Jeg vil gerne starte med at takke alle ordførerne for nogle rigtig gode indlæg og for deres bemærkninger og spørgsmål.
Jeg er faktisk rigtig glad for, at vi med debatten her i Folketinget har mulighed for at drøfte udviklingen i OSCE.
Jeg vil gerne starte med at slå fast, at OSCE fortsat efter mere end 30 år er et centralt forum for fremme af demokrati, menneskerettigheder, fred og sikkerhed i hele OSCE-området.
Arbejdet i OSCE har jo i den seneste tid været præget af dialogen om den fremtidige europæiske sikkerhedsarkitektur, som blev igangsat efter det russiske forslag forrige år om en ny europæisk sikkerhedstraktat.
Og jeg synes faktisk, at debatten i dag på det punkt har bekræftet, at vi her i Danmark er meget enige om vores tilgang til denne debat og dialog, nemlig at det er det brede sikkerhedsbegreb, vi skal tage i anvendelse, når vi diskuterer sikkerhed, og at alle tre dimensioner, det vil sige både den politisk-militære, den økonomisk-miljømæssige og den menneskelige dimension, skal med i det arbejde, der pågår.
Jeg tror nemlig på, at den åbne og brede dialog, der er blevet sat i gang, kan give ny dynamik til OSCE-samarbejdet og også understrege de muligheder, som OSCE giver, for dialog mellem øst og vest.
Efter en indledende gennemgang af de eksisterende forpligtelser inden for OSCE's tre dimensioner er fokus nu på, hvilke konkrete tiltag der kan gennemføres for at gøre OSCE stærkere.
Man skal selvfølgelig være varsom med at fremhæve en ordfører frem for en anden, men jeg synes faktisk, at fru Pia Christmas-Møller meget rigtigt fik fremhævet, hvor det er, at tingene måske en gang imellem lader noget tilbage at ønske.
Man skal være bedre til at tænke i sammenhænge i de ting, man gør.
Det er noget af det, som jeg mener der skal fokuseres på.
Vi skal fokusere på at gøre OSCE bedre i stand til at løse og forebygge konflikter, og der må man have en bredspektret tilgang til, hvordan man så gør det.
Jeg tror også, det er nødvendigt at sætte fokus på de nye trusler mod sikkerheden, og dem har flere jo været inde på i dag, bl.a.
sådan noget som radikalisering, menneskehandel og terrorisme som oplagte emner.
Det er selvfølgelig også mit håb, at den konference, som også har været genstand for ganske meget af debatten i dag, og som bliver afholdt i København i juni måned i år til markering af 20-året for vedtagelsen af Københavnsdokumentet for OSCE's menneskelige dimension, vil kunne levere et nyttigt bidrag til det arbejde.
Til det, der ligesom er blevet efterlyst under debatten her i dag, vil jeg gerne sige, at nu er det jo Kazakhstan, der har formandskabet; det skal vi huske på, og det skal vi respektere.
Men der er jo overhovedet ikke nogen grund til at lægge skjul på, at det har været meget væsentligt for Danmark, at der blev en markering af 20-året for Københavnsdokumentet, og derfor kan jeg også glæde ordførerne, der har været meget optaget af den her sag, med at sige, at den parlamentariske forsamling vil blive inviteret til at tage aktiv del i konferencen.
Jeg har også sikret mig under debatten her i dag, at den vil blive inddraget om kort tid.
Normalt har der ikke været kutyme for, at parlamentarikerforsamlingen har, om man så må sige, deltaget på konferencen og holdt indlæg, men det vil de blive inviteret til denne gang.
Og det skyldes jo ikke mindst, at det, der er emnet, det, der er substansen for konferencen, jo lige præcis er noget af det, parlamentarikerne er interesseret i og ved noget om, nemlig spørgsmålet om valgobservation og andet.
Så jeg vil sige til ordførerne her, at jeg gerne vil give den positive tilkendegivelse, at parlamentarikerforsamlingen vil blive inviteret til at tage del i konferencen, og at man om kort tid også vil tage kontakt, således at der bliver en god proces omkring det videre forløb.
Én ting er sikker, og det er, at jeg bestemt synes, at parlamentarikerne skal have mulighed for at komme med deres ytringer på konferencen og dermed også komme med indlæg på konferencen.
Det er forhåbentlig noget, som kan tilfredsstille de af ordførerne, som har efterlyst, at det skulle tænkes ind.
Så er der flere andre temaer, som har været oppe at vende i dag, og som ordførerne har spurgt ind til.
Hr.
Jeppe Kofod har lagt vægt på, at vi naturligvis fortsat får understreget, at CFE-traktaten er en hjørnesten for europæisk sikkerhed, og jeg er meget glad for, at både hr.
Jeppe Kofod og mange af de øvrige ordførere har lagt vægt på det problematiske i den ensidige russiske suspension af traktaten, der har været siden december 2007.
Jeg tror stadig væk på, at vi skal bestræbe os på at opnå nogle kompromisløsninger med Rusland i spørgsmålet om CFE-traktaten.
Det tror jeg faktisk er meget afgørende for den videre proces.
Jeg vil også sige, at der er mange af ordførerne her i dag, som har været optaget af, hvordan vi i det hele taget kan få gjort OSCE-samarbejdet måske mere nærværende i forhold til befolkningen.
Flere har været inde på, at selve redegørelsen kan virke en kende tør, og for mange mennesker er der måske også tale om, at man har lidt svært ved helt at kunne måle og forstå, hvad det er for et vigtigt arbejde, der foregår.
Jeg vil i hvert fald sige, at jeg er meget åben over for input og forslag til, både hvordan vi kan gøre debatten som den, vi har her i dag, endnu mere levende, og måske også hvordan vi kan gøre redegørelsen og hele det arbejde, der pågår i løbet af året, noget mere nærværende i forhold til, man kan sige, den almene offentligheds interesse i OSCE og det meget vigtige arbejde, der foregår.
Jeg vil sige, jeg kun har respekt for det store arbejde og den høje aktivitet, der er i parlamentarikerforsamlingen.
Jeg ved, at det input, som hver især giver, er meget vigtigt for OSCE, og derfor fik jeg faktisk en tanke, da jeg sad hernede og nedskrev alle disse ting, der blev sagt her fra talerstolen.
Fru Pia Christmas-Møller, som har været valgobservatør i Tadsjikistan, kom i sit indlæg med nogle betragtninger om, hvor problemerne egentlig var, og hvad det var for en oplevelse, hun havde haft i landet, og jeg synes, at det indlæg, som fru Pia Christmas-Møller havde om sine egne oplevelser, faktisk var det mest konkrete og måske mest sigende i forhold til dem, der følger debatten her i dag.
Jeg tror, at noget af det, vi måske skulle tænke over, var at blive bedre til at lade de valgobservatører, der rejser fra Danmark ud til verdens brændpunkter og der sikrer og overvåger valgprocessen, få fortalt om de erfaringer, de får, både de positive, som fru Pia Christmas-Møller også nævnte – de gode initiativer, der er taget i forhold til antiradikalisering – og de negative, og tage dem mere aktivt ind i en debat som den, vi har her i dag.
Jeg synes i hvert fald, det kunne være interessant, at man fik noget, der var lidt mere konkret, om de oplevelser, man selv har haft og selv har mærket, ind i den videre proces.
Jeg ved, at den tidligere udenrigsminister var i Tadsjikistan tilbage i oktober måned, og at vi fra dansk side også giver et bidrag til det arbejde, der pågår der, men ikke desto mindre synes jeg faktisk, det er lidt væsentligt for det arbejde, der foregår, og det store arbejde, mange mennesker lægger i det, at vi måske gør os umage med at gøre tingene mere konkrete.
Og derfor vil jeg i hvert fald foreslå, at vi prøver at arbejde videre med en anden måde at få afrapporteret på, så der bliver et større indblik i, hvad parlamentarikerne ser som valgobservatører med deres egne øjne, når de er ude i OSCE-sammenhæng.
Det tror jeg vil være ganske, ganske godt.
Så vil jeg slutte af med at sige, at det selvfølgelig er klart, at den dialog, der pågår i OSCE, til tider har været meget vanskelig, og det skyldes jo altså, at det er en meget bred kreds af medlemslande.
Drøftelser om bl.a.
demokrati og menneskerettigheder har nogle gange været præget af hårde meningsudvekslinger, men ikke desto mindre mener jeg, at den eneste vej frem er, at vi fortsætter dialogen, også om de ting, som er meget svære.
Jeg tror, det er den eneste måde, hvorpå vi stadig væk og hele tiden kan holde fokus på det, som man kan sige er hjørnestenene i OSCE's arbejde.
Til allersidst vil jeg sige om det samarbejde, der er om valgobservation og andet, at der også blev rejst spørgsmål om, at der tidligere har været temmelig mange gnidninger, kan man sige, i samarbejdet om valgobservation mellem OSCE's kontor for demokratiske institutioner og menneskerettigheder, altså ODIHR, og OSCE's parlamentariske forsamling.
Og alle problemer er jo ikke løst, men det er dog den opfattelse, jeg har fået efter at have læst papirerne, at der ikke har været så mange uoverensstemmelser i løbet af 2009, som der tidligere har været.
Jeg tror, at der bliver gjort ret store bestræbelser for at få et forbedret samarbejde, og det er selvfølgelig helt afgørende.
Men også her vil jeg sige, at i og med at der også er danske observatører, der er ude at opleve ting med deres egne øjne, vil jeg opfordre til, at man, når der er problemer og der er ting, som man måske synes kunne gøres bedre, så i hvert fald får givet den viden bl.a.
til mig, så der er en mulighed for, at vi kan arbejde videre for at sikre, at der bliver et bedre samarbejde mellem de forskellige institutioner.
Det synes jeg i hvert fald er rigtig vigtigt.
Grundlæggende vil jeg sige, at jeg synes, det har været en rigtig god debat i dag.
Den har selvfølgelig været meget præget af Københavnskonferencen, og der håber jeg i hvert fald, at jeg med mit tilsagn klart har vist, at jeg selvfølgelig vil arbejde aktivt for, at den parlamentariske forsamling bliver repræsenteret på konferencen og får mulighed for at komme med et indlæg.
Det synes jeg faktisk er rigtigt og helt i den ånd, som konferencen bliver holdt i, hvor man jo netop fejer Københavnsdokumentet og den menneskelige dimension.
Tak for en rigtig god debat.