen har løbende behandlet erhvervssygdomssager ioverensstemmelse med arbejdsskadesikringsloven, herunder forelagt de relevantesager for Erhvervssygdomsudvalget. Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsenvurderer, at der ikke er behov for ændring af arbejdsmiljøloven og arbejdsskadelo-ven.Samtidig vurderer Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen dog, at det vil værehensigtsmæssigt at gennemføre nogle ændringer af interne procedurer og styrkekoordineringen på nogle områder for at forebygge, at tilsvarende situationer opståri fremtiden. Den vurdering er jeg enig i.Svarene og vurderingerne giver mig anledning til at iværksætte følgende syv initia-tiver:
27. april 2011J.nr. 20110037768
Arbejdstilsynet skal koordinere systematisk, når en virksomhed har afdelingerspredt over hele landet.Arbejdstilsynet skal tage direkte kontakt til topledelsen, når der er alvorlige ar-bejdsmiljøproblemer på store virksomheder med flere afdelinger.
Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen skal nedsætte en koordineringsgrup-pe, som skal drøfte konkrete arbejdsmiljøproblemer og dele viden og erfaringer.Arbejdsskadestyrelsen skal nedsætte en arbejdsgruppe, der skal kortlægge årsa-gerne til, at det i dag ikke er alle arbejdsskader, der bliver anmeldt.Arbejdstilsynet skal sammen med arbejdsmarkedets parter drøfte behovet for atjustere rådgivningspåbuddene, så arbejdsmiljøproblemer ved arbejde med fxstyren bedre kan forebygges.Det følger af aftalen om 2020-arbejdsmiljøstrategien, at Arbejdstilsynets tilsynskal være risikobaseret. En virksomhed, der arbejder med farlige kemiske stof-fer og får mange påbud, skal følges tættere med opfølgningsbesøg. En udmønt-ning af dette forslag vil blive drøftet med aftaleparterne bag 2020-arbejdsmiljøstrategien.Arbejdstilsynet skal fremover altid lade de dokumentationsmålinger (fx målin-ger af styren i luften), som visse typer kemivirksomheder skal udarbejde, indgåi forbindelse med tilsynsbesøg.
Det er min opfattelse, at disse syv initiativer tilsammen vil bidrage til at forebygge,at sager som LM Wind Power-sagen opstår i fremtiden.Afslutningsvis vil jeg understrege, at det altid er arbejdsgiverens ansvar at sørge foret sikkert og sundt arbejdsmiljø. Jeg stiller mig derfor fortsat undrende over for, atLM Wind Power i perioden 1995-2010 har modtaget mange påbud fra Arbejdstil-synet, uden at der er blevet rettet tilstrækkeligt op på tingene.Jeg forventer, at de seneste ændringer af reglerne om virksomhedernes arbejdsmil-jøarbejde vil få koncernledelsen i LM Wind Power til - i samarbejde med de ansat-te - at opprioritere arbejdsmiljøarbejdet.Venlig hilsen
Inger Støjberg
2