Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 222
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. juni 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 6(L 222), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod(EL).
4. Juni 2010J.nr. 2010-0008990
”Hvor mange mennesker regner ministeren med vil miste retten til efterløn pga.forringelserne af dagpengereglerne?”
De aktuelle ændringer af dagpengereglerne har ingen betydning for reglerne omretten til efterløn.Jeg skal i den forbindelse først gøre opmærksom på, at det forhold, at retten tildagpenge bortfalder, fordi dagpengeperioden er opbrugt, ikke berører den pågæl-dendes medlemskab af a-kassen. Medlemskabet består således uændret, og pågæl-dende kan fortsætte med at indbetale det frivillige efterlønsbidrag.Ud over længere tids medlemskab af en a-kasse og indbetaling af efterlønsbidrag,er det som udgangspunkt yderligere bl.a. en betingelse for at overgå til efterløn, atman opfylder betingelserne for ret til dagpenge på tidspunktet for overgangen til ef-terløn, det vil blandt andet sige, at man opfylder beskæftigelseskravet. Det bliverder ikke ændret på med lovforslagene. Når dagpengeperioden afkortes fra 4 til 2 årindebærer det selvsagt, at nogle kan miste dagpengeretten og ikke kan nå at optjeneen dagpengeret på det tidspunkt, man måtte ønske at gå på efterløn. Der forventesimidlertid at være tale om få personer.Der er endvidere tre særlige ordninger for medlemmer over 50 år, som vil opfangeen stor del af de berørte personer: – disse røres der heller ikke ved
I forbindelse med efterlønsreformen i 2006 blev den såkaldt ”forlængede dag-pengeret” for de 55-59-årige ophævet. Det vil sige, at aldersgruppen herefter fiksamme dagpengeperiode som andre.Der blev i den forbindelse lavet en overgangsordning, som sikrer, at personer,som er fyldt 54 år før 1. januar 2007, og som ved udløb af dagpengeperioden erfyldt 55 år, bevarer dagpengeretten, indtil de kan gå på efterløn som 60-årige.
Det vil sige, at de personer, som er mellem 57½ og 60 år, kan modtage dagpen-ge efter overgangsreglen. Disse personer bliver ikke berørt af nedsættelsen afdagpengeperioden.
Herudover er der i efterlønsreglerne en særlig bestemmelse, som sikrer, at per-soner, der mister dagpengeretten ved udløbet af dagpengeperioden, efter at de erfyldt 50 år, og som bliver ved med at betale efterlønsbidrag, kan gå på efterlønsom 60-årige, selvom de ikke opfylder beskæftigelseskravet.Endelig blev der samtidig indført en seniorjobordning, som giver de personer,der har opbrugt deres dagpengeret efter det fyldte 55. år, ret til et seniorjob, ind-til de kan gå på efterløn som 60-årige.Det er en betingelse for at få et seniorjob, at pågældende ved fortsat medlemskabaf a-kassen og indbetaling af efterlønsbidrag kan opfylde anciennitetskravet forefterløn, når personen når efterlønsalderen. Seniorjobbet ophører, hvis pågæl-dende ikke længere vil kunne overgå til efterløn på grund af udmeldelse af a-kassen eller ophør med at betale efterlønsbidrag.Personens bopælskommune skal efter anmodning ansætte vedkommende i et se-niorjob på fuldt overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår. Fuldtidsforsikredeskal have fuld overenskomstmæssig arbejdstid, medens deltidsforsikrede med-lemmer skal tilbydes deltidsansættelse.En person i seniorjob har pligt til at tage rimeligt ordinært arbejde, som pågæl-dende er henvist til af jobcenteret. Hvis arbejdet afslås, skal ansættelsen i senior-jobbet ophøre.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2