Finansudvalget 2010-11 (1. samling)
Aktstk. 128
Offentligt
Spørgsmål F
Har regeringen med ”aftale om permanent toldkontrol iDanmark (styrket grænsekontrol)” forpligtet sig til at arbejdefor at Schengen-reglerne ændres, således atgrænsekontrollen i Danmark retableres de steder, hvor denhar været afviklet som følge af Schengen-reglerne oghvordan agter regeringen, jf. Danmarks stilling i Schengen,at opnå indflydelse på Schengen-reglerne?
Svar
Kommissionen anfører i sin meddelelse af 4. maj 2011, atdet kan vise sig nødvendigt at indføre en mekanisme, somgør det muligt på europæisk plan at fastlægge, hvilkemedlemsstater der undtagelsesvis kan genindføre kontrolved de indre grænser og for hvor lang tid. Kommissionenanfører, at en sådan mekanisme bør anvendes som sidsteudvej i meget kritiske situationer, indtil der er truffet andre(nød)foranstaltninger til at stabilisere situationen ved det
2
relevante afsnit af en ydre grænse. Kommissionen er i færdmed at undersøge muligheden for at indføre en sådanmekanisme og vil givetvis fremlægge et forslag herom indenlænge.
Regeringen vil i overensstemmelse med ”aftale ompermanent toldkontrol i Danmark (styrket grænsekontrol)”af11.maj2011medDanskFolkepartiog
Kristendemokraterne arbejde for en ændring af Schengen-regelsættet,såderfremoverogsåkangenindføres
midlertidig grænsekontrol ved de indre grænser ved enmassiv tilstrømning af migranter til medlemsstaterne, oghvis et Schengen-land ikke overholder sine forpligtelser til atudføre kontrol ved de ydre grænser.Det er for regeringen vigtigt, at en sådan ændring ikkebringer den fri personbevægelighed i fare. Der skal derforkun være mulighed for en midlertidig genindførelse afkontrollen ved de indre grænser, hvor der reelt foreligger enekstraordinær situation.
3
Regeringen ser frem til et eventuelt kommende forslag fraKommissionen derom og vil aktivt deltage i forhandlingernei Rådet. Det vil selvsagt ske inden for rammerne af Protokolom Danmarks Stilling, der indebærer, at Danmark deltager iforhandlingerne i Rådet, også i forhold til sager omfattet afdet danske forbehold på området for retlige og indreanliggender, men at Danmark i sådanne sager ikke harstemmeret. Det følger af Protokol om Danmarks stilling, atDanmark inden seks måneder efter vedtagelsen af en retsakt,der udgør en videreudvikling af Schengen-samarbejdet, skalafgøre, om forslaget skal gennemføres i dansk ret.