Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
S 2470
Offentligt
Dato:J.nr.:
28. juni 201010/10823
FolketingetLovsekretariatet
Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. S
2470 af Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Spørgsmål nr. S 2470:
Hvad er ministerens holdning til, at andelen af udlændinge, der stemte ved kommunalvalget i2009, var henholdsvis 37 pct. for indvandrere og 36 pct. for efterkommere, mens tallet foretniske danskere var 68 pct.?
Svar:
Det er naturligvis beklageligt, at valgdeltagelsen ved kommunalvalget i 2009 ikke var højere.Det er dog vigtigt at huske på, at stemmeprocenten på 37 pct. blandt indvandrere er et gen-nemsnit for alle indvandrere. Det fremgår således bl.a. af rapporten ”Valgdeltagelsen vedkommunalvalget 17. november 2009” af Yosef Bhatti og Kasper Møller Hansen, at stemme-procenten stiger, jo længere tid den enkelte indvandrer har opholdt sig her i landet. Det erderfor særligt indvandrere, der har opholdt sig kort tid i Danmark, som ikke stemte ved kom-munalvalget i 2009.Regeringen har iværksat en række initiativer, som fremover vil øge valgdeltagelsen blandtindvandrere og efterkommere. I det følgende beskrives udvalgte initiativer.Regeringen har således med handlingsplanen ”En fælles og tryg fremtid” fra januar 2009 ta-get flere initiativer, som bl.a. skal sikre, at nydanskere får et godt kendskab til det danskesamfund og i højere grad deltager aktivt i det demokratiske fællesskab. Eksempelvis bliverdemokrati- og medborgerskabsundervisningen i skolerne styrket, og rollemodeller vil gå idialog med nydanske unge om demokratisk deltagelse.Senest har Folketinget vedtaget regeringens lovforslag om et serviceeftersyn af udlændinge-og integrationsloven, som ligeledes vil bidrage til, at nydanskere får et godt kendskab til detdanske samfund og derigennem i højere grad engagerer sig og deltager aktivt i samfundsli-vet. Der bliver bl.a. indført et kursus i danske samfundsforhold og dansk kultur og historie, så
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
nye borgere får kendskab til det samfund, som de bor i, og dermed et godt grundlag for atdeltage og bidrage aktivt til det danske samfund. Samtidig bliver der indført en medborger-skabsprøve, der skal vise den nye borgers fortrolighed med danske samfundsforhold ogdansk kultur og historie.Samtidig mødes jeg jævnligt og med stort udbytte med Rådet for Etniske Minoriteter. Rådetfor Etniske Minoriteter består af repræsentanter for indvandrere i Danmark og rådgiver mig iintegrationsspørgsmål. Rådet arbejder bl.a. for, at alle borgere i Danmark deltager aktivt idemokratiet i Danmark. I foråret 2009 udgav Rådet for Etniske Minoriteter pjecen ”Det er ditvalg”, som orienterer om valg og demokrati i Danmark på 8 forskellige sprog.Herudover har regeringen siden 2001 satset massivt på integrationen af nydanskere på ar-bejdsmarkedet og uddannelsesområdet. Det vil uden tvivl også have en positiv afsmitning påvalgdeltagelsen. Det fremgår således af rapporten ”Valgdeltagelsen ved kommunalvalget 17.november 2009”, at indvandrere og efterkommere, der har en erhvervskompetencegivendeuddannelse og er i arbejde, i højere grad stemte ved kommunalvalget i 2009 end andre ny-danskere.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk