Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. november 2009Strafferetskontoret2009-730-1017JFL40261
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 181 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styrket ind-sats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. no-vember 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 181 vedrørende forslag til lov om ændring af straffe-
loven og lov om politiets virksomhed (Styrket indsats mod omfatten-
de forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49):
”Under henvisning til ministerens svar på spørgsmål 42, be-des ministeren redegøre for i hvilke andre love udover politi-loven, udlændingeloven og psykiatriloven, der er hjemmel tiladministrativ frihedsberøvelse og redegøre for om der erhenvisning til RPL kap. 43a.”Svar:
Justitsministeriet er ikke umiddelbart bekendt med samtlige love, der gi-ver mulighed for administrativ frihedsberøvelse. Det kan dog oplyses, atder er mulighed for administrativ frihedsberøvelse i sundhedslovens §141 e om tilbageholdelse af gravide alkoholmisbrugere, epidemilovens §20 om visse pålæg vedrørende smitsomme sygdomme, §§ 4-5 i lov omtilbageholdelse af stofmisbrugere i behandling, servicelovens § 123 omsikrede afdelinger mv. for børn og unge, servicelovens § 127 og § 129om tilbageholdelse i boligen mv. og om optagelse i særlige botilbud samt§ 6 i lov om udlevering til andet nordisk land i anledning af visse beslut-ninger om forsorg eller behandling. De nævnte love henviser til retspleje-lovens kapitel 43 a om domstolsprøvelse af administrativt bestemt fri-hedsberøvelse.De udtrykkelige henvisninger til retsplejelovens kapitel 43 a om prøvelseaf administrativt bestemt frihedsberøvelse anvendes i et vist omfang iforbindelse med, at der samtidig fastsættes særlige regler i tilknytning tilen domstolsprøvelse efter reglerne i retsplejelovens kapitel 43 a, f.eks.særlige regler vedrørende sagens indbringelse for og behandling ved ret-ten.Som der nærmere er redegjort for i besvarelsen af spørgsmål nr. 42 fraFolketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget, finder Justitsministerietpå det foreliggende grundlag ikke, at der er behov for at indsætte en hen-visning til retsplejelovens kapitel 43 a om prøvelse af administrativt be-stemt frihedsberøvelse i politiloven.
2