Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
758952_0001.png
758952_0002.png
758952_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. november 2009Strafferetskontoret2009-730-1017RAJ41205
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 146 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styrket ind-sats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. no-vember 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 146 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styr-

ket indsats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.)

(L 49):

”Under henvisning til ministerens besvarelse af spørgsmål 95, hvisder ikke er nogen nyere domme, som kan belyse strafniveauet forhærværk i sager, som vil være omfattet af de foreslåede strafskær-pelser, hvordan skal Folketinget så vide, hvad det er for en straf-skærpelse loven lægger op til og hvordan skal anklagemyndighedog domstole vide, hvad det er for et strafniveau der ønskes?”

Svar:

Som anført i lovforslagets bemærkninger straffes overtrædelse af straffe-lovens § 291 afhængig af forholdets grovhed med bøde eller fængsel. Derer stor variation i de konkrete straffe for hærværk, som afhænger af om-stændighederne i den enkelte sag, herunder f.eks. værdien af det ødelagte(som kan variere betydeligt fra sag til sag), gerningsmandens eventuelleforstraffe, og om der er tale om organiseret eller systematisk hærværk, jf.også besvarelserne af spørgsmål nr. 87 og 95 fra Folketingets Retsudvalgvedrørende lovforslaget.Med lovforslaget lægges der op til en betydelig skærpelse af straffen itilfælde, hvor der begås hærværk, mens eller i umiddelbar forlængelse af,at der i området foregår grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden,og det forudsættes i lovforslagets bemærkninger, at der i sådanne tilfældei givet fald som udgangspunkt sker en forhøjelse af straffen med halvde-len i forhold til den frihedsstraf, der ville være blevet fastsat efter de hid-tidige regler.I en konkret straffesag om hærværk skal retten således i princippet fore-tage en vurdering af, hvilken straf der ville være blevet fastsat efter dehidtidige regler, og herefter forhøje denne straf med halvdelen. Dette sva-rer til den fremgangsmåde, som tidligere er anvendt af lovgivningsmag-ten f.eks. i forbindelse med strafskærpelsesloven fra 2002, hvor det i detpågældende lovforslags bemærkninger blev forudsat, at straffene for vis-se voldssager skulle forhøjes med en tredjedel i forhold til den straf, derville være blevet fastsat efter de hidtidige regler.
2
Efter Justitsministeriets opfattelse fremgår det således med tilstrækkeligtydelighed, hvilken strafskærpelse for hærværk der lægges op til medlovforslaget, og der er efter ministeriets opfattelse ikke grundlag for atantage, at dette vil give anledning til særlige problemer i praksis.
3