Socialudvalget 2009-10
S 1453
Offentligt
812252_0001.png
812252_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. marts 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketingets brev af 4. marts 2010 følger hermedsocialministerens endelige svar på spørgsmål nr. S 1453, stillet afMette Frederiksen (S).
CHC/ J.nr. 2010-1543
Spørgsmål nr. S 1453:”Mener ministeren at der er behov for en opstramning af procedurenvedrørende overleveringer af sager, når familier med en social sag flytterkommune?”
Svar:Lovgivningen omkring underretning på tværs af kommuner er helt klar. Nåren familie med et eller flere børn under 18 år eller vordende forældre flytterfra én kommune til en anden kommune, og fraflytningskommunen finder, atet eller flere børn eller de vordende forældre har behov for særlig støtte afhensyn til barnets eventuelle særlige behov for støtte efter fødslen, skalfraflytningskommunen underrette tilflytningskommunen herom. Den aktuellesag fra Brønderslev Kommune rejser imidlertid spørgsmål om kommunernespraksis på dette område.Jeg har derfor bedt Ankestyrelsen gå ind i sagen fra Brønderslev Kommunemed henblik på at tilvejebringe en dybdegående undersøgelse afsagsforløbet, herunder indsatsen over for familien i alle de kommuner, somfamilien har boet i. Det vil også fremgå af undersøgelsen, om kommunerneved familiens flytninger har underrettet tilflytningskommunen, herunder hvilkeinformationer der er indgået i underretningen, og hvordantilflytningskommunen har reageret på underretningen. Jeg vil afventeAnkestyrelsens undersøgelse, før jeg tager stilling til, om der er behov fornye initiativer.Samtidig har jeg d.d. afholdt et møde med KL for blandt andet at drøfte,hvordan vi sikrer, at kommunerne følger lovgivningen. KL har her erklæret
2
sig helt enig i, at det er et kommunalt ansvarsområde at yde den nødvendigestøtte efter lovgivningen til børn og unge, og at kommunerne er klar til atløfte denne opgave. KL har samtidig meddelt mig, at de vil gå i dialog medkommunerne for at undersøge, hvordan man kan styrke sikkerheden for, atbørn og unge med særlige behov får den nødvendige hjælp og bistand. KLvil blandt andet belyse, hvordan kommunerne kan blive bedre til atoverlevere sagerne, når familier flytter fra en kommune til en anden.Jeg mener, at vi fra centralt hold skal gøre, hvad vi kan for at understøttekommunernes arbejde i forhold til de socialt udsatte familier. Noget af det,jeg på sigt forventer mig meget af, er DUBU (Digitalisering – Udsatte Børnog Unge), som er et it-baseret fagsystem til sagsbehandlere, der arbejdermed udsatte børn og unge. Med DUBU vil sagsbehandleren f.eks. heltautomatisk modtage en besked fra DUBU-systemet, hvis et barn, som man iforvejen er opmærksom på, flytter folkeregisteradresse til en andenkommune. Det giver sagsbehandleren i fraflytningskommunen mulighed forat reagere med det samme, hvis sagen har en karakter, så den nyekommune skal underrettes. Samtidig sikrer systemet også, at alle relevanteoplysninger om familien – fx alle oplysninger fra en § 50-undersøgelse –samles i ét journalsystem, som dermed hurtigt kan videresendes til den nyekommune.Kravene til det kommende DUBU-system er udviklet i samarbejde mellemKL og Socialministeriet og et antal kommuner, der også står for at testesystemet. DUBU-systemet forventes at kunne tages i brug i kommunerneinden udgangen af 2011.
Benedikte Kiær/ Lise Stidsen Vandahl