Det Udenrigspolitiske Nævn 2009-10
Bilag 11
Offentligt
839444_0001.png
839444_0002.png
839444_0003.png
UDENRIGSMINISTERIETCenter for Europa

REFERAT

EUK j.nr. 400.A.5-0-0Den 3. maj 2010
Rådsmøde (almindelige anliggen-der og udenrigsanliggender) den26.-27. april 2010.

1. Opfølgning på Det Europæiske Råd den 25.-26. marts 2010

Formandskabet og Kommissionen orienterede kort om det opfølgende arbejde med Europa2020-strategien efter forårstopmødet.

2. Etablering af den Fælles Udenrigstjeneste

Efter en drøftelse af Udenrigsrepræsentantens udkast til rådsbeslutning om etableringen afden Fælles Udenrigstjeneste blev der på rådsmødet opnået politisk enighed om teksten meden række mindre ændringer. Rådet, Kommissionen og Udenrigsrepræsentanten står dermedmed en samlet fælles position i de videre forhandlinger med Europa-Parlamentet. Forhandlin-gerne med Europa-Parlamentet blev igangsat tirsdag den 27. april.

3. Kommissionens forslag til forordning vedr. etablering af Borgerinitiativet

Kommissionen orienterede om det fremlagte forslag til forordning om Borgerinitiativet. Dervar en kortere orienteringsdebat, hvor fokus primært rettede sig mod spørgsmålene om ind-samling og verifikation af underskrifter. Borgerinitiativet ventes drøftet igen på rådsmødet ijuni.

4. Samarbejds- og verifikationsmekanismen for Bulgarien og Rumænien

Punktet blev vedtaget uden debat.

5. EU’s fælles sikkerheds- og forsvarspolitik (CSDP)

På mødet mellem forsvarsministrene blev de igangværende operationer, overvejelser omkringmaritim sikkerhed, EU’s bidrag til krisestyring samt EU’s partnerskab og samarbejde medNATO drøftet.Inden mødet afholdt Forsvarsagenturet styrelsesrådsmøde i forsvarsministerformat, hvor mandrøftede den militære kapacitetsudvikling. Danmark var på grund af forsvarsforbeholdet af-skåret fra at deltage i dette møde.Vedrørende pirateribekæmpelse ud for Somalias kyst var der generel tilfredshed med operati-on EUNAVFOR Atalantas resultater. Udenrigsrepræsentanten ville i den kommende tid tagekontakt til Kenya samt andre lande i regionen med henblik på at drøfte retsforfølgelsespro-blematikken.
2
Vedrørende operation EUFOR Althea i Bosnien-Herzegovina var sikkerhedssituationen fort-sat stabil, og man afventede, hvorledes valget i november 2010 ville forløbe. Operation Altheafortsætter, mens trænings- og kapacitetsopbygningsaktiviteter sideløbende påbegyndes.Drøftelsen vedrørende maritim sikkerhed understregede et bredt ønske blandt medlemslande-ne om, at initiativerne i EU og på nationalt plan koordineres tættere fremadrettet.Med udgangspunkt i EU’s indsats i Haiti blev EU’s krisestyring i forbindelse med håndteringaf naturkatastrofer drøftet. Det blev blandt andet diskuteret, hvorledes EU fremadrettet kun-ne agere bedre, hurtigere og med større synlighed.Der blev vedtaget rådskonklusioner vedrørende CSDP’en.

6. Afghanistan

Indledningsvist drøftedes status for implementering af EU’s handlingsplan for Afghanistan ogPakistan fra oktober 2009. Der var her blandt medlemslandene enighed om tæt sammenhængmellem den civile og den militære indsats. Drøftelsen fokuserede på den internationale konfe-rence i Kabul og det afghanske parlamentsvalg senere på året samt koordinering mellem de trenytiltrådte civile repræsentanter i Kabul for henholdsvis EU, NATO og FN. Flere medlems-lande understregede endvidere, at det var vigtigt ikke at glemme Pakistan. I forbindelse medefterfølgende drøftelse om EU og NATO-samarbejdet opstillede NATO’s generalsekretærforslag til styrket samarbejde om opbygningen af de afghanske sikkerhedsstyrker, herunderkonkrete forslag til koordination og samarbejde mellem EU’s politimission og NATO’s træ-ningsmission.

7. Sudan

Rådets drøftelse var fokuseret på de nyligt afholdte valg. Der var endvidere enighed om, atRådet, i lyset af den helt særlige situation, som Sudan stod overfor, snarest burde vende tilbagetil, hvorledes EU kunne bidrage fremadrettet til en stabil udvikling i Sudan. Der blev vedtagetrådskonklusioner.

8. Burma/Myanmar

Rådet vedtog en forlængelse af EU's Fælles Holdning over for Burma/Myanmar frem til april2011 samt rådskonklusioner, der fremhævede baggrunden for forlængelsen, herunder at EUvar parat til at ændre i sanktionsregimet, såfremt der skete fremskridt/tilbageskridt i udviklin-gen mod demokrati og national forsoning Burma/Myanmar. Der var en kort drøftelse af EU'sholdning til Burma/Myanmar, herunder i forhold til det forventede valg senere i år og plan-lægningen af en EU-mission til Burma/Myanmar. Der var enighed om, at EU måtte stå klar tilat udnytte mulighederne også efter valget, samt at der måtte bygges videre på de seneste posi-tive udmeldinger fra særligt ASEAN-landene.

9. EU som Global Aktør/opfølgning på Gymnich-møde

Der var blandt udenrigsministrene en generel drøftelse af EU som global aktør med vægt påfordelingen af og procedurerne for EU’s bistandsmidler. Der var generel enighed om, at der erbehov for at etablere en mere politisk tilgang til EU’s ressourceallokeringer på det eksterneområde. Der var enighed om at vende tilbage til en mere indgående drøftelse heraf i løbet af
3
de kommende måneder, også i lyset af arbejdet med at udvikle EU’s strategiske partnerskabermed de store globale aktører.

10. Unionen for Middelhavet

Punktet blev taget af dagsordenen.

11. Iran

Punktet blev taget af dagsordenen.

12. Kirgisistan

Situationen i Kirgisistan blev drøftet på rådsmødet. Der blev udtrykt støtte til den midlertidigeregerings forberedelse af nyvalg i oktober. Dog udtrykte Rådet bekymring for den præcedens,begivenhederne kunne sætte i den ustabile, men strategisk vigtige, region. Derfor måtte EUholde kontakten med den provisoriske regering på passende niveau – dvs. embedsmandsni-veau – for ikke at legitimere denne. De vedtagne rådskonklusioner udtrykker EU’s villighed tilat assistere Kirgisistan med støtte til retsstatsprincipper og demokratisering.

13. Eventuelt

- SomaliaUdenrigsrepræsentanten orienterede om initiativer i opfølgning af Kenyas opsigelse af aftalenom retsforfølgning af pirater, herunder bestræbelser på at inddrage andre lande i regionen ibekæmpelse af pirateri.