Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 2010-11 (1. samling)
§71 Alm.del Bilag 68
Offentligt
965559_0001.png
965559_0002.png
965559_0003.png
965559_0004.png
965559_0005.png
Sekretariats- ogKommunikations-afdelingen
Folketingets § 71-tilsynChristiansborg1240 København K
Kristineberg 32100 København Ø.TelefonDirekteFaxMailWeb45 11 20 004511 201545 11 20 07[email protected]
www.psykiatri-regionh.dkJournal nr.: 200714607Ref.: Thomas BrockDato: 23. februar 2011

Svar på henvendelse vedrørende Psykiatrisk Center Sct. Hans – opfølgning på

tilsyn 2009.

§ 71-tilsynet har i brev af 2. februar 2011 henvendt sig til Region Hovedstadens Psy-kiatri i forbindelse med opfølgning på tilsyn foretaget i 2009. I henvendelse stiller til-synet tre opfølgende spørgsmål og beder derudover om regionens kommentarer tilsvar fra indenrigs- og sundhedsministeren.

1. Tilsynet udtalte i den endelige rapport, at de fandt det beklageligt, at der i bå-

de 2008 og 2009 var tale om overbelægning med inddragelse af fællesrum til gene

for patienterne generelt. Hvordan har situationen med hensyn til overbelægning

udviklet sig siden tilsynsbesøget?

Under besøget på afsnit L1 blev der gjort opmærksom på, at afsnittet i øjeblikket måt-te inddrage fællesrum til patientstuer.Baggrunden herfor var, at afdeling L var i en særlig situation i november 2009, idetman var i gang med at lukke afsnit grundet en planlagt reduktion af sengekapaciteten i2010 samt omlægning til retspsykiatrisk afdeling S pr. 1. januar 2011.Belægning har ifølge den månedsopdelte patientbelægning i 2010, fratrukket orlovved beregning af sengedage, ligget på mellem 77% og 102% i afsnit L1 (nu S1).Det var kun i januar måned 2010, at belægningen var over 100 %. Den gennemsnitligebelægning var 90 % for hele 2010 samt januar 2011. Overbelægning er således ikkenoget aktuelt problem for afsnittet.For L2 (S2) var belægningen mellem 90% og 100% med et gennemsnit på 94%.På afsnit R7 er der fortsat en overbelægning kvantitativt set, men det er kvalitativt ac-ceptabelt, idet afsnittet varetager en regionsfunktion og det er de 12 mest flugtsikredepladser Regionen kan tilbyde til patienter under fuldbyrdelse af deres foranstaltninger.

2. På besøgstidspunktet var der problemer med udslusning af færdigbehandlede

patienter og især et par stykker, som har ventet i meget lang tid på et egnet til-

bud. I den forbindelse bedes regionen redegøre for, hvordan balancen er mellem

færdigbehandlede patienter og udskrivninger på nuværende tidspunkt

Aktuelt er alle patienter på S1 (tidligere L1) i et aktivt behandlingsforløb. Ingen pati-enter er registreret som færdigbehandlede aktuelt.På S2 (tidligere L2) er 2 patienter registreret som færdigbehandlede. Det drejer sig om1 færing, som ønsker et botilbud i Danmark. Man har ikke haft mulighed for at indstil-le ham, da Færøerne ikke har ønsket at give betalingstilsagn, men vil have patienten tilet botilbud på Færøerne. Patienten kan ikke klare sig selv, kan ikke udskrives og næg-ter overflytning til Færøerne. Problemstillingen undersøges for tiden nærmere.Den anden patient har siden december 2009 været indstillet til et botilbud og er netop iløbet af 1-2 uger på vej til en tilbudt plads.Der vil fremover fortsat være færdigbehandlede patienter i afdeling S, men det skøn-nes, at de vil udgøre en mindre del af det samlede antal patienter, og at de ikke vil ven-te så længe som hidtil.

3. Tilsynet fandt det i rapporten beklageligt, at de fysiske rammer især på afsnit

L1 og R7 var nedslidte og at det f.eks. var svært at stille tilfredsstillende facilite-

ter til rådighed for både rygere og ikke-rygere. Hvordan er status med hensyn til

de fysiske rammer på nuværende tidspunkt?

Generelt er indeklimaet bedret væsentligt siden man indførte rygeforbud indendørs iafsnittet i efteråret 2010. Rygerne får tilbudt diverse afvænningsmidler såsom plastreog tyggegummi. Rygerne er henvist til at ryge på den udvendige overdækkede terrasseeller i afsnittets have.I afsnit R7 er forholdene vedrørende rygning udenfor forbedret, idet terrassen er sikretyderligere med forstærkelse af trådhegn. Det kan stadig opleves som et problem at til-byde rygemuligheder for patienterne, idet der kun er én udendørs terrasse og i perioderhvor patienter skal skærmes, er det vanskeligt at anvende denne mulighed.Det planlægges, at der skal bygges 80 nye senge i et byggeri, der på bedste måde kanrumme de retspsykiatriske patienter, således at både den behandlings-og plejemæssigeindsats kan forenes med den sikkerhedsmæssige dimension.Byggeriet skal blandt andet ligge på det område hvor R7 nu ligger og derved bliver R7revet ned og erstattet af en tidssvarende indretning.De fysiske rammer på S1 (L1) er i øvrigt stort set uændrede siden §71 tilsynets besøg i2009, men indgår i centrets renoveringsplan.
Side 2

§71 tilsynet ønsker desuden kommentarer til indenrigs- og sundhedsministerens

svar vedr. forhold på Psykiatrisk Center Sct. Hans.

Kommentar til øget fysisk magtanvendelse i weekender:

Det er en lille gruppe af patienter, som har været udsat for langt størsteparten aftvangsforanstaltningerne.Få dårlige patienter kan således medføre, at der sker en markant øgning af tvangsfor-anstaltninger.Der er meget stor variation i antallet af tvangsforanstaltninger fra periode til periode afsamme grund.Der har været noget øget forekomst af fysisk magtanvendelse i weekender og søgne-helligdage i forhold til hverdage. Der er ikke nogen entydig forklaring til dette. Få pa-tienter kan skabe store udsving, men andre forhold kan også gøre sig gældende: Depersonlige læger har fri, stuegangene er mere behovsorienteret, bemandingen er fleresteder lidt mindre og der er lidt færre aktiviteter. Der kan muligvis også være andreforklaringer.På trods af at der på flere afsnit allokeres flere personer til aftenvagten - og enkelte ak-tiviteter i weekenden tilbydes - så registreres der en øget uro og tendens til voldsom-hed i disse perioder. Tvangen er dog primært afledt af, at der fortsat finder en størrestofindtagelse sted i disse perioder og at frustrationen over at være undergivet en for-anstaltning er størst for disse patienter om aftenen og i weekenden. Årsagen til den re-gistrerede tvangsanvendelse er således ikke affødt af en mere liberal anvendelse aftvang i disse perioder. Der anlægges altid den samme meget kritiske tilgang til løsningaf volds- og hærværkssituationer ved anvendelse af tvang, uafhængigt af hvor oghvornår den finder sted.Med hensyn til magtanvendelse kontra færre fysiske aktiviteter er Psykiatrisk CenterSct. Hans opmærksomme på, at manglende fysiske aktiviteter ikke er en lovlig grundtil at anvende magt. Psykiatrisk Center Sct. Hans har i flere år systematisk undersøgtmiljøet gennem brug af SOAS-R (Staff observation aggression scale). Ved hjælp afdette har Psykiatrisk Center Sct. Hans i alle afsnit identificeret tidspunkter, hvor risi-koen for opkørte situationer var specielt til stede. På baggrund af dette har PsykiatriskCenter Sct. Hans tilpasset ressourcerne, således at der er mest personale til stede i ef-termiddagstimerne og på strategiske tidspunkter i weekenden. På disse tidspunkterigangsætter personalet forskellige aktivitetstilbud f.eks. volleyball (som er meget ef-terspurgt og socialt dannende), brunch (i weekenden), yoga og individuel træning.Psykiatrisk Center Sct. Hans har specielt fokus på fysiske aktiviteter og ansætter per-sonale der positivt støtter op om dette.

Vedrørende ”at der er mere tvang når patienterne kommer direkte fra fængsler-

ne”.

Psykiatrisk Center Sct. Hans har den glædelige erfaring i en periode at kunne ind-lægge alle patienter fra fængslet på et speciel designet afsnit. Et afsnit der efter RegionHovedstadens Psykiatris opfattelse har ideelle fysiske rammer og en faglig kompetentpersonalebemanding. På dette afsnit har fysisk tvang stort set” ikke været til stede”.Det har været muligt at forebygge tvang. Udover risikovurdering har der været megetfokus på diagnosticering, målrettet og individuelplanlægning af behandling og plejesamt korrekt viderevisitation. Derudover er personalet (som på hele Psykiatrisk CenterSct. Hans), uddannet således at tilgangen er kognitiv terapi og kognitiv miljøterapi.
Side 3
Patienterne involveres på denne måde i et samarbejde omkring deres behandling ogpleje. Afdelingen var finansieret af satspuljemidler og der foreligger i nærmeste frem-tid en rapport vedrørende dette.

Psykisk syge i fængslerne skal overføres hurtigst muligt til psykiatrisk center:

Der er fortsat venteliste fra fængslerne til de 2 retspsykiatriske afdelinger på Psykia-trisk Center Sct. Hans. Visitationsprocedurerne står imidlertid nu overfor en omfatten-de strukturændring i hele Region Hovedstadens Psykiatri med etablering af en centralvisitation. Der skal desuden etableres en særlig retspsykiatrisk visitation, som skal ha-ve fokus på den subakutte retspsykiatriske patient. I den forbindelse skal ventende pa-tienter i fængslerne fortsat prioriteres før alle andre. Det kommende år vil vise, om detfår en effekt på venteliste af patienter fra fængslerne.

Bæltefiksering af overvægtige patienter:

Det er en særlig problematik at bæltefiksere overvægtige patienter. Disse patienter kanofte kun fikseres forsvarligt ved at stramme mavebæltet unødigt hårdt til stor gene forpatienten. Der er erfaring for, at overvægtige urolige patienter meget ofte er i stand tillynhurtigt at komme ud af bæltet med fare for at påføre sig selv eller andre skade. Detkan på den baggrund ofte være en mindre indgribende foranstaltning at anlægge et lidtløsere mavebælte og samtidig anlægge en fodrem. Dette umuliggør, at patienten kanvriste sig fri.Der er således ikke tale om, at alle 4 ekstremiteter fikseres, uden at der også anvendeset mavebælte.Det ideelle mavebælte til svært overvægtige patienter er simpelthen ikke opfundetendnu.

Misbrug i afsnittet:

Misbrug er fortsat en meget stor problematik i de lukkede afsnit. En stor del af patien-terne har udgange som led i behandlingen. Mange patienter har et konkurrerende mis-brug ved siden af deres psykiske lidelse. Behandlingen fokuserer på at nedbringe dissepatienters misbrug. Der arbejdes tillige med psykoedukation og motivation af patien-terne. Der er omfattende kontrol af patienter med urinprøver og alkotest. Ved begrun-det mistanke foretages visitation af patienterne og eventuelt deres værelser efter tilba-gekomst fra udgange. De lukkede afsnit har også haft besøg narkohunde.Desværre er det forsat muligt for patienterne at få smuglet stoffer ind i afsnit på trodsaf mange bestræbelser fra personalet for at forhindre dette.Den eneste sikre måde at forhindre patienters misbrug er at holde samtlige patienterinde uden besøg og adgang til have. Dette kan være nødvendigt i yderste nødstilfældei en afgrænset periode.

Vedrørende "at få stoffer ind i afsnittende".

Dette er et vedvarende problem, hvordet må erkendes, at patienterne hele tiden er et skridt foran. Også her gælder det om atfå patienterne til at føle et medansvar. Med de nuværende fysiske rammer og persona-
Side 4
lebemandingen, må det dog erkendes, at det er en meget svær opgave helt at undgåstoffer i et afsnit.Psykiatrisk Center Sct. Hans arbejder dog med problemstillingen ved dels at tilbydemålrettet behandling til misbrugende patienter, dels ved at forsøge at sikre, at nogleafsnit er helt stoffrie. Således har Psykiatrisk Center Sct. Hans gennem de sidste to årudviklet et afsnit, der må betegnes som værende uden stoffer. Et åbent afsnit, hvor be-handlingstilgangen ligeledes er kognitiv, men hvor patienterne derudover inddrages iarbejdstræning m.m. Patienterne oplever på den måde en meningsfuld dagligdag. Dethar krævet ekstra opmærksomhed, men alt i alt er der positive erfaringer at bidragemed.Visitation af patienter kan bestemt være nødvendigt, men man bør også tænke på, atdet er en grænseoverskridende handling at blive visiteret for mange af patienterne.
Med venlig hilsen
Vicedirektør Peter Treufeldt
Side 5