Jo tak.
Jeg vil starte med at slå fast, at imødegåelsen af truslen fra de her improviserede sprængladninger, som man så i forkortelse kalder IED'er, faktisk har vores højeste prioritet, og det er faktisk noget, vi gør alt, hvad vi kan, for at imødegå.
Noget af det, vi har gjort, er, at vi har forbedret vores soldaters uddannelse og deres uddannelsesmateriel.
Vi har haft bombehunde og hundeførere udsendt til Afghanistan siden august 2009, vi har øget pansringen af vores køretøjer, vi har anskaffet pansret minerydningsmateriel og flere minesøgere, vi har opgraderet udstyr, som kan blokere modstanderens elektroniske tændmekanismer, og så har vi faktisk et tæt samarbejde med Storbritannien, som har en ret stor ekspertise i at neutralisere fundne vejsidebomber.
I Afghanistan foregår vores operation jo, som det også er spørgeren bekendt, i en NATO-ramme, og netop kampen mod improviserede sprængladninger er en af NATO's højeste prioriteter, så ud over at det har høj prioritet fra dansk side, har det også høj prioritet fra NATO's side.
I NATO arbejder man i øjeblikket fokuseret med at optimere sin doktrin, udstyr, procedurer, uddannelse, netop for at imødegå de improviserede sprængladninger.
Og det er selvfølgelig et arbejde, som Danmark bidrager til, og som vi også kan drage nytte af.
Derudover har vi faktisk fra dansk side et rigtig godt samarbejde med briterne og amerikanerne.
Min amerikanske kollega Robert Gates, som jeg havde mulighed for at besøge her for en lille måned siden, lovede både mig og min forgænger på det seneste NATO-forsvarsministermøde i Istanbul, at USA selvfølgelig ville dele de informationer, den erfaring og den teknologi, de har, med de øvrige allierede, herunder altså også Danmark.
Derfor er det vigtigt for mig at slå fast med den her baggrund, at danske soldater ikke er dårligere stillede end deres EU-kolleger med hensyn til beskyttelse mod vejsidebomber.
Det er oplagt selvfølgelig også, at vi deler ud af vores erfaringer og de faringer, vi har gjort os, og at vi deler dem med de andre europæiske lande, men vi kan ikke gøre det, hvis det sker i EU-regi, og det er jeg også helt sikker på hr.
Kim Mortensen er fuldstændig klar over.
Vi er faktisk et af de lande, som har haft flest soldater, der har været udsat for vejsidebomber, men når Det Europæiske Forsvarsagentur diskuterer det her, kan vi jo ikke deltage, fordi vores forsvarsforbehold udelukker dansk deltagelse i forsvarsagenturet.
Jeg havde så den fornøjelse på det seneste uformelle EU-ministerrådsmøde i Spanien, at vi havde en drøftelse af et tættere samarbejde mellem EU og NATO om netop imødegåelse af vejsidebomberne.
Det var i øvrigt en drøftelse, der var taget på initiativ af det spanske formandskab, hvor både NATO's generalsekretær og forsvarsagenturets direktør var til stede, og der blev rent faktisk lovet et tættere samarbejde mellem NATO og EU på det her område.
Generelt vil jeg bare sige, at i den DIIS-undersøgelse, der kom i 2008, og som netop handlede om forbeholdene og deltagelse i forsvarsagenturet, blev det konkluderet, at man på sigt kan forvente, at manglende dansk deltagelse kan få konsekvenser.
Så det vil jeg selvfølgelig ikke udelukke.
Men nu og her har vi et godt samarbejde med vores NATO-allierede, og vi gør altså alt, hvad vi kan, for at beskytte vores soldater mod IED'er.