Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 39
Offentligt
765616_0001.png
765616_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. november 2009Sagsnr.: 82Dok.nr.: 23799
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 18. november2009 stillet følgende spørgsmål nr. 15, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet iforbindelse med udvalgets behandling af lovforslag L 39 (forslag til lov om ændring aflov om landbrugsejendomme):

Spørgsmål 15:

”Er ministeren enig i, at det bør være fast administrativ praksis, at der gives genoprettel-sestilladelser til landbrug med landbrugspligt ved tillæg af eksempelvis op til 2 ha land-brugsjord til ejendomme uden landbrugspligt for at bevare og genoprette mindre fritids-brug?”

Svar:

I relation til landbrugslovens regler skelnes der mellem supplering af ejendomme udenlandbrugspligt op til et samlet areal på under 2 ha og supplering af ejendomme til etareal på 2 ha eller derover. Hvis en ejendom suppleres op til et samlet areal på under 2ha, indebærer det, at ejendommen fremover også er uden landbrugspligt. Hvis en ejen-dom derimod suppleres op til 2 ha eller derover genoprettes ejendommen som en land-brugsejendom.Jeg forstår spørgsmålet således, at der er tale om supplering af en ejendom op til et sam-let areal på under 2 ha uden landbrugspligt.Efter de gældende regler kan landbrugspligten ophæves uden tilladelse fra jordbrugs-kommissionen, hvis der er tale om et areal, der agtes anvendt til supplering af en fritlig-gende parcel i landzone med helårs- eller fritidsbolig og parcellen efter suppleringenudgør en sammenhængende lod. Ved fritliggende forstås i denne sammenhæng, at derikke må ligge andre beboelsesbygninger inden for en afstand på 100 m fra beboelsen på
den pågældende ejendom. Hvis afstanden er mindre end 100 m, er det op til jordbrugs-kommissionen at vurdere, om ejendommen kan karakteriseres som værende fritliggendeog dermed kan suppleres op til 2 ha, eller om der er grundlag for at meddele en dispen-sation. En parcel i landzone med helårs- eller fritidsbolig kan dog altid suppleres op til5000 m2 uden tilladelse fra jordbrugskommissionen.Jeg er enig i, at det bør være muligt at supplere alle parceller i landzone med helårs-eller fritidsboliger op til et samlet areal på under 2 ha, uden at der stilles krav om, atparcellen skal være fritliggende. Gennemførelse af dette forslag vil kræve, at ordet ”frit-liggende” udgår i lovens § 6, stk. 1, nr. 3.
Eva Kjer Hansen
/ Søren Sørensen
2