Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
L 4
Offentligt
757463_0001.png
757463_0002.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
13. november 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 6. november 2009 stillet mig følgende spørgsmål til lovforslaget L4,forslag til lov om ændring af lov om fremme af besparelser i energiforbruget, lov om statstilskud til pro-duktrettede energibesparelser og lov om afgift af elektricitet og om ophævelse af lov om Elsparefonden(Oprettelse af Center for Energibesparelser m.v.), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet ef-ter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 2:

"Vil ministeren – som teknisk bistand – udarbejde et ændringsforslag, der sikrer, at Center for Energi-besparelser organiseres uden for Energistyrelsen på samme måde som Elsparefonden?"

Svar:

Et ændringsforslag med det ønskede indhold kan formuleres således:Ændringsforslag til L 4Til § 1

1)

Det undernr. 10foreslåede§ 9, stk. 5,affattes således:»Stk. 5.Bestyrelsen for centeret etablerer et selvstændigt sekretariat. Klima- og energiministeren kantræffe bestemmelse om centerets driftsfællesskab med Klima- og Energiministeriet. Omkostningerne tilcenterets administration afholdes af centerets midler. Bestyrelsen kan bemyndige formanden eller se-kretariatet til at varetage særlige opgaver eller træffe afgørelser på bestyrelsens vegne i nærmere be-stemt omfang.«[Ændring af bestemmelse om etablering m.v. af sekretariatet for Center for Energibesparelser]BemærkningerTil nr. 1Ifølge § 9, stk. 5, i det fremsatte lovforslag stiller klima- og energiministeren sekretariatsbistand til rå-dighed for centerets bestyrelse og bestyrelsesformand, ligesom ministeren ansætter en leder af sekreta-riatet efter indstilling fra bestyrelsesformanden. Det fremgår af bemærkningerne til den foreslåede be-stemmelse, at sekretariatet vil blive etableret i tilknytning til Energistyrelsen.Det fremgår af ændringsforslagets 1. pkt., at bestyrelsen for centeret etablerer et selvstændigt sekreta-riat. Det følger heraf bl.a., at bestyrelsen ansætter sekretariatslederen og sekretariatets øvrige medar-bejdere. Ændringsforslaget svarer til § 2, stk. 3, i lov nr. 1209 af 27. december 1996 om Elsparefonden,som ophæves ved lovforslagets § 5.Formålet med ændringsforslaget er at sikre, at centeret og dets sekretariat bliver organiseret ligesomKLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København KTlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk
Elsparefonden som en uafhængig enhed uden tilknytning til Energistyrelsen.Side 2/2Ændringsforslagets 2. pkt, hvorefter klima- og energiministeren kan træffe bestemmelse om centeretsdriftsfællesskab med Klima- og Energiministeriet, og 3. pkt., hvorefter omkostningerne til centerets ad-ministration afholdes af centerets midler, svarer ligeledes til § 2, stk. 3, i lov om Elsparefonden.Forslagets 4. pkt. svarer til 3. pkt. i det fremsatte lovforslag.-------------------------------------------------------------Centerets uafhængige stilling i forhold til klima- og energiministeren er allerede fastslået i det fremsattelovforslag, idet det fremgår af bestemmelserne, at der oprettes et selvstændigt center, og at bestyrelsener uafhængig. Som det er beskrevet i bemærkningerne til lovforslaget, vil centerets sekretariat blive or-ganiseret i tilknytning til Energistyrelsen for både at sikre en tættere koordinering og samordning af densamlede spareindsats og en mere optimal udnyttelse af de faglige kompetencer og ressourcer mellem deto administrative enheder.Regeringen kan derfor ikke støtte ændringsforslaget.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard