Det Udenrigspolitiske Nævn 2009-10
Bilag 7
Offentligt
793978_0001.png
793978_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETCenter for Europa

REFERAT

EUK j.nr. 400.A.5-0-0Den 1. februar 2010
Rådsmøde (almindelige anliggen-der og udenrigsanliggender) den25.-26. januar 2010.

1. Præsentation af det spanske formandskabsprogram

Den spanske udenrigsminister orienterede på rådsmødet om det spanske formandskabs priori-teter for det kommende halvår. Der var tale om fire hovedprioriteter, herunder 1) en hurtig ogeffektiv implementering af Lissabon-traktaten i tæt samarbejde med de nye institutionelle ak-tører, 2) økonomiske genopretning og vedtagelsen af EU2020, som er efterfølgeren til Lissa-bon-strategien for vækst og beskæftigelse, 3) en styrkelse af EU’s internationale rolle, og 4) etfokus på borgernes og rettighedernes Europa. Drøftelsen var også en lejlighed til at berøre detGenerelle Råds tværgående rolle i Lissabon-traktaten - særligt i forbindelse med forberedelsenaf møder i Det Europæiske Råd.

2. Iran

Under frokosten drøftede udenrigsministrene situationen i Iran, herunder udviklingen af detiranske atomprogram og de internationale forhandlinger herom. Der var enighed om, at Iransmanglende engagement og forhandlingsvilje måtte have konsekvenser i første omgang gen-nem vedtagelse af sanktioner fra FN’s Sikkerhedsråd.

3. Bosnien-Hercegovina

Rådet drøftede den politiske situation i Bosnien-Hercegovina og vedtog rådskonklusioner omoperation Althea. Rådet udtrykte fuld støtte til Bosnien-Hercegovinas europæiske perspektivog landets territoriale integritet og suverænitet i overensstemmelse med Dayton-aftalen. Rådetfremhævede operation Altheas bidrag til stabilitet og sikkerhed i Bosnien-Hercegovina og be-sluttede inden for rammerne af operationen at indlede støtte også til kapacitetsopbygning ogtræning af forsvaret i Bosnien-Hercegovina. Samtidig blev det understreget, at man holdt mu-lighederne for en forlængelse af mandatet til magtanvendelse åbne. Det blev dog understreget,at en fortsættelse af mandatet til magtanvendelse kun ville kunne foregå med et FN-mandat.

4. Somalia

Udenrigsministrene vedtog på mødet konklusioner vedrørende Somalia. I den forbindelseudtryktes der enighed om en kommende udsendelse af en militær trænings CSDP-mission tilSomalia. Rådet understregede, at CSDP-missionen var et led i det internationale samfundssamlede indsats i Somalia og skulle ses i forlængelse af blandt andet operation Atalanta. Dan-mark deltager ikke i vedtagelsen af operationen, da den er omfattet af det danske forsvarsfor-behold. Rådet drøftede endvidere andre muligheder for at fremme sikkerhed og stabilitet iSomalia.
2

5. Afghanistan/Pakistan

Drøftelsen af Afghanistan fokuserede primært på forberedelserne af den internationale konfe-rence om Afghanistan i London den 28. januar 2010. På mødet var der blandt medlemslande-ne bred opbakning til, at konferencen resulterede i en plan for de næste måneders indsats iAfghanistan, herunder igangsættelse af overdragelse af ansvar for sikkerhed til afghanerneselv. Flere medlemslande understregerede endvidere vigtigheden af konkrete forbedringer fraafghansk side, blandt andet vedrørende bekæmpelse af korruption og narkotika, samt at valg-reformer fortsat skulle holdes højt på dagsordenen. Flere medlemsstater, herunder Danmark,understregede, at det fortsat også var vigtigt at fastholde fokus på Pakistan og den regionaledimension.

6. Yemen

Der var en kort drøftelse med sigte på mødet om Yemen i London den 27. januar 2010, hvorder blev udtrykt bekymring over den yderst vanskelige situation landet befinder sig i. Der blevdesuden vedtaget rådskonklusioner, der udtrykker EU’s forsatte opbakning til Yemen.

7. (Evt.) Ukraine

Punktet blev taget af dagsordenen.

8. Haiti

Den Høje Repræsentant for Udenrigsanliggender orienterede om sine møder om situationen iHaiti med bl.a. FN’s Generalsekretær, den amerikanske udenrigsminister og Verdensbankenspræsident. Udviklingskommissæren orienterede om sit nylige besøg i Haiti og vurderede, atnødhjælpsindsatsen gik godt, og at EU kunne være tilfreds med sin indsats. Der var fortsatudfordringer i forhold til distributionen af mad og vand samt store udfordringer i forhold tilden langsigtede genopbygningsindsats, fordi regeringssystemet stort set var ikke-fungerendeefter jordskælvet. Endnu en stor udfordring var opbygningen af flygtningelejre til de hjemløse.Den militære tilstedeværelse var fuldt tilstrækkelig, og der var først og fremmest brug for eks-tra politistyrker / gendarmer fra EU’s side. Rådet drøftede endvidere, hvorledes man kunnebidrage til at forbedre sikkerhedssituationen i Haiti. I den forbindelse var der enighed om, atoprette en koordinerende enhed i Bryssel med henblik på koordination af medlemsstaternesbidrag. Desuden var der enighed om, at medlemslandene i fællesskab skulle bidrage medmindst 300 mand med henblik på at styrke MINUSTAH’s politienhed. Bidraget vil blandtandet blive ydet gennem det europæiske gendarmerikorps.