Finansudvalget 2010-11 (1. samling)
Aktstk. 181
Offentligt
1027163_0001.png
1027163_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
5. september 2011

Besvarelse af spørgsmål 1 ad § 8 til Aktstykke 181 stillet af Finans-

udvalget den 1. september 2011 efter ønske fra Frank Aaen (EL).

Spørgsmål:

Ministeren bedes lave en sammenligning mellem statens udgift ved krak-ket i Amagerbanken og i en situation hvor bankpakke 4 var indført, for-udsat at det nu anslåede tab i Amagerbanken svarer til tabet opgjort 3 årefter en overtagelse.

Svar:

I den udvidede medgiftsordning skal Finansiel Stabilitet A/S vurdere,hvor meget de forventer at tabe på den individuelle statsgaranti tildelt detnødlidende institut ved afvikling af instituttet under Bankpakke III. Detteforventede tab udgør statens maksimale medgift. Fremgangsmåden svarerhelt til, hvad Indskydergarantifonden skal gøre efter den eksisterendemedgiftsordning.Under Bankpakke III skal proceduren så vidt muligt sikre, at den initiale– og foreløbige – dividende ikke fastsættes for højt. Nogle måneder sene-re udarbejder to uafhængige revisorer en ny vurdering af aktivernes vær-di, som kan føre til en opjustering af dividenden. Skulle Finansiel Stabili-tet A/S være i stand til at afvikle aktiverne til en højere værdi end vurde-ret af revisorerne, vil dividenden blive opjusteret yderligere.Ved den udvidede medgiftsordning skal medgiften så realistisk som mu-ligt afspejle det forventede tab ved afvikling af det nødlidende institutunder Bankpakke III, da der i dette tilfælde ikke vil blive udarbejdet enefterfølgende vurdering af to uafhængige revisorer. Af samme årsag erdet i den politiske aftale om en række konsolideringsinitiativer fastlagt, atFinansiel Stabilitet A/S’ vurderingsteam skal suppleres med to uafhængi-ge revisorer.I tilfældet Amagerbanken fastsatte Finansiel Stabilitet A/S ikke en med-gift, og Finansiel Stabilitet A/S foretog ikke en vurdering af, hvad detforventede tab mest realistisk ville være ved afvikling af Amagerbanken.Det er derfor ikke muligt at anslå, hvad den statslige medgift ville haveværet, og heller ikke om der efterfølgende ville have været en statslig”earn out”.Det er således ikke muligt at lave en sammenligning mellem statens ud-gift ved krakket i Amagerbanken og i en situation, hvor den udvidedemedgiftsordning var indført.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Det er dog værd at understrege, at det lægges til grund, at brugen af denudvidede medgiftsordning ikke stiller staten økonomisk dårligere, endtilfældet ville være, hvis Finansiel Stabilitet A/S skulle håndtere det nød-lidende institut ved afvikling under Bankpakke III, og derfor ikke inde-bærer statslige merudgifter.