Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 56
Offentligt
778043_0001.png
778043_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 23. november 2009 stillet følgende spørgs-mål nr. 1 (L 56 - bilag 4), som hermed besvares.
18. december 2009J.nr. 2009-0020667

Spørgsmål nr. 1:

” Ministeren bedes kommentere henvendelse af 21. november 2009 fra Heidi Chri-stensen, jf. L 56 – bilag 4”

Endeligt svar:

En person, der er visiteret til fleksjob, kan få ledighedsydelse, hvis pågældende vedvisitationen ville være berettiget til at modtage sygedagpenge efter sygedagpenge-loven eller barselsloven, modtager sygedagpenge, deltager i revalidering efter enjobplan eller modtager ledighedsydelse efter ansættelse i ustøttet beskæftigelse.Hvis en person ikke opfylder betingelserne for at modtage ledighedsydelse, skalkommunen vurdere, om pågældende er berettiget til kontanthjælp.Da kontanthjælpen er det underste økonomiske sikkerhedsnet for en person, der ik-ke på anden måde kan forsørge sig selv og sin familie, skal kommunen foretage envurdering af personens og en eventuel ægtefælles økonomiske forhold, herunderom ægtefællen har indtægter, og om ægteparret har formue.Der er derfor ikke tale om hverken diskrimination eller en forglemmelse, når lov-forslaget ikke omhandler personer, der modtager kontanthjælp, da vurderingen af,om en person er berettiget til kontanthjælp altid sker på baggrund af en økonomiskvurdering af, om personen har andre muligheder for at forsørge sig selv. Udbeta-ling af kontanthjælp er således ikke betinget af en visitation til fleksjob.Når en fleksjobvisiteret, som modtager kontanthjælp, flytter til en ny kommune,skal den nye kommune have oplysninger om personens og den eventuelle ægtefæl-les økonomiske forhold for at vurdere, om personen fortsat er berettiget til kontant-hjælp.Hvis personen ikke er berettiget til ledighedsydelse eller kontanthjælp, kan perso-nen modtage særlig ydelse. Særlig ydelse blev indført for at sikre personer, der varvisiteret til fleksjob, og som ikke var berettiget til ledighedsydelse eller kontant-hjælp et selvstændigt forsørgelsesgrundlag.
Den særlige ydelse kan maksimalt udgøre niveauet for kontanthjælpen til en personover 25 år, som ikke er forsørger. Den særlige ydelse udbetales fx, hvis den fleks-jobvisiteredes ægtefælle har indtægter, der medfører, at pågældende ikke kan fåkontanthjælp. Særlig ydelse udbetales også, hvis personen eller ægteparret har for-mue.Kommunen skal foretage en revurdering af, om en person fortsat opfylder betingel-serne for fleksjob, når personen har modtaget ledighedsydelse i sammenlagt 12måneder inden for 18 måneder. For personer, der er visiteret til fleksjob, og modta-ger særlig ydelse, foretager kommunen opfølgning på sagen, når personen harmodtaget særlig ydelse i 6 måneder. Herefter skal opfølgningen ske, hver gang per-sonen har modtaget særlig ydelse i 12 måneder efter, at sagen sidst har været vur-deret. For personer, der modtager kontanthjælp, og er visiteret til fleksjob, skal op-følgningen ske hver 3. måned efter reglerne om det individuelle kontaktforløb.Denne vurdering er ikke afhængig af, om personen flytter til en ny kommune.Personer, der modtager kontanthjælp eller særlig ydelse, har ikke ret til ydelsen un-der ferie. Grunden til dette er, at kontanthjælp og særlig ydelse har været tænkt somkortvarige ydelser, indtil man blev ansat i et fleksjob og derefter optjente ret til le-dighedsydelse.Det fremgår af henvendelsen, at der er et stigende antal personer på sygedagpenge,som falder for varighedsbegrænsningen og dermed ikke opnår ret til ledighedsydel-se i forbindelse med visitation til fleksjob. Jeg skal til dette bemærke, at der i for-bindelse med ændringer i sygedagpengeloven tidligere i år samt ved finanslovsafta-len for 2010 er aftalt en udvidelse af sygedagpengeperioden i de situationer, hvorsygemeldte er under afklaring. Disse ændringer skal netop sikre, at en person kanfå sygedagpenge, til kommunen har afklaret den pågældendes arbejdsevne, herun-der om personen kan komme tilbage til det ordinære arbejdsmarked eller er beretti-get til et fleksjob.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2