Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. november 2009Strafferetskontoret2009-730-1017JEE42376
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 55 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styrket ind-sats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. no-vember 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 55 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-
ven og lov om politiets virksomhed (Styrket indsats mod omfattende
forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49):
”I hvilket omfang regner ministeren med, at der vil ske vare-tægtsfængslinger i den type sager, som ifølge lovforslagetskal medføre straf på mindst 40 dages fængsel?”Svar:
Med lovforslaget lægges der op til en væsentlig skærpelse af straffen forbl.a. overtrædelser af straffelovens § 119, stk. 3, om at hindre bl.a. politi-ets arbejde, og for hærværk, jf. straffelovens § 291. I lovforslagets be-mærkninger er det forudsat, at der ved fastsættelsen af straffen for over-trædelse af § 119, stk. 3, i førstegangstilfælde tages udgangspunkt i etstrafniveau på 40 dages fængsel, når overtrædelsen er begået, mens eller iumiddelbar forlængelse af, at der i området foregår grov forstyrrelse af roog orden på offentligt sted.Lovforslaget indeholder ingen ændringer af retsplejelovens gældenderegler om varetægtsfængsling. I de sager, som er omfattet af de foreslåe-de strafskærpelsesregler, vil der kunne ske varetægtsfængsling, hvis be-tingelserne herfor er opfyldt, jf. retsplejelovens § 762.Efter retsplejelovens § 762 kan der ske varetægtsfængsling, hvis der erbegrundet mistanke om, at den pågældende har begået en forbrydelse afen vis grovhed, og de øvrige betingelser for varetægtsfængsling er op-fyldt, f.eks. at der efter det om den sigtedes forhold oplyste er bestemtegrunde til frygte, at vedkommende på fri fod vil begå nye lovovertrædel-ser (gentagelsesfare). Det er endvidere en betingelse, at der i givet faldkan forventes idømt en straf på mere end 30 dages fængsel.Det er retten, der på baggrund af en konkret vurdering af den enkelte sagsomstændigheder tager stilling til, om der bør ske varetægtsfængsling. By-rettens afgørelse i sagen kan kæres til landsretten.Det kan således forventes, at der i givet fald vil ske varetægtsfængsling ide konkrete sager, hvor anklagemyndigheden og retten finder, at betin-gelserne herfor er opfyldt.
2