Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
14. december 2009Strafferetskontoret2009-730-1017FRM41037
Hermed sendes supplerende besvarelse af spørgsmål nr. 213 vedrørendeforslag til lov om ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed(Styrket indsats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige ordenm.v.) (L 49), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 25. november 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Bar-fod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 213 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styr-
ket indsats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.)
(L 49):
”Ministeren bedes redegøre for om en politiembedsmand måforsøge at forhindre en borger i at fotografere politiet f.eks.ved at holde hånden for kameraet?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Under udøvelse af politiforretninger på offentligt tilgænge-lige steder må politiet som udgangspunkt ikke forsøge at for-hindre en borger i at fotografere politiet, f.eks. ved at holdehånden for kameraet. Såfremt borgeren imidlertid på grund afsin placering forhindrer eller vanskeliggør politiets arbejde,vil politiet kunne påbyde den pågældende at fjerne sig.Politiet må endvidere i overensstemmelse med principperneom god forvaltningsskik sørge for, at der tages de fornødnehensyn til enkeltpersoner, som på den ene eller anden mådeer involveret i en politiforretning. Der kan derfor forekommesituationer, hvor politiet med henblik på at beskytte en personvil søge at forhindre fotografering af denne.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, som Rigspolitiet har oplyst.
2