Erhvervsudvalget 2009-10
S 2006
Offentligt
Folketingets Lovsekretariat
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
3. maj 2010
Vedlagt fremsender jeg min besvarelse af spørgsmål S 2006 stillet af Co-lette L. Brix (DF) den 23. april 2010.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Med venlig hilsenTlf.FaxCVR-nr33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
Brian Mikkelsen
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
3. maj 2010
Besvarelse af spørgsmål nr. S 2006 stillet af Colette L. Brix (DF) den
23. april 2010.
Spørgsmål:
Hvad vil ministeren gøre for at styrke markedsgrundlaget for de danskevelfærdsvirksomheder, så det ikke kun er svenske virksomheder, somkommer til at løse pleje- og omsorgsopgaver for danske kommuner jf.artikel i Jyllands-Posten, 1. sektion, side 4, den 23. april 2010?Svar:
Konkurrence om udførelsen af de offentlige opgaver og offentlig-privatsamarbejde er en måde at forbedre og effektivisere opgaveløsningen.For at styrke markedsgrundlaget for de danske velfærdsvirksomheder erdet afgørende, at den offentlige sektor udbyder løsningen af de offentligeopgaver. Når den offentlige sektor skaber konkurrence om opgaverne, fårvi udviklet og modnet markedet.Regeringen har taget en række initiativer, der skal sikre større konkurrenceom opgaverne. Vi har indgået aftale med KL om, at kommunerne i 2010skal skabe konkurrence om 26,5 pct. af opgaverne. Vi ønsker at gå videread den vej, så kommunerne i 2015 udbyder mindst 31,5 pct. af opgaverne.Vi har også skabt frit valg på en række områder, som har betydet etablerin-gen af en række private leverandører af praktisk hjælp og personlig pleje.Og senest har et enigt Folketing vedtaget lov om håndhævelse af udbuds-reglerne, som skærper sanktionerne, hvis ikke opgaverne udbydes efterreglerne.Inden sommer fremlægger regeringen sin strategi til fremme af offentlig-privat samarbejde. Med strategien tager vi en række nye initiativer, der skalfremme konkurrence om de offentlige opgaver og gøre det nemmere at an-vende offentlig-privat samarbejde. Et af de centrale indsatsområder er atskabe yderligere konkurrence om de offentlige opgaver.For en række offentlige opgaver findes der allerede et solidt markeds-grundlag. Det drejer sig blandt om de tekniske opgaver og administrativeservicefunktioner. På velfærdsområdet er der ikke den samme tradition forat samarbejde om opgaveløsningen. Med strategien til fremme af offentlig-privat samarbejde tager regeringen bl.a. initiativ til at styrke markedsmod-ningen af velfærdsområderne og samarbejdet mellem den offentlige sektorog danske leverandører.Strategiens initiativer vil supplere og bygge videre på de initiativer, rege-ringen allerede har taget med bl.a. Fornyelsesfonden, som skal styrke ud-viklingen og markedsmodningen af nye offentlig-private velfærdsløsninger
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/2
for at udnytte de erhvervsmæssige muligheder. Disse ordninger bidrager tilat skabe nye løsninger på komplekse opgaver. Det bliver ikke mindre vig-tigt i fremtiden, hvor der bliver færre hænder til at løse opgaverne.Allerede i dag er der danske leverandører på markedet for pleje- og om-sorgsopgaver til de danske kommuner. Fx viste Udbudsrådets effektanaly-se af konkurrenceudsættelse af pleje- og omsorgsopgaver i kommunernefra november 2009, at OK-fonden var en af de tre private leverandører, dervaretog driften af plejecentre i danske kommuner.Det er imidlertid afgørende for markedsdannelsen på velfærdsområdet, atde offentlige myndigheder udbyder flere opgaver, og at de private leveran-dører går helhjertet ind på markedet. Den offentlige sektor kan – i kraft afsin størrelse og som efterspørger af helt nye løsninger – bidrage til atfremme innovation og udvikling i danske virksomheder, herunder de småog mellemstore virksomheder.Når vores virksomheder er med til at udvikle gode og effektive velfærds-løsninger, har de efterfølgende gode kort på hånden til at eksportere løs-ningerne til udlandet. En vellykket demonstration på hjemmemarkedet kandermed være en solid platform for at udnytte det store markedspotentiale.