Fra Enhedslistens side ønsker vi et Danmark, hvor man kan bo og arbejde overalt.
Hvis vi reelt skal kunne leve op til det, er der mange forudsætninger, der skal være på plads.
Vi skal sikre, at der er nogle boliger, der er til at betale.
Der skal være en velfungerende kollektiv transport, så man kan komme til og fra.
Der skal være lokale skoler og børnehaver.
Der skal være lokale butikker, forsamlingshuse osv.
Der skal i området være uddannelsesmuligheder.
Der skal være adgang til sundhedsydelser, både til praktiserende læger, til sygehuse, til tandlæger, til et sted, hvor man kan føde sine børn osv.
Og så skal der først og fremmest være arbejdspladser, hvis vi ikke ønsker, at de, der bor uden for byerne, bare skal være nogle, der bor der, og som så skal pendle ind til byerne for at arbejde.
Desværre kommer vi længere og længere væk fra et billede af sådan et Danmark.
Med den kommunalreform, der blev gennemført af regeringen og Dansk Folkeparti, og som er den største og mest gennemgribende reform nogen sinde i Danmark, hvor man vendte op og ned på stort set alt, valgte man jo ikke at følge den strukturkommission, som man selv havde nedsat.
Man valgte ikke at leve op til sine egne pæne ord om, at der skulle ske en decentralisering.
Tværtimod gennemførte man en model, som regeringens egne eksperter kaldte for en statsmodel, og vi har tydeligt set konsekvenserne af den.
Desværre har konsekvenserne af kommunalreformen vist sig at være nærmest endnu værre end det, som vi frygtede, da vi diskuterede den og den blev gennemført.
Der er sket en voldsom centralisering, hvor beslutningerne bliver truffet på Slotsholmen af regeringen og embedsmændene.
Eller også er det styret af markedskræfter, så politikerne i både kommunerne og regionerne i stort omfang er blevet reduceret til at være administratorer.
De får præsenteret nogle kæmpestore bunker af papirer fra alle de mange administrative medarbejdere, der er blevet ansat for at kunne håndtere hele det bureaukrati, som regeringen og Dansk Folkeparti kræver der bliver udført.
Så kan de sige ja eller nej til de her kæmpe bunker papir, men reelt har de meget lidt indflydelse på, hvordan pengene bliver brugt, fordi det er fastsat meget detaljeret af regeringen og Dansk Folkeparti.
Det gør det svært at få lavet den lokale og regionale udvikling, der skal til, hvis det skal sikres, at man kan bo og arbejde overalt i Danmark.
Derfor er der ingen tvivl om, at noget af det, der er allervigtigst at få gjort, når vi får et nyt flertal, er igen at få demokrati i Danmark, at få skabt meget, meget mere demokrati, end der er i dag, at få sikret, at man faktisk lokalt og regionalt har mulighed for at træffe beslutninger og skabe en udvikling.
Vi skal igen have lavet en decentralisering af beslutningerne.
Vi skal sikre, at der igen er mulighed for at have lokale skoler, sygehuse, busruter, gymnasier og alle de andre ting, der skal til, for at man kan have et lokalområde, der fungerer.
Så skal vi have arbejdspladser.
Vi tror altså hverken meget på ideen om at flytte rundt på statslige arbejdspladser eller regeringens statsstøtte til at flytte arbejdspladser ud af landet.
For det er i høj grad det, man har gjort.
Man har givet statsstøtte til A.P.
Møller til at lukke Lindøværftet og flytte sine ordrer til skibsværfter i Kina.
Man har givet landbruget en kæmpe milliardstøtte, som bliver brugt til, at svinene bliver produceret i store mængder og så kørt til Tyskland og dernede nedslagtet på store slagterier af rumænske kolonnelønarbejdere med en timeløn på 20-30 kr.
Det tror vi ikke på.
Vi tror også, at det kan være lidt svært på forhånd at beslutte, hvad der skal blive kæmpestore megavirksomheder i fremtiden.
Hvis man havde spurgt nogle for 50 år siden, tror jeg ikke, der var mange, der havde peget på vindmøller, stomiposer, høreapparater, økologisk ost eller andet som store eksportsucceser.
Men fordi der var nogle mennesker, der faktisk gik i gang med at bruge tid på de ideer, de havde, og som troede på, at vi skulle imødekomme de behov, der var, og fordi der var nogle offentlige og private, der kunne gå sammen om at skabe nogle gode løsninger, så kom der faktisk nogle gode arbejdspladser ud af det.
Derfor tror vi også, at det er den vej, vi skal fremover.
Vi skal først og fremmest skabe arbejdspladser, der imødekommer de lokale behov.
Vi mener i øvrigt også, at det er fuldstændig urimeligt, at man flytter produktionen af en stor del af de ting, vi skal bruge i Danmark, til andre lande, hvor man så tvinger arbejdere til at fremstille dem på elendige løn- og arbejdsvilkår og i øvrigt også til stor skade for miljøet, både der, hvor de bliver produceret, og når de skal transporteres til Danmark.
Vi tror i stedet, at vi skal satse meget målrettet på at sikre, at vi kan opfylde en stor del af vores egne lokale behov med lokal produktion i høj grad ved at sikre lokale arbejdspladser inden for landbruget og inden for fiskeriet, og sikre, at vi igen kan have mange små mejerier, slagterier, ægpakkerier, fiskerifabrikker osv.
Det kan man gøre ved at sikre, at de lokale kommuner og regioner kan indgå aftaler om, at de vil aftage en stor del af de produkter, der kommer.
På den måde vil man sikre, at der faktisk er et marked for det, der bliver produceret.
Man vil kunne sikre, at vores børn, vores ældre, vore syge og alle de mange ansatte får mad af høj kvalitet.
Vores børn vil også, fra de er små, lære, hvordan gode fødevarer smager.
Hvis man sørger for, at der også er tid til at spise maden, så vil man faktisk også lære, hvor meget måltidet betyder.
Man vil lære, hvordan det er at være med til at lave mad, og dermed har vi grundlaget for at få en rigtig god fødevareproduktion i Danmark og for også at få produceret nogle højkvalitetsprodukter, som man kan eksportere.
For at tro, at vi skal konkurrere med Asien og Østeuropa om at kunne producere fødevarer billigst muligt, er total utopi.
Ligegyldigt hvor meget man giver af skattelettelser, og hvor meget man forringer løn- og arbejdsvilkår, kommer vi aldrig ned på de vilkår, som man har i Rumænien.
Det er altså ikke det, vi kan konkurrere på i Danmark, og det er heller ikke den vej, vi skal.
Tilsvarende kan vi satse på lokal produktion af vedvarende energi, lokal produktion af byggematerialer, så vi kan få klimarenoveret vores bygninger og kan få bygget nyt, som faktisk lever op til de ting, der er nødvendige for at sikre dem i forhold til klimaet.
Vi ved også, at vi skal have masser af elbiler i fremtiden.
Det kan vi da også gå i gang med at skabe produktion af i Danmark, ikke alene dele til elbilerne, men jo også alle de mange biler, vi har i dag, som skal omstilles til elbiler.
Der er masser af automekanikere, ingeniører og andre, der kan være med til at sikre, at vi kan få bygget bilerne om, så de i stedet kan være elbiler.
Det ligger der masser af arbejdspladser i.
Der ligger altså også masser af arbejdspladser i velfærd.
Hvis man sørger for, at vores velfærd fungerer, at vi har ældrepleje, børnehaver, skoler osv.
lokalt, så ligger der arbejdspladser i det, ikke mindst på sygehusene.
Det er ret patetisk at høre regeringen og Dansk Folkeparti stå og tale om, at så skal den og den statslige arbejdsplads med 100 eller 200 mennesker flyttes ud, samtidig med at man vil lukke sygehuse med flere tusinde arbejdspladser.
Det er da bedre at bevare en række sygehuse, som både har arbejdspladserne og sikrer, at der er adgang til sygehuse i nærheden af lokalområdet.
Der er intet fagligt belæg for, at samtlige specialer i dette land skal samles på 2-5 sygehuse.
Der er belæg for, at specialer skal samles, men ikke at de alle sammen skal være på det samme sygehus.
Derfor kan man sagtens sikre, at vi har en række sygehuse rundtom i landet, hvor der både er specialer og akutbehandling til lokalområdet.
Tilsvarende er uddannelsesinstitutioner fuldstændig afgørende for at have et velfungerende lokalområde, og samtidig giver de også arbejdspladser.
Så der er mange ting, vi kan gøre, men det kræver først og fremmest, at vi får sikret demokratiet, at vi igen får en situation, hvor man lokalt og regionalt er med til at bestemme udviklingen, og hvor man også har en økonomi, der hænger sammen i forhold til at sikre det lokale.
Det gælder også, at kommunerne skal have mulighed for at samarbejde med de lokale virksomheder.
Vi skal have fjernet de regler, der ligger i statens centrale indkøb, som gør, at det er forbudt for kommunerne at lave aftaler med deres egne lokale virksomheder, og at de i stedet er tvunget til at købe hos kæmpestore firmaer, som ikke producerer produkter, som svarer til det lokale behov, men som tager en hyldevare, som faktisk ofte ikke kan bruges, og som har ført til den ene it-skandale efter den anden.
Der er virkelig brug for, at kommunerne får en større frihed til at kunne lave et lokalt samarbejde.
Der er brug for langt større støtte til, at man lokalt kan starte nye virksomheder.
Der er brug for større støtte til, at kommunerne f.eks.
også kan gå ind og sikre, at der er lokale butikker og andet.
Det kræver langt mere frihed end det, som regeringen og Dansk Folkeparti vil sikre, og det sker først og fremmest lokalt, i modsætning til når regeringen og Dansk Folkeparti gerne vil fremme private virksomheder og de så gør det ved tvangsprivatiseringer, og ved at det offentlige skal til at styres som en privat virksomhed og alting skal måles og vejes.
Det fører kun til mere bureaukrati, som vi har set med de mange nye, der er ansat i kommuner og regioner til at udføre bureaukrati og til at udfylde masser af kontrolskemaer, som der reelt ikke er nogen der har nogen som helst gavn af.
Så demokrati er det bærende, hvis vi skal have en udvikling i Danmark, hvor man kan bo overalt.