Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
14. december 2009Strafferetskontoret2009-730-1017FRM41033
Hermed sendes supplerende besvarelse af spørgsmål nr. 207 vedrørendeforslag til lov om ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed(Styrket indsats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige ordenm.v.) (L 49), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 25. november 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Bar-fod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 207 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styr-
ket indsats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.)
(L 49):
”Ministeren bedes redegøre for hvilken pligt en politiem-bedsmand har til at tilkendegive sin identitet, hvis en borger,der har kontakt med vedkommende anmoder om dette?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Det fremgår af Rigspolitiets kundgørelse II nr. 32, at politi-tjenestemænd under enhver form for tjeneste skal medbringeet legitimationskort, der er udstedt af Rigspolitiet. Legitima-tionskortet er bevis for, at indehaveren er berettiget til at ud-øve politimyndighed.En civilklædt polititjenestemand, der i tjenstlig anledning ret-ter henvendelse til en person, skal, inden ærindet fremføres,som hovedregel sikre sig, at den pågældende person er klarover, at det er politiet. Dette kan ske ved forevisning af legi-timationskort eller ved klart at gøre pågældende bekendtdermed. Legitimationskortet skal altid forevises på opfor-dring.En uniformeret polititjenestemand skal på opfordring legiti-mere sig med legitimationskort, medmindre opfordringensker under anholdelse eller uroligheder, eller den fremsættesaf en person, der er spirituspåvirket, provokerende ellerstærkt uligevægtig.Det fremgår endvidere af kundgørelsen, at en polititjeneste-mand på opfordring fra personer, han eller hun kommer i for-bindelse med i tjenstlig anledning, skal opgive charge, navnog tjenestested.Hvis opfordringen fremsættes under anholdelse eller urolig-heder eller af en person, der er spirituspåvirket, provokerendeeller stærkt uligevægtig, kan denne regel dog fraviges, menden pågældende skal i disse situationer henvises til polititje-nestemandens tjenestested.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, som Rigspolitiet har oplyst.
2