Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. november 2009Strafferetskontoret2009-730-1017RAJ41207
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 148 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styrket ind-sats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. no-vember 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 148 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styr-
ket indsats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.)
(L 49):
”Under henvisning til ministerens svar på spørgsmål 24 og denvedhæftede folder. Hvorfor fremgår det ikke af folderen, at manhar ret til at komme for en dommer indenfor 24 timer, at man harret til en forsvarer, at man har ret til at få en forebyggende anhol-delse indbragt for en dommer, ret til erstatning hvis frihedsberøvel-sen har været uberettiget og så telefonnummer til retshjælp og for-svarer ligesom der er til skadestue, hittegodskontor m.m.?”Svar:
Den folder, som er vedlagt besvarelsen af spørgsmål nr. 24 fra Folketin-gets Retsudvalg vedrørende lovforslaget, er en generel introduktionsfol-der, som er udarbejdet til brug for uddeling navnlig til personer, somgennem de ikke-statslige organisationer kommer til København i forbin-delse med klimatopmødet.Som der nærmere er redegjort for i besvarelsen af spørgsmål nr. 58 fraFolketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget, har Rigspolitiet oplyst,at Københavns Politi til brug for COP15 har udarbejdet en vejledning tiludlevering til personer, der måtte blive frihedsberøvet i medfør af politi-loven. Vejledningen, der endnu ikke foreligger i endelig form, indeholderet særskilt afsnit om adgangen til at anmode om domstolsprøvelse af fri-hedsberøvelsen. Der vejledes i den forbindelse om adgangen til og frem-gangsmåden ved indbringelse af en administrativt bestemt frihedsberø-velse for retten. Vejledningen vil også blive oversat til en række sprogmed henblik på udlevering til udlændinge, der frihedsberøves i medfør afpolitiloven.I de tilfælde, hvor lovligheden af en administrativ frihedsberøvelse ind-bringes for retten, beskikker retten efter retsplejelovens § 470, stk. 2, enadvokat for den, som har været frihedsberøvet, medmindre han eller hunselv har antaget en advokat. En advokat vil i den forbindelse bl.a. kunnevejlede om adgangen til at søge erstatning.I forbindelse med, at en person sigtes for en lovovertrædelse, der kanmedføre højere straf end bøde, skal politiet efter retsplejelovens § 732,stk. 2, og bekendtgørelse nr. 467 af 26. september 1978 vejlede den sig-tede om retten til at få beskikket en forsvarer.2
Politiet skal endvidere i medfør af retsplejelovens § 760, stk. 2, inden 24timer efter anholdelsen fremstille den anholdte for en dommer, medmin-dre den pågældende forinden er løsladt.
3