Retsudvalget 2009-10
S 2152
Offentligt
846041_0001.png
846041_0002.png
846041_0003.png
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1218 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. maj 2010Politikontoret2010-152-1774LBN43663
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 2152, som medlem af Fol-ketinget Julie Skovsby (S) har stillet til justitsministeren den 7. maj 2010.
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. S 2152 fra medlem af Folketinget Julie Skovsby (S):

”Finder ministeren, jf. artiklen fra Fyens Stiftstidende, den 4.maj 2010 »Homoer i Odense ofre for hate crimes«, det pro-blematisk, at Fyns Politi ikke har registreret en eneste had-kriminalitet i Odense og mener ministeren, at disse mørketalkan komme frem ved at ændre anmeldelsesproceduren forhadkriminalitet, således at et voldsoffer ved anmeldelsenspørges direkte, om pågældende selv vurderer at have væretudsat for vold, der udspringer af homofobi eller andet hadover for minoriteter?”

Svar:

Spørgsmålet kan kun besvares fyldestgørende, hvis der til brug for besva-relsen indhentes en udtalelse fra Fyns Politi gennem Rigspolitiet.Spørgsmålet kan derfor ikke besvares inden for de rammer, der gælderfor S-spørgsmål, jf. herved Folketingets Forretningsorden § 20, stk. 1 og2, som senest affattet ved Folketingsbeslutning nr. 167 af 1. juni 2007.Jeg kan imidlertid mere generelt oplyse, at der er iværksat en række initi-ativer med henblik på at styrke politiets indsats over for hadforbrydelser.I den forbindelse er der bl.a. fokus på at afdække motivet bag f.eks. vold,ligesom der er igangsat tiltag med henblik på at sikre en mere ensartetregistrering af hadforbrydelser.Det kan i denne sammenhæng også nævnes, at politiets kommende sags-behandlingssystem (POLSAG) vil blive forsynet med et særligt skærm-billede med felter til registrering af forskellige vigtige indberetningsord-ninger mv., herunder et felt til registrering af mulige hadforbrydelser.Endvidere har Politiets Efterretningstjeneste udvidet indberetningsord-ningen vedrørende kriminelle forhold med mulig racistisk eller religiøsbaggrund (”RACI-ordningen”). Med virkning fra 1. januar 2009 omfatterordningen således alle kriminelle handlinger, der må anses for motiveretaf ekstremistiske opfattelser af politiske spørgsmål eller af spørgsmålvedrørende race, hudfarve, nationalitet, etnisk oprindelse, tro eller seksu-el orientering.Baggrunden for denne udvidelse af ordningen har været et ønske om atskabe en bredere og mere samlet kortlægning af hadforbrydelser. Politi-ets Efterretningstjenestes RACI-rapporter vil således fremover kunne væ-re med til at give et bedre billede af omfanget og karakteren af had-
2
forbrydelser, herunder f.eks. voldelige overfald begået med baggrund iofferets seksuelle orientering.I spørgsmålet peges særligt på en ordning, hvorefter enhver anmelder afen forbrydelse automatisk skulle spørges, om anmelderen mener, at derforeligger en hadforbrydelse.En sådan ordning vil imidlertid efter min vurdering være både unødven-dig og uhensigtsmæssig. Det er således min opfattelse, at politiet fuldt uder i stand til på baggrund af alle sagens omstændigheder at vurdere, omdet i det enkelte tilfælde er relevant at spørge offeret, om der eventueltkan være tale om en hadforbrydelse. Hertil kommer, at spørgsmål, somrefererer til anmelderens race, seksuelle orientering mv., efter omstæn-dighederne kunne opfattes som en irrelevant og stødende snagen i an-melderens rent private forhold.
3