Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del Bilag 145
Offentligt
968761_0001.png
968761_0002.png
968761_0003.png
968761_0004.png
BeskæftigelsesministerInger StøjbergBeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KKopi til arbejdsmarkedsudvalget11. marts 2010
Kære Inger StøjbergHåndværksrådet modtog i januar rapporten fra Udvalget om ”forbedring af forholdenefor selvstændigt erhvervsdrivende”.Udvalgsarbejdet har haft Håndværksrådets store bevågenhed – ikke mindst i betragt-ning af, at vi også repræsenterer selvstændigt erhvervsdrivende og i forbindelse medudvalgsarbejdet har påpeget flere lovgivningsmæssige og administrative forhold, somvi finder urimelige og i enkelte tilfælde direkte diskriminerende mod de selvstændige.Det er Håndværksrådets overordnede synspunkt, at udvalget har foretaget et grundigtanalysearbejde, og vi påskønner naturligvis de imødekommelser af de selvstændigeskrav og ønsker, som er kommet med i beskæftigelsesministerens udspil om ”mindrebøvl i beskæftigelsesindsatsen”.For Håndværksrådets side vil vi især gerne kvittere for de forslag til administrative ogpraktiske forenklinger, som er kommet med i udspillet. Forenklinger, som ikke bare vilgøre hverdagen lettere for tusindvis af erhvervsdrivende, men som også vil medvirke tilat styrke den danske selvstændighedskultur ved at gøre det mere attraktivt at starteegen virksomhed.Håndværksrådet vil gerne fremhæve følgende positive forslag i beskæftigelsesministe-rens udspil til mindre bøvl, som vi håber forligskredsen vil bakke op om.Tro- og love-erklæringer ved ægtefælleudtræden. Forslaget vil være en megetstor lettelse i forhold til de eksisterende regler, når en medarbejdende ægtefælleønsker at udtræde af virksomheden. De nuværende regler er yderst komplicerede,og flere selvstændige er derfor blevet mødt af a-kasserne med det råd, at det let-teste vil være at lade sig skille, hvis man ønsker at gøre brug af efterløns- ellerdagpengereglerne.
Sygedagpenge ved sygdom i weekenden. Håndværksrådet påskønner, at ministe-ren nu lægger op til at indføre en fem-dages sygedagpengeuge til selvstændigeuden begrænsning på, hvilke af ugens dage der kan udbetales sygedagpenge på.Arbejde på lørdage og søndage er blevet mere og mere almindeligt – også forselvstændigt erhvervsdrivende. Alligevel har de selvstændige – i modsætning tillønmodtagere – hidtil været afskåret fra at indberette sygdom på lørdage og søn-dage. Forslaget vil råde bod på denne urimelighed.Paragraf 56-aftale til selvstændige. Håndværksrådet støtter forslaget, der vil lige-stille selvstændiges og lønmodtageres adgang til at indgå en paragraf 56-aftale,hvorefter de sikres sygedagpenge fra 1. dag, hvis betingelser om kroniske lidelserer opfyldt.Selvstændiges beskæftigelseskrav for sygedagpenge harmoniseres med lønmod-tageres.
I Udvalget om ”forbedring af forholdene for selvstændigt erhvervsdrivende” har manimidlertid også afvist en række forslag og problemstillinger, som Håndværksrådet ogandre erhvervsorganisationer har rejst.Håndværksrådet vil derfor gerne bede beskæftigelsesministeren og forligspartiernegenoverveje forslagene og opfordrer dem til at lade følgende forslag indgå i de viderepolitiske forhandlinger om ”mindre bøvl”:Barselsudligning for selvstændige. Håndværksrådet mener, at det haster med atfå indført en ordning, som forbedrer de selvstændiges muligheder for at få supple-rende refusion ved barsel. Med den gældende barselsudligningslov er der kunetableret en ordning, som forbedrer forholdene for arbejdsgiverne på det privatearbejdsmarked, mens der stadig ikke er taget lovgivningsmæssigt hånd om deselvstændigt erhvervsdrivende. Håndværksrådet mener, at der overfor de selv-stændige er tale om en klar urimelighed, som bidrager til at gøre det mindre at-traktivt at starte egen virksomhed.Giv fradrag for selvstændigt erhvervsdrivendes indbetalinger til sygedagpenge-,arbejdsskade- og AES- forsikringer. Håndværksrådet mener, der er tale om en al-vorlig diskrimination mod de selvstændigt erhvervsdrivende, og vi finder det dybturimeligt, at man i skattelovens forstand betragter selvstændiges frivillige præmie-indbetalinger som en anlægsudgift, der ikke kan fratrækkes i den selvstændigesindkomst. Deltagelse i de omtalte forsikringsordninger er for mange selvstændigehelt nødvendige for at drive virksomhed, og udgifterne bør ud fra enhver retfær-dighedsbetragtning derfor også i skattemæssig forstand behandles på sammemåde som i andre virksomhedstyper.
2
Lempelse af dokumentationskrav ved lukning af virksomhed. Specielt i økonomi-ske nedgangstider kan det være vanskeligt at opfylde betingelserne for afhændel-se af driftsmidler/lejemål/ejendom. I stedet for den konkrete dato for afhændelseaf driftsmidlet eller udlejningen/afhændelsen af lokalet vil Håndværksrådet foreslå,at der tages udgangspunkt i datoen for indgåelse af kommissionsafta-le/leasingsaftale.Bedre muligheder for at kunne arbejde samtidig med efterløn. Reglerne for selv-stændig virksomhed samtidig med efterløn er i dag yderst komplicerede. I betragt-ning af, at det er en samfundsmæssig fællesopgave at øge arbejdsudbuddet, fo-reslår Håndværksrådet, at de nuværende regler bliver forenklet, og at der skabesbedre økonomiske incitamenter til at være på efterløn og samtidig deltage i driftenaf egen virksomhed.Forbedre CVR-registret. Det er i sig selv en stor og for mange selvstændige ogsåen uoverskuelig opgave at starte egen virksomhed. Håndværksrådet har foreslået,at CVR-registret udvides, så man ved tilmelding også får mulighed for at melde sigtil en række ordninger, som kan være relevante for mange selvstændigt erhvervs-drivende. Det drejer sig fx om ATP og de frivillige forsikringsordninger såsom sy-gedagpenge, arbejdsskade og AES. Udvalget afviser forslaget med henvisning tilstore administrative omkostninger. Håndværksrådet foreslår derfor i stedet, at derved tilmelding i CVR-registret bliver gjort opmærksomt på de frivillige tilmeldeord-ninger, der eksisterer for selvstændige. Det kan eventuelt ske ved, at der i CVR-registret linkes til de pågældende hjemmesider, hvorfra tilmelding kan foregå.Forpligtelser ved 1. ansat. Det at udvide sin virksomhed og ansætte den førstemand/kvinde er for mange selvstændige et meget stort skridt. Ved at blive ar-bejdsgiver følger således en række forpligtelser, som umiddelbart kan være van-skelige at overskue. Håndværksrådet foreslår derfor, at der indføres et system i fxSkat eller ATP, som pr. mail sender en huskeseddel til arbejdsgiveren med de for-pligtelser, der følger af at have ansatte.
Som det fremgår af henvendelsen er Håndværksrådet generelt positiv over for de om-talte forslag i ministerens udspil, som forbedrer vilkårene for de selvstændigt erhvervs-drivende. Men samtidigt håber vi, at ministeren og den politiske forligskreds vil se medåbne øjne på de øvrige forslag, som Håndværksrådet har peget på i denne henvendel-se.Det gælder ikke mindst at sikre en barselsudligningsordning for selvstændigt erhvervs-drivende samt en skattemæssige ligestilling mellem alle virksomhedstyper for udgiftertil sygedagpenge-, arbejdsskade- og AES-forsikringer.
3
Det er forslag, som vil være med til at styrke den danske selvstændighedskultur og der-med bidrage til at løse en række af de samfundsøkonomiske udfordringer, som Dan-mark står over for.
Med venlig hilsen
Frank KorsholmChef for den politiske afdeling i Håndværksrådet
4