Sundhedsudvalget 2009-10
S 211
Offentligt
749030_0001.png
749030_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
Medlem af Folketinget Per Clausen (EL) har den 27. oktober 2009 stillet følgendespørgsmål nr. S 211 til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmål S 211:’Mener ministeren, at hans svar på spørgsmål nr. 572, SUU alm. del 2008-09, hvor hanafviste at have nogen planer om at indføre mere tvang i psykiatrien, er i overensstem-melse med den aftale, han netop har indgået med satspuljepartierne, som giver mulig-hed for, at mennesker med psykiske lidelser kan afhentes af politiet med henblik på atfå dem tvangsmedicineret?’
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 29. oktober 2009Sags nr.: 0908345Sagsbeh.: SUMSBPE/Center forsundhed og psykiatriDok nr.: 128114
Svar:Regeringen har aftalt med satspuljepartierne, at regeringen fremsætter et lovforslag,som i en forsøgsperiode på 4 år giver mulighed for tvungen opfølgning efter udskriv-ning over for de meget få patienter, som gang på gang bliver tvangsindlagt, men somdropper behandlingen, når de velbehandlet bliver udskrevet, for efterfølgende at få detdårligere og dårligere, inden de atter indlægges med tvang.For at indsnævre målgruppen for tvungen opfølgning efter udskrivning vil der i lovfors-laget blive opstillet følgende kriterier, somalleskal være opfyldt, for at kunne etableretvungen opfølgning efter udskrivning:1. Der skal være en begrundet og nærliggende risiko for, at patienten efter ud-skrivning vil ophøre med at følge den behandling, der er nødvendig for patien-tens helbred, og2. patienten skal i de seneste 3 år forud for den aktuelle indlæggelse være blevettvangsindlagt mindst 3 gange, og3. patienten skal i mindst ét tilfælde have undladt at følge den behandling, der eranført i en udskrivningsaftale eller koordinationsplan, og4. patienten skal i forbindelse med den aktuelle indlæggelse være tvangsindlagteller tvangstilbageholdt, og5. patienten skal indenfor det sidste halve år forud for den aktuelle indlæggelsevære ordineret opsøgende behandling ved et udgående psykiatriteam, men haveundladt at følge den ordinerede medicinske behandling.Det vil endvidere komme til at fremgå af lovforslaget, at overlægens beslutning omtvungen opfølgning efter udskrivning alene kan indeholde et pålæg til patienten om atmøde op til medicinering i det psykiatriske sygehusvæsen. I de tilfælde, hvor patientenikke møder op til medicinering, kan patienten afhentes af politiet. Medicinering af pati-enten kan i disse tilfælde alene foregå på en psykiatrisk afdeling.
2
Formålet med tvungen opfølgning efter udskrivning er at medvirke til at sikre, at det ien begrænset periode bliver muligt at støtte de sværest psykisk syge patienter, som detindenfor rammerne af den hidtidige lovgivning ikke har været muligt at fastholde i dennødvendige, medicinske behandling. Derudover er formålet at nedbringe anvendelsen afandre former for tvang, herunder især gentagen tvangsindlæggelse og tvangsfiksering.Endelig er formålet at give patienterne i målgruppen mulighed for at være velbehandletigennem en længere periode og dermed få et bedre grundlag for stillingtagen til fremti-dige behandlingstilbudJeg mener derfor, at mit svar af på spørgsmål nr. 572 (Alm. del) fra Sundhedsudvalget,som jeg besvarede den 7. august 2009 er helt i overensstemmelse med den aftale, rege-ringen den 26. oktober 2009 har indgået med satspuljepartierne.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Susanne Beck Petersen