Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
L 64
Offentligt
766484_0001.png
766484_0002.png
Dato:Kontor:
1. december 2009Danskuddannelsesen-heden
J.nr.:Sagsbeh.:
09/10205JEL

Besvarelse af spørgsmål nr. 15 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 26. no-

vember 2009 (L 64)

Spørgsmål 15:

”Ministeren bedes kommentere KL´s bemærkninger om, at forslaget om intro-dansk vil med-føre flere administrative opgaver for kommunerne, bl.a. i forbindelse med kontrol af, hvilkegrupper der har ret til hvilke tilbud og vejledning af kursisterne om det nye tilbud, jf. KL´s hø-ringssvar. Herunder bedes ministeren redegøre for, hvordan de øgede administrationsopga-ver kan begrænses.

Svar:

Ved indførelse af intro-dansk bliver kommunerne forpligtet til at tilbyde intro-dansk til uden-landske arbejdstagere. Kommunerne skal herefter påse, om betingelserne for at få tilbudtintro-dansk er opfyldt, hvilket er en ny opgave for kommunerne.KL foreslår i sit høringssvar, at relevante oplysninger i forhold til de enkelte udlændinges op-holdsgrundlag og rettigheder gøres tilgængelige for kommuner og udbydere via registerop-slag. Dette vil – efter KL´s opfattelse – kunne begrænse de administrative opgaver i kommu-nerne.I dag har kommunerne adgang til oplysninger om udlændinges opholdsgrundlag på internet-portalen Udlændinge Informations Portalen (UIP). Kommunerne har ligeledes adgang til deoplysninger om udlændinges tidligere danskuddannelsesforløb, som er indberettet til mini-steriet, gennem et webbaseret udtrækssystem, der med en adgangskode giver kommunernemulighed for at trække oplysninger direkte fra Integrationsministeriets Danskuddannelsesda-tabase. Hvis kommunerne har behov for flere oplysninger om den enkelte udlændingsdanskundervisningsforløb, som vil kunne lette de administrative opgaver for kommunerne, erjeg villig til at se på det.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Med hensyn til spørgsmålet om vejledningsopgaven for kommunerne i forbindelse med detnye tilbud om intro-dansk er jeg af den opfattelse, at denne opgave er beskeden, idet kom-munerne i forvejen har forpligtelsen til at vejlede om den ordinære danskuddannelse.Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål 14.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk