Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 2010-11 (1. samling)
§71 Alm.del
Offentligt
957078_0001.png
957078_0002.png
Tilsynet i henhold til grundlovens § 71
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. februar 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CHC/ J.nr. 2011-983
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. januar 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 1 (§71-tilsynet Alm. del).
Spørgsmål nr. 1:”Ministeren bedes kommentere artiklerne ”Alene i ingenmandsland” og ”Børnstår i juridisk ingenmandsland” af 23. januar 2011 i Jyllandsposten”.
Svar:De to artikler ”Alene i ingenmandsland” og ”Børn står i juridisk ingenmands-land” offentliggjort i Jyllandsposten d. 23. januar 2011 omhandler den så-kaldte Brønderslev-sag, herunder spørgsmålet om børnenes retssikkerhed.Jeg har derfor i mit svar lagt vægt på at redegøre for reglerne på området forudsatte børn og unge i forhold til udsatte børns retssikkerhed.Indledningsvist skal jeg gøre opmærksom på, at der d. 1. januar 2011, somled i Barnets Reform, trådte nye regler i kraft på området for udsatte børn ogunge. Det fremgår af nedenstående, hvilke af de beskrevne regler der erindført som led i Barnets Reform og derfor først har været gældende fraårsskiftet.Børn, hvis sag behandles efter servicelovens kapitel 11 om særlig støtte tilbørn og unge og dermed f.eks. børn, der er anbragt uden for hjemmet medeller uden samtykke, har efter servicelovens § 48a ret til at lade sig bistå afandre. Myndigheden kan dog undersærligeomstændigheder træffe afgørel-se om at tilsidesætte barnets mulighed for at lade sig bistå, om valget afbisidder og om at udelukke bisidderen helt eller delvist fra et møde jf. ser-vicelovens § 48a stk. 2 og 3. Afgørelser herom kan indbringes for det socialenævn af barnet eller den unge, der er fyldt 12 år.
2
For at styrke børnenes muligheder for at få bistand under behandlingen afderes sag blev der i forbindelse med Barnets Reform afsat i alt 20 mio. kr. tiludvikling og udbredelse af Børns Vilkårs bisidderordning.Samtidig er der indført en pligt for kommunen til at høre anbringelsesstedet iforbindelse med afgørelser om samvær, hjemgivelse og skift i anbringelses-sted, så kommunen på baggrund af anbringelsesstedets daglige indtryk afbarnet og dets situation og behov kan træffe sine afgørelser herom på etmere oplyst grundlag.Tidligere har det alene været forældremyndighedsindehaveren og den unge,der er fyldt 15 år, som har haft adgang til at klage over kommunens afgørel-ser. Lovforslaget om Barnets Reform, som trådte i kraft 1. januar 2011, hardog betydet en række forbedringer af børns retssikkerhed og klagemulighe-der. Således har børn ned til 12 år nu mulighed for at klage over afgørelserom anbringelse, valg af anbringelsessted, hjemgivelse, behandling, uddan-nelse og samvær med netværket under en anbringelse.Ud over at parterne i en sag, herunder i en række situationer børn, der erfyldt 12 år, kan klage over kommunens afgørelse, har Ankestyrelsen mulig-hed for via sin egen drifts-kompetence at gå ind i konkrete sager, som de påden ene eller anden måde bliver gjort opmærksom på. Det betyder, at en-hver, som oplever, at kommunerne ikke foretager sig det fornødne i forholdtil et barn eller en ung, kan underrette Ankestyrelsen, som herefter vurderer,om de finder anledning til at tage sagen op.Jeg kan afslutningsvist oplyse, at jeg på baggrund af artiklerne i Jyllandspo-sten underrettede Ankestyrelsen i henhold til denne mulighed.
Benedikte Kiær/ Lars Møller Christiansen