Erhvervsudvalget 2009-10
L 190
Offentligt
848090_0001.png
848090_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
18. maj 2010

Besvarelse af spørgsmål 8 ad L 190 stillet af Erhvervsudvalget den

12. maj 2010 efter ønsker fra Jens Christian Lund (S).

Spørgsmål 8:

Vil ministeren gøre rede for, hvad banker og pengeinstitutioner læggervægt på, når mindre virksomheder kreditvurderes - herunder om der er si-tuationer, hvor banker kræver yderligere dokumentation end et revideretregnskab?

Svar:

Det er afgørende at holde sig for øje, at der i forbindelse med kreditgiv-ning er tale om to private parter, der indgår en privat aftale. Således erdet allerede i dag valgfrit, hvordan og i hvilket omfang f.eks. banker øn-sker, at kunder skal kontrolleres og hvilke krav til evt. sikkerhed, der skalstilles for deres engagement. I den forbindelse indgår revision af regn-skaber blot som ét af mange instrumenter, der kan finde anvendelse.Forud for lempelse af revisionspligten i 2006 gennemførte Rambøll Ma-nagement på vegne af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen interview af 4 ban-ker (en landsdækkede bank og 3 lokalbanker).Resultatet fremgår af Erhvervs- og Selskabsstyrelsens ”Rapport om revi-sionspligten for B-virksomheder (små selskaber)” fra marts 2005, hvorafdet bl.a. fremgår:At ingen af bankerne overordnet skelnede mellem selskaber og per-sonligt ejede virksomheder i deres kreditgivning,at de ofte kræver personlig sikkerhedsstillelse især for de mindre virk-somheder på samme måde, som de gør for långivning til personligtejede virksomheder,at tre banker anførte, at andelen af lån uden sikkerhedsstillelse var sti-gende som følge af skærpet konkurrence,at det vigtigste i alle bankernes kreditgivning er deres kendskab tilkunden, men at årsregnskabet også indgår som et vigtigt element (3 afbankerne lagde vægt på, at regnskabet var revideret, men ingen afdem krævede i almindelighed, at personligt ejede virksomhedersregnskaber var revideret),at de lagde større vægt på, at regnskaberne var udarbejdet af en revi-sor, hvilket også gjaldt perioderegnskaber og drifts- og likviditets-budgetter, som er mere aktuelle end årsregnskaber, og
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
at hvis der ikke var lovkrav om revision, ville to af bankerne genereltikke kræve et revideret regnskab, mens to andre banker som udgangs-punkt ville gøre det (den ene af disse banker ville dog oftere kunneacceptere et urevideret regnskab, hvis det i øvrigt var udarbejdet af enrevisor).
Det fremgår endvidere af rapporten, at 44 pct. af de selskaber med en om-sætning på over 12 mio. kr., der havde optaget banklån, havde stillet per-sonlig sikkerhed, mens det gjaldt for 73 pct. af de selskaber, der havde enomsætning på under 12 mio. kr.Der foreligger ikke senere undersøgelser.