Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 2010-11 (1. samling)
§71 Alm.del Bilag 11
Offentligt
903302_0001.png
903302_0002.png
903302_0003.png
903302_0004.png
UDKASTBekendtgørelse om forretningsorden for de psykiatriske patientklagenævnI medfør af § 36, stk. 4, i lov om anvendelse af tvang i psykiatrien, jf. lovbekendtgørelse nr. x2010, fastsættes:Kapitel 1De psykiatriske patientklagenævns sammensætning og opgaver

§ 1.

Efter § 34 i lov om anvendelse af tvang i psykiatrien oprettes ved hver statsforvaltning etpsykiatrisk patientklagenævn.

§ 2.

Det psykiatriske patientklagenævn behandler klager over tvangsindlæggelse, tvangstilbage-holdelse, tilbageførsel, tvangsbehandling, tvungen opfølgning efter udskrivning i henhold til §13 d i lov om anvendelse af tvang i psykiatrien, tvangsfiksering, anvendelse af fysisk magt,beskyttelsesfiksering, anvendelse af personlige alarm- og pejlesystemer og særlige dørlåse, per-sonlig skærmning, der uafbrudt varer mere end 24 timer, aflåsning af døre i afdelingen samtoppegående tvangsfiksering og aflåsning af patientstue på Sikringsafdelingen under Retspsy-kiatrisk afdeling, Region Sjælland, på de psykiatriske afdelinger, der hører under den eller desygehusmyndigheder, som er beliggende i den pågældende region.Stk. 2.Klager fra patienter, der er indlagt på Psykiatrisk Center Sct. Hans, behandles af det psy-kiatriske patientklagenævn ved Statsforvaltningen Sjælland.Stk. 3.Parter i sagen er patienten og sygehusmyndigheden. Er klagen tillige rettet mod nærmereangivne sundhedspersoner, har de pågældende ligeledes stilling som parter.

§ 3.

Ved afgørelsen af den enkelte sag består det psykiatriske patientklagenævn af 3 personer:vedkommende direktør for statsforvaltningen eller ansatte, som direktøren har bemyndiget hertilsom formand, et medlem beskikket efter indhentet udtalelse fra Lægeforeningen samt et med-lem beskikket efter indhentet udtalelse fra Danske Handicaporganisationer eller en tilsvarendebeskikket stedfortræder for et medlem.Stk. 2.Statsforvaltningen varetager det psykiatriske patientklagenævns sekretariatsopgaver ogafholder udgifterne ved nævnets virksomhed, herunder vederlag til nævnets medlemmer ogstedfortrædere.Kapitel 2Forberedelse af sagerne

§ 4.

Efter lovens § 35 skal sygehusmyndigheden efter anmodning fra patienten eller patientråd-giveren indbringe sagen for det psykiatriske patientklagenævn.Stk. 2.Patienten og patientrådgiveren har endvidere mulighed for selv at indbringe sagen direktefor det psykiatriske patientklagenævn.

§ 5.

Ved sagens modtagelse træffer nævnets formand afgørelse om, hvorvidt klagen falder indenfor nævnets kompetenceområde. Er det utvivlsomt, at klagen falder uden for nævnets kompe-tence, videresender formanden sagen til rette myndighed og underretter parterne herom. I andretilfælde behandles spørgsmålet af det psykiatriske patientklagenævn.

§ 6.

Ved sagens modtagelse påser det psykiatriske nævns formand, at de nødvendige oplysnin-ger er medsendt, herunder en angivelse af, hvad der klages over, en udskrift af tvangsprotokol-len, en erklæring fra den behandlingsansvarlige overlæge samt behandlingsplanen.
2Stk. 2.Indbringer patienten eller patientrådgiveren klagen direkte for det psykiatriske patient-klagenævn, underretter nævnets formand sygehusmyndigheden om klagen og anmoder samtidigsygehusmyndigheden om at fremsende de fornødne oplysninger til nævnet, jf. stk. 1.Stk. 3.Nævnets formand sørger i øvrigt for sagens oplysning og træffer bestemmelse om tilve-jebringelse af eventuelle yderligere erklæringer m.v.

§ 7.

Nævnet eller et af dettes medlemmer, der af nævnet bemyndiges hertil, kan i forbindelsemed behandlingen af en konkret sag besigtige vedkommende psykiatriske afdeling.Kapitel 3Afholdelse af møder

§ 8.

Formanden fastsætter tid og sted for møderne og leder nævnets møder.Stk. 2.Nævnets møder afholdes på den psykiatriske afdeling, hvor patienten er eller har væretindlagt i forbindelse med det tvangsindgreb, der klages over, medmindre afholdelse af møde påden psykiatriske afdeling ikke kan anses for hensigtsmæssig.Stk. 3.Formanden kan bestemme, at sager af særlig hastende karakter, herunder klager overbeslutning om tvangsbehandling, der efter lovens § 32, stk. 3, i almindelighed har opsættendevirkning, skal behandles forud for tidligere indkomne sager.Stk. 4.Patienten, patientrådgiveren, sygehusmyndigheden, vedkommende overlæge og eventueltandre involverede sundhedspersoner underrettes om tid og sted for det møde i det psykiatriskepatientklagenævn, hvor den pågældende sag skal behandles.

§ 9.

Patientrådgiveren skal så vidt muligt være til stede ved klagens behandling i nævnet, jf.lovens § 24, stk. 2, 3. pkt. Det samme gælder for den læge, der har besluttet det tvangsindgreb,der klages over.Stk. 2.Efter lovens § 36, stk. 2, har patienten og patientrådgiveren ret til mundtligt at forelæggesagen for nævnet. Samme ret har repræsentanter for sygehusmyndigheden, vedkommende over-læge og eventuelt andre involverede sundhedspersoner.Stk. 3.I særlige tilfælde, hvor hensynet til patientens helbred eller til sagens behandling i næv-net afgørende taler herfor, kan nævnet bestemme, at patienten helt eller delvis skal være udeluk-ket fra at deltage i forhandlingerne, jf. lovens § 36, stk. 2, 2. pkt.

§ 10.

Det psykiatriske patientklagenævns møder er ikke offentlige.Kapitel 4Afgørelser m.v.

§ 11.

Det psykiatriske patientklagenævn skal træffe afgørelse i klagesager over tvangsbehand-ling, der er tillagt opsættende virkning, jf. lovens § 32, stk. 3, inden 7 hverdage efter, at klagener modtaget af nævnet, jf. lovens § 36, stk. 3, 1. pkt.Stk. 2.I sager om oppegående tvangsfiksering på Sikringsafdelingen under Retspsykiatrisk afde-ling, Region Sjælland, skal det psykiatriske patientklagenævn træffe afgørelse senest 14 dageefter klagens modtagelse, jf. lovens § 36, stk. 3, 2. pkt.Stk. 3.I andre sager skal det psykiatriske patientklagenævn træffe afgørelse snarest muligt. Erafgørelse ikke truffet inden 14 dage efter, at klagen er modtaget af nævnet, skal nævnet under-rette patienten og patientrådgiveren om grunden hertil samt om, hvornår afgørelse kan forventesat foreligge.

§ 12.

Det psykiatriske patientklagenævns afgørelser træffes efter mundtlig votering ved stem-meflerhed.
3Stk. 2.Afgørelsen indføres i en beslutningsprotokol. Et medlem kan kræve tilført protokollen enkort begrundelse for sit standpunkt.Stk. 3.Det psykiatriske patientklagenævns afgørelser udfærdiges skriftligt, med begrundelse ogmed angivelse af, om det er et enigt nævn eller et flertal af nævnets medlemmer, der har truffetafgørelsen. Nævnets afgørelser underskrives af formanden eller den, formanden bemyndigerhertil.

§ 13.

Det psykiatriske patientklagenævns afgørelse sendes til sagens parter.

§ 14.

Det psykiatriske patientklagenævns afgørelser kan gå ud på, at tvangsindgrebet godken-des, eller at indgrebet findes at være foretaget med urette.Stk. 2.Ved klage over beslutning om tvangsbehandling kan nævnet godkende eller tilsidesættebeslutningen. Dette gælder også, hvis klagen angår det præparat eller den dosering, der er angi-vet i beslutningen. Det psykiatriske patientklagenævn kan således ikke anvise et andet præparateller dosering.Stk. 3.Er klagen tillige rettet mod den eller de sundhedsperson(er), der har deltaget i den påkla-gede tvangsudøvelse, tager det psykiatriske patientklagenævn stilling til, om der i den anledninger grundlag for at udtale kritik over for de(n) pågældende.

§ 15.

Det psykiatriske patientklagenævn offentliggør hvert år en beretning om sin virksomhed.Beretningen udarbejdes i samarbejde med vedkommende psykiatriske afdelinger.Kapitel 5Klageadgang og klagevejledning

§ 16.

Det psykiatriske patientklagenævn skal efter anmodning fra patienten eller patientrådgive-ren indbringe sine afgørelser vedrørende tvangsindlæggelse, tvangstilbageholdelse, tilbagefør-sel, tvungen opfølgning efter udskrivning i henhold til lovens § 13 d, tvangsfiksering, beskyttel-sesfiksering, oppegående tvangsfiksering på Sikringsafdelingen under Retspsykiatrisk afdeling,Region Sjælland og aflåsning af døre i afdelingen for retten efter reglerne i retsplejelovens kapi-tel 43 a. Forelæggelse for retten skal finde sted inden 5 hverdage efter anmodningens fremsæt-telse.Stk. 2.Det psykiatriske patientklagenævns afgørelser om tvangsbehandling, anvendelse af fysikmagt, personlige alarm- og pejlesystemer og særlige dørlåse, personlig skærmning, der uafbrudtvarer mere end 24 timer, samt aflåsning af patientstue på Sikringsafdelingen, under Retspsy-kiatrisk afdeling, Region Sjælland, kan påklages til Det Psykiatriske Ankenævn.

§ 17.

Det psykiatriske patientklagenævn skal vejlede patienten og patientrådgiveren om adgan-gen til domstolsprøvelse efter retsplejelovens kapitel 43 a. Nævnet skal endvidere vejlede om, atbegæring om sagens indbringelse for retten efter reglerne i retsplejelovens kapitel 43 a skalfremsættes inden 4 uger fra nævnets afgørelse i sagen, samt om at senere fremsættelse af begæ-ringen indtil 6 måneder efter nævnets afgørelse i sagen undtagelsesvis kan tillades af retten, nårder foreligger særlig grund til at fravige fristen. Det psykiatriske patientklagenævn skal endvide-re gøre patienten og patientrådgiveren bekendt med, at sagen vil blive indbragt for retten afnævnet, og at retten beskikker en advokat for patienten, medmindre den pågældende selv harantaget en advokat.Stk. 2.Nævnet skal endvidere vejlede sagens parter om adgangen til at klage over nævnets andreafgørelser til Det Psykiatriske Ankenævn.Kapitel 6Forskellige bestemmelser
4

§ 18.

Der påhviler det psykiatriske patientklagenævns medlemmer tavshedspligt.

§ 19.

Bekendtgørelsen træder i kraft den x. 2010.Stk. 2.Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 1496 af 14. december 2006 om forretningsordenfor de psykiatriske patientklagenævn.Stk. 3.De i § 16, stk. 2, nævnte afgørelser skal til og med 31. december 2010 påklages til Sund-hedsvæsenets Patientklagenævn.Stk. 4.Det psykiatriske patientklagenævn vejledningspligt, jf. § 17, stk. 2, skal indtil 31. decem-ber 2010 vedrøre Sundhedsvæsenets Patientklagenævn.Stk. 5.Afgørelser, der er indgivet til Sundhedsvæsenets Patientklagenævn før 1. januar 2011,færdigbehandles af Det Psykiatriske Ankenævn.