Socialudvalget 2009-10
S 1245
Offentligt
806035_0001.png
806035_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
MinisterenHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 1. marts 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.ism.dk
Under henvisning til Folketingets brev af 16. februar 2010 til indenrigs-og socialministeren følger hermed socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. S 1245, stillet af Karl H. Bornhøft (SF).
KMU/ J.nr. 2010-1355
Spørgsmål nr. S 1245:”Hvordan harmonerer kommunens håndtering af de demente med regerin-gens politik?”
Svar:Det fremgår ikke af artiklen i Nordjyske Stiftstidende af 13. februar 2010,hvorledes Vesthimmerlands Kommune håndterer demente generelt, menudelukkende at kommunen ikke anviser demente til de nyopførte demensbo-liger på grund af manglende personale. Jf. mit svar på S 1243 er det enkommunalpolitisk prioritering, hvorvidt der anvendes midler til ansættelse afpersonale i de pågældende demensboliger i Vesthimmerlands Kommune.Jeg vil i den forbindelse igen minde om, at kommunerne som følge af pleje-boliggarantien er forpligtet til at tilbyde en plejebolig til en person, der harbehov herfor, indenfor 2 måneder efter, at vedkommende er optaget på enventeliste. Jeg går selvfølgelig ud fra, at Vesthimmerlands Kommune i denmellemliggende periode på maksimalt 2 måneder, hvor den demente borgerstår på venteliste, i tråd med regeringens politik på området yder den støtte,pleje og omsorg i den nuværende bolig, som vedkommende måtte havebehov for.Demente udgør en gruppe af svage borgere med særlige behov for pleje ogomsorg. Derfor har regeringen over en årrække prioriteret at give demens-området et markant kvalitetsløft. Siden 2003 har regeringen sammen medDansk Folkeparti i finanslovsaftalerne samlet afsat ca. 140 mio. kr. målrettettil udvikling og forbedring af indsatsen på demensområdet. Midlerne er
2
blandt andet anvendt til kompetenceudvikling i plejesektoren, udvikling afdag- og aflastningstilbud for demente og pårørende og en lang række andretiltag.Endvidere er der med afsæt i finanslovsaftalen for 2010 i januar nedsat entværfaglig arbejdsgruppe, der har til formål at udarbejde en national hand-lingsplan om demens, som skal foreligge i efteråret 2010. Arbejdsgruppenskal i den forbindelse blandt andet se på ansvarsfordelingen og koordinerin-gen af indsatsen på demensområdet i Danmark samt indsamle erfaringermed udenlandske handlingsplaner på området.Endelig vil jeg gerne nævne, at Folketinget for nyligt har 1. behandlet et lov-forslag stillet af regeringen, som blandt andet skal gøre det nemmere atanvende teknologiske redskaber, såsom GPS-systemer, over for gruppen afdemente med henblik på at skabe større tryghed for demente og deres pårø-rende.Som det fremgår, prioriterer regeringen indsatsen på demensområdet højt,og jeg har en forventning om, at kommunerne varetager den nødvendigedemensindsats lokalt inden for de økonomiske rammer, der er aftalt mellemregeringen og KL.
Benedikte Kiær/Jakob Krogh