Retsudvalget 2009-10
L 27
Offentligt
755519_0001.png
755519_0002.png
755519_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. november 2009Det InternationaleKontorFlemming Petersen2009-156-0192FPE40826+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 21. oktober 2009 vedrørende for-slag til lov om Den Europæiske Politienhed (Europol) (L 27). Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Nicolai Pii
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om Den Europæiske Politienhed (Europol) (L 27):

”Må Europol sælge eller videregive oplysninger om personer,metoder eller analyseresultater til tredje part? Hvordan sikrerministeren i bekræftende fald, at disse bruges og slettes kor-rekt og ikke spredes?”

Svar:

1.

Som nærmere beskrevet under pkt. 2.7 i lovforslagets almindelige be-mærkninger kan Europol – som efter den gældende ordning – indgå isamarbejde med tredjelande og internationale organisationer (f.eks. In-terpol), hvis det er relevant for udførelsen af Europols opgaver.Europol kan som led i et sådant samarbejde indgå aftaler om videregivel-se af oplysninger, herunder personoplysninger og klassificerede informa-tioner, hvis dette er nødvendigt i de enkelte tilfælde for at forebygge ellerbekæmpe strafbare handlinger omfattet af Europols kompetence.Der kan i øvrigt henvises til besvarelsen af spørgsmål 1 vedrørende lov-forslaget, hvoraf blandt andet fremgår, at videregivelse til tredjelande afoplysninger, som Europol har modtaget fra en medlemsstat, kun kan skeefter samtykke fra vedkommende medlemsstat, jf. rådsafgørelsens artikel24, stk. 1.Det følger endvidere af rådsafgørelsens artikel 24, stk. 2, at Europol eransvarlig for lovligheden af videregivelsen af oplysninger til tredjeparter.Europol skal registrere alle videregivelser af oplysninger til tredjeparterog begrundelserne herfor. Oplysningerne må kun videregives, hvis mod-tageren giver tilsagn om, at oplysningerne kun vil blive anvendt til detformål, hvortil de er blevet videregivet.Det fremgår herudover af artikel 13 i rådsafgørelsen, at de nationale en-heders og forbindelsesofficerernes søgning af oplysninger i Europols in-formationssystem sker i overensstemmelse med de love, administrativebestemmelser og procedurer, som gælder for den part, der foretager søg-ningen.Det fremgår endvidere af rådsafgørelsens artikel 13, stk. 5, at den part,2
der foretager søgning i Europols informationssystem, er ansvarlig for, atdette sker på lovlig vis.

2.

For så vidt angår slettefrister fremgår det af rådsafgørelsens artikel 16,stk. 3, at Europols analyseregistre som udgangspunkt højst må opbevaresi tre år. Før denne treårige periode udløber, skal Europol vurdere, om derfortsat er behov for at bevare registret. Når det er strengt nødvendigt medhenblik på formålet med registret, kan Europols direktør beslutte at op-retholde registeret i en yderligere ny treårig periode. Styrelsesrådet ogDen Fælles Kontrolinstans underrettes om de forhold, der gør en fortsæt-telse strengt nødvendig.Efter artikel 20 i rådsafgørelsen lagrer Europol kun oplysninger i Euro-pols informationssystem eller andre dataregistre, så længe det er nødven-digt for udførelsen af Europols opgaver. Det skal senest 3 år efter regi-streringen undersøges, om det er nødvendigt fortsat at opbevare de på-gældende oplysninger. Den enhed, der har foretaget registreringen, gen-nemgår de oplysninger, der er lagret i Europols informationssystem, ogsørger for sletning. Europol gennemgår de oplysninger, som er lagret iEuropols øvrige dataregistre, og sørger for sletning. Senest 3 månederinden udløbet af fristen for gennemgang af oplysninger, som medlems-staterne har registreret, underretter Europol automatisk medlemsstaterneom fristens udløb.Hvis en medlemsstat i sine nationale dataregistre sletter oplysninger, derer videregivet til Europol, underretter medlemsstaten Europol herom. Eu-ropol skal i så fald slette de pågældende oplysninger, medmindre Europolhar en videre interesse i dem, der bygger på efterretninger, som med-lemsstaten ikke er i besiddelse af. I givet fald underretter Europol denpågældende medlemsstat herom. Endvidere slettes oplysningerne ikke,hvis det vil skade væsentlige interesser for den registrerede. I dette til-fælde kan oplysningerne kun bruges med den registreredes samtykke.Endelig fremgår det af rådsafgørelsens artikel 12, stk. 5, at oplysningerom en afgørelse i Europols informationssystem skal slettes, hvis sagenmod den pågældende person indstilles, eller hvis den pågældende frifin-des.
3