Trafikudvalget 2009-10
L 2
Offentligt
761515_0001.png
761515_0002.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
DatoDok.idJ. nr.
23. november 2009004-U18-1330
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 26. oktober 2009 stillet mig følgende spørgsmål 21vedrørende L 2 – Forslag til lov om anlæg af Frederikssundmotorvejen mellemMotorring 4 og Frederikssund, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 21:

”Ministeren bedes kommentere rapporten fra Institut for Miljøvurdering 2007:Tab af natur ved motorvej til Frederikssund, ifølge hvilken den økonomiskeværdi af naturen i området, set i landsperspektiv, er større end den samfunds-mæssige gevinst ved at anlægge motorvejen.”

Svar:

Rapporten fra Institut for Miljøvurdering fremfører det synspunkt, at tabte na-turværdier som følge af motorvejsprojektet bør indgå i de samfundsøkonomi-ske beregninger på lige fod med de andre faktorer. Det er jeg som udgangs-punkt enig i, men jeg mener også, at det samtidig er meget svært at sætte kro-ner og øre på tabte naturværdier.I rapporten konkluderes imidlertid også, at det fortsat er forbundet med en delmetodemæssige udfordringer at beregne tabet af naturværdier ved motorvejs-projekter. Det anbefales derfor at udvide og forbedre metoderne fremover.Vejdirektoratet anvender som udgangspunkt Transportministeriets model TE-RESA, når den samfundsøkonomiske effekt af motorvejsprojekter skal bereg-nes. TERESA bygger på principperne i ministeriets samfundsøkonomiske ma-nual, som tager udgangspunkt i Finansministeriets vejledning for beregning afsamfundsøkonomiske effekter. Her tillægger man i den samfundsøkonomiskeanalyse de effekter, som man efter normalt anvendte metoder er i stand til atværdisætte, en samfundsøkonomisk værdi.I den samfundsøkonomiske analyse er således ikke medtaget effekter som følgeaf tab af naturværdier, visuelle påvirkninger af landskabet, forbedret adgang tilarbejdskraft for erhvervslivet mv., da disse effekter ikke efter normalt anvendtemetoder kan værdisættes.
Disse effekter er derfor beskrevet grundigt og kvalitativt i VVM-redegørelsen.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Lars Barfoed