Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
L 206
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. bls-101-015--Den 25. maj 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 25. maj 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 82 (L 206), som hermed besvares.
Svar
Ejerne af de privatejede arealer i testområdet ved Østerild kan som ud-gangspunkt forlange deres sag forelagt en Ekspropriationskommission. Allebeboelsesejendomme inden for støjzonen på 44 decibel skal opkøbes, dabeboelse inden for zonen ikke er tilladt. Det drejer sig om 5 ejendomme.En række ejendomme inden for vindfeltet vil få pålagt forskellige begræns-ninger, f.eks. påbud om skovrydning, forbud mod plantning af skov mv. Om-fanget heraf er endnu ikke kendt. Arbejdet med at fastlægge andre erstat-ninger er et anliggende for Ekspropriationskommissionen. Det erstatnings-retlige princip ved ekspropriation er, at ejeren skal godtgøres sit tab i ”han-del og vandel” dvs. handelsprisen. Ekspropriationskommissionen kan fast-sætte en pris, som fraviger den offentlige ejendomsvurdering, svarende tilkommissionens vurdering af ejendommenes handelspris.Værditabsordningen blev indført med lov nr. 1392 af 27. december 2008(VE-loven). Ordningen har til formål at sikre, at ejere af fast ejendom fårbetaling for værditab, som opstilling af vindmøller påfører deres ejendom.Ordningen vedrører kun værditab på fast ejendom som følge af opstilling afmøller og ændrer ikke på ejeres mulighed for at opnå erstatning m.v. påandre områder. Værditabsordningen supplerer således de almindeligtgældende lovbestemte naboretlige erstatningsregler.Forslaget til anlægslov om testcenter for store vindmøller ved Østerild harikke til formål hverken at udvide eller indskrænke VE-lovens værditabsord-ning. Forslaget tilpasser kun ordningen, så den på tilsvarende vis kan findeanvendelse på vindmøller, der opstilles på testcentret. Det betyder, at ejereaf fast ejendom, som lider et værditab som følge af opstilling af vindmøller-ne, kan få betaling herfor, hvis tabet er over 1 % af ejendommes værdi.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Betalingen fastsættes efter proceduren i VE-loven. Værditabet vurderes udfra, at der opstilles 7 møller på 250 m. Kravet opgøres en gang for alle, selvom bestanden af opstillede forsøgsmøller løbende udskiftes.Der er dermed taget højde for det maksimale værditab, som en ejer af enfast ejendom kan risikere at måtte lide. Det betyder også, at der ikke kanrejses nye krav som følge af udskiftning af møller. Udbetalingen af værditabsker allerede ved opstillingen af den første mølle.Hvis en ejendom ligger inden for 1500 meter fra møllen, vurderes kravet omværditabsbetaling uden gebyr. Hvis ejendommen ligger længere væk, beta-ler ejeren et gebyr på 4.000 kr., som tilbagebetales, hvis ejeren får betalingfor værditab. Det svarer til reglerne i VE-loven, hvor grænsen netop er 6gange møllehøjden.
Karen Ellemann/ Sven Koefoed-Hansen
2