Retsudvalget 2009-10
L 91
Offentligt
808813_0001.png
808813_0002.png
808813_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. marts 2010Formueretskontoret2009-7003-0028ATH40157
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om kreditaftaler og lov om markedsføring (Ændringersom følge af forbrugerkreditdirektivet) (L 91), som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 15. januar 2010.
Lars Barfoed/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af lov om kreditaftaler og lov om markedsføring

(Ændringer som følge af forbrugerkreditdirektivet) (L 91):

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 15/1-10 fraRealkreditrådet og Realkreditforeningen, jf. L 91 - bilag 3.”

Svar:

Justitsministeriet kan indledningsvis oplyse, at det fremsatte lovforslagindebærer, at kreditgiver før en forbruger bindes af en kreditaftale skalbenytte formularen i det foreslåede bilag 2 til at give oplysninger omkreditaftalen. Ifølge den foreslåede § 7 a, stk. 1, i kreditaftaleloven, somaffattet ved lovforslagets § 1, nr. 7, gælder dette også i forhold til långiv-ning sikret ved pant i fast ejendom, der ydes på baggrund af obligations-udstedelse.I Realkreditrådets og Realkreditforeningens henvendelse til FolketingetsRetsudvalg af 15. januar 2010 har de to organisationer anført, at der børvære mulighed for, at kreditgiver ved lån mod pant i fast ejendom, derydes på baggrund af obligationsudstedelse, i stedet kan benytte det op-lysningsskema, der følger af ”European Voluntary Code of Conduct onHome Loans” (ESIS).Organisationerne har bl.a. henvist til, at der i Sverige og Tyskland er lagtop til, at der for lån mod sikkerhed i fast ejendom i stedet for det foreslå-ede bilag 2 kan benyttes ESIS-oplysningsskemaet.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmål nr. 13 vedrø-rende lovforslaget bedt Forbrugerrådet om at tilkendegive sin holdning tilhenvendelsen fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen. Der henvisesherom til besvarelsen af spørgsmål nr. 13.Der har efterfølgende været drøftelser mellem de nævnte tre organisatio-ner om det rejste spørgsmål, og Justitsministeriet har herefter modtageten kopi af en fælles henvendelse af 1. marts 2010 fra Realkreditrådet,Realkreditforeningen og Forbrugerrådet til Folketingets Retsudvalg.Af henvendelsen fremgår bl.a., at de tre organisationer indstiller til Fol-ketingets Retsudvalg, at det bør være muligt at anvende ESIS-oplysningsskemaet i stedet for det foreslåede bilag 2, når der er tale om2
lån mod pant i fast ejendom, der ydes på baggrund af obligationsudste-delse. De tre organisationer anbefaler, at justitsministeren bemyndiges tilat fastsætte nærmere regler om, at der i stedet for bilag 2 kan benyttes etalternativt oplysningsskema, der skal leve op til kravene i ”Europæiskaftale om frivillig adfærdskodeks for information om boliglån forud forkontraktindgåelse” (dvs. ESIS-oplysningsskemaet), og at ministeren end-videre bemyndiges til at fastsætte nærmere regler om udfyldelsen afskemaet.Lovforslaget bygger bl.a. på et ønske om at sikre, at forbrugerne i forbin-delse med låneoptagelse får de mest relevante og brugbare oplysninger tilbrug for vurderingen af kreditgiverens lånetilbud.På den anførte baggrund vil Justitsministeriet fremsætte et ændringsfor-slag, hvorefter en kreditgiver for så vidt angår lån mod pant i fast ejen-dom, der ydes på baggrund af obligationsudstedelse, i stedet for formula-ren i lovens bilag 2 kan anvende et andet oplysningsskema godkendt afjustitsministeren. I bemærkningerne til ændringsforslaget vil det væreforudsat, at justitsministeren kan godkende et alternativt oplysningsske-ma, som for det første lever op til kravene ifølge ”Europæisk aftale omfrivillig adfærdskodeks for information om boliglån forud for kontrakt-indgåelse” (ESIS), der er en aftale indgået mellem de europæiske for-eninger af forbrugersammenslutninger og kreditinstitutter, og som for detandet indeholder de eventuelle supplerende oplysninger, som det efterden foreslåede § 7 a i kreditaftaleloven, som affattet ved lovforslagets §1, nr. 7, påhviler kreditgivere, der yder lån mod pant i fast ejendom påbaggrund af obligationsudstedelse, at give.
3