Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 42
Offentligt
757448_0001.png
757448_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 2. november 2009 stillet følgende spørgsmålnr. 3 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af udvalgetsformand på udvalgets vegne.
13. november 2009J.nr. 2009-0001071

Spørgsmål nr. 3:

”Vil ministeren sende udvalget et notat om konsekvenserne, såfremt allerelevante grupper der udsendes til internationale opgaver, herunderredningsberedsskabet og personale der udsendes til andre former forhumanitært arbejde, bistandsarbejde m.v., skal omfattes af lovforslaget?”

Endeligt svar:

Der er indhentet bidrag til besvarelsen af dette spørgsmål fra Forsvarsministeriet,og jeg kan bemærke følgende:Den gældende lov og det foreliggende lovforslag tager alene stilling tilbeskyttelsen af lønmodtagere i forhold til deres engagement med forsvaret vedsiden af deres civile arbejde.Det har ikke været hensigten at udvide beskyttelsen af lønmodtagere mod opsigelsefra deres arbejdsplads generelt i relation til diverse udsendelser i privat elleroffentligt regi, når dette måtte ske for at deltage i forskellige former for humanitærtarbejde, bistandsarbejde m.v.En udvidelse af loven i et sådant omfang, som spørgsmålet lægger op til, må eftermin opfattelse kræve særlige samfundshensyn på tilsvarende måde, som det ertilfældet ved udsendelser af forsvaret, hvor der forudgående er truffet politiskbeslutning om, at Danmark skal bidrage.Hertil kommer, at en sådan generel udvidelse af loven vil kræve en nøjegennemgang af hvilke former for udsendelse, der kan komme på tale, samthvorledes disse nærmere foregår og tilrettelægges, således at lovens bestemmelser iforhold til varsling, hjemsendelse mv. kan vurderes i relation til sådanneudsendelser. Dette vil kræve et større analysearbejde, der ikke vil kunnegennemføres inden for tidsrammerne af det foreliggende lovforslag.Særligt i forhold til redningsberedskabet vil en ændring dog forholdsvis nemtkunne indarbejdes, da en udvidelse af loven til også at omfatte personel fraredningsberedskabet umiddelbart ikke vurderes at indebære væsentlige ændringer
af lovforslagets bestemmelser, bortset fra en udvidelse af lovforslagets § 1, nr. 4 og§ 3, nr.1, til også at omfatte Beredskabsstyrelsens personel.Imidlertid rummer den gældende beredskabslov i dag kun mulighed for at indsætteredningsberedskabet i udlandet i fredstid i tilfælde af katastrofer. Personellet fraredningsberedskabet kan derfor ikke indsættes i samme omfang som personel iforsvaret for eksempel til at understøtte Danmarks engagement i Afghanistan.Redningsberedskabets opgaver i international sammenhæng er således ikke ændretpå samme måde som forsvarets.Frivillige i redningsberedskabet udsendes typisk i kortere perioder på 2-3 uger,hvilket ikke hidtil har givet nævneværdige problemer i forhold til respektivearbejdsgivere. Den typiske udsendelse for forsvarets personel er typisk længerecirka 3-6 måneder.Redningsberedskabets udsendelser efter beredskabsloven sker ikke ud fra sammenationale beskyttelsesinteresser som ved udsendelse af forsvaret. For eksempel skerudsendelse til Afghanistan som led i en NATO-operation med udgangspunkt i etglobalt ønske om bekæmpelse af terror mod den vestlige verden. Dette skal holdessammen med, at der med dette lovforslag sker en indskrænkning i en central del afledelsesretten. Her over for står, at redningsberedskabet ikke hidtil har væretomfattet af loven på baggrund af det nuværende opgavekompleks.Hertil kommer, at personel i redningsberedskabet som hovedregel udsendes med etmeget kort varsel (12-48 timer). Udsendelser i forsvarets regi har som hovedregelmeget længere varsler – typisk op til ½ år. Det vil derfor for arbejdsgiveren kunneopfattes som væsentlig mere belastende, hvis denne med så kort varsel måundervære en måske for virksomheden meget central medarbejder. Dette taler for,at det bør hvile på en gensidig aftale mellem arbejdsgiveren og lønmodtageren, omlønmodtageren kan tage af sted eller ej.Redningsberedskabets udsendelser har endvidere ikke nær det samme omfang somforsvarets. I redningsberedskabet er der typisk tale om mindre og ret fåudsendelser. Eksempelvis blev der i forbindelse med tsunamien i 2004 udsendt i alt75 personer heriblandt 56 frivillige, og i forbindelse med Libanon-konflikten i2006 42 personer heriblandt 28 frivillige.Det vurderes derfor ikke på nuværende tidspunkt at være relevant at udvide lovensområde til også at omfatte redningsberedskabet. Måtte beredskabsloven på etsenere tidspunkt blive ændret, fordi redningsberedskabets opgaver bliver udvidet tilogså at omfatte længerevarende internationale missioner, vil det naturligvis værerelevant at overveje, om loven på dette tidspunkt skal udvides til også at omfatteredningsberedskabets personel.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2