Retsudvalget 2009-10
S 1205
Offentligt
801861_0001.png
801861_0002.png
801861_0003.png
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1218 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. februar 2010Lovafdelingen2010-790-0671BBO41379
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 1205, som medlem af Fol-ketinget Karen Hækkerup (S) har stillet til justitsministeren den 11. fe-bruar 2010.
Per Stig Møllerfg. justitsminister/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. S 1205 fra medlem af Folketinget Karen Hækkerup

(S):

”Mener ministeren, at en børnesagkyndig psykolog ansat istatsforvaltningen kan kræve, at hendes observationer af enfar og hans mindre barn, der aldrig har været hos sin far, menudelukkende ser faren ved overvågede samvær i en samværs-institution, skal foregå på hjemmebesøg hos faren, når farenkun er tildelt overvågede besøg, da han tidligere har forsøgtat bortføre barnet?”

Svar:

Efter forældreansvarslovens § 34 skal barnet inddrages under en sag omforældremyndighed, barnets bopæl eller samvær, så dets perspektiv ogeventuelle synspunkter kan komme til udtryk. Dette kan ske ved samtalermed barnet, børnesagkyndige undersøgelser eller på anden måde, der be-lyser barnets perspektiv. Forpligtelsen til at inddrage barnet direkte i sa-gen gælder dog ikke, hvis det må antages at være til skade for barnet, el-ler hvis det må anses for unødvendigt efter sagens omstændigheder.Det er den myndighed, der behandler en sag om forældremyndighed,barnets bopæl eller samvær, der beslutter, om der skal iværksættes enbørnesagkyndig undersøgelse.Vejledning nr. 9735 af 18. september 2009 om børnesagkyndige under-søgelser indeholder vejledende retningslinjer for foretagelse af børnesag-kyndige undersøgelser. Vejledningen er udarbejdet af Familiestyrelsen isamarbejde med Dansk Psykolog Forening. Efter vejledningen er detnormalt en forudsætning for at gennemføre en børnesagkyndig undersø-gelse, at begge forældre er indforstået med undersøgelsen.Ved iværksættelsen af en børnesagkyndig undersøgelse udarbejdes et op-drag, der danner grundlag for undersøgelsen. Efter høring af forældrenesendes opdraget til den børnesagkyndige, der skal forestå undersøgelsen,sammen med sagens akter. Forældrene har således mulighed for at gøreden børnesagkyndige opmærksom på forhold af betydning for gennemfø-relsen af undersøgelsen.Herefter tilrettelægger den børnesagkyndige, hvordan undersøgelsen skalgennemføres, herunder hvordan samtaler med barnet og forældrene skalafholdes, og hvordan eventuelle observationer af samspillet mellem bar-2
net og forældrene skal foretages. Ved tilrettelæggelsen af undersøgelsenskal den børnesagkyndige sikre, at undersøgelsen kan gennemføres udenat være i strid med barnets bedste.Sager, hvor der skal foretages en børnesagkyndig undersøgelse, er megetforskellige. Jeg mener derfor, at det er vigtigt, at den børnesagkyndige,der skal foretage en undersøgelse, har mulighed for at tilrettelægge un-dersøgelsen sådan, at den med fokus på barnets bedste medvirker til af-dækning af problemerne i den enkelte sag. Vejledningen om børnesag-kyndige undersøgelser er i overensstemmelse med dette.
3